Οι Πύργοι του Άβαντα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, λόγω των εκσκαφών των θεμελίων τους από τους «κυνηγούς» θησαυρών.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα τη διάνοιξη και την σηματοδότηση των μονοπατιών της Παλαγίας- Ιάνας- Άβαντα- Κίρκης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου του Άβαντα. Στην εκδήλωση μίλησαν οι γνωστοί και διακεκριμένοι αρχαιολόγοι Διαμαντής Τριαντάφυλλος και Κώστας Σισμανίδης.
Ο πρώτος αναφέρθηκε στις αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής του Άβαντα , της Ροδόπης και της Ρούσσας, στα οποία περιλαμβάνονται βραχογραφήματα, αγγεία , τάφοι και επιγραφές που χρονολογούνται από τον 3ο– 9ο αιώνα π.Χ. Ο δεύτερος αναφέρθηκε στην ανάδειξη, την προβολή και την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων του Άβαντα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους τρεις Βυζαντινούς πύργους του 12ου αιώνα μ.Χ., της εποχής των πρώτων Παλαιολόγων και του κάστρου που βρίσκεται στο λόγο δίπλα στη στενωπό απ΄ όπου διέρχεται το ρέμα και ο δρόμος για την Αισύμη. Τα οχυρωματικά αυτά έργα χτίστηκαν για να προφυλάξουν την περιοχή από τις επιθέσεις των εκ βορράν εισβολέων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και στην οποία πήραν μέρος και οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, με επικεφαλής την κυρία Παρδαλίδου, εκφράστηκε η ανάγκη για την προστασία και ανάδειξη των Κάστρων του Άβαντα και της παρακείμενης εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων , με τις αγιογραφίες της Κωνσταντινοπολίτικης Σχολής. Το μέλος του Διαζώματος Γιάννης Λασκαράκης, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας και πρότεινε να συνταχθεί η μελέτη αποκατάστασης των πύργων, ώστε να ενταχθούν στην ΟΚΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) της διαδρομής.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Οικολογική εταιρεία Έβρου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Άβαντα και η Ορειβατική Ομάδα Αλεξανδρούπολης. ΟΙ εκπρόσωποί τους Γιώργος Δεμερίδης, Βαρβάρα Ελευθεριάδου και Βαγγέλης Κεραμάρης, πήραν το λόγο στην αρχή εκδήλωσης και έκαναν τις προτάσεις τους για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των μνημείων και των περιοχών φυσικού κάλους της περιοχής.
Γ.Λ.