Κερδίζει διαρκώς έδαφος και στον Έβρο  το ηλεκτρονικό εμπόριο

Τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες αναμένεται να αγοράσουν online προϊόντα/υπηρεσίες αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη «προοπτικών ηλεκτρονικού εμπορίου» που διεξάγει κάθε χρόνο το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 5 δισ. ευρώ, με αναπτυξιακή προοπτική και τα επόμενα χρόνια, αφού μόνο το 40% του πληθυσμού θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε ώριμες online ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνούν το 70-75%.

Το onlineshopping, αυτή την στιγμή, είναι ο μεγάλος «αντίπαλος» του στεγασμένου εμπορίου και των παραδοσιακών αγορών των πόλεων, και για τον εμπορικό κόσμο της Θράκης. Είναι μία πρόκληση και μία ευκαιρία, προκειμένου και οι επαγγελματίες της περιοχής μας να οργανωθούν στον τομέα αυτό, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι η τάση του μέλλοντος.

Μιλώντας στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, σημείωσε πως σε αντίθεση με τους εμπόρους του βορείου Έβρου, που έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της «καταναλωτικής μετανάστευσης» προς τις αγορές της Τουρκίας, για την Αλεξανδρούπολη, ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής, αυτή την στιγμή, του στεγασμένου εμπορίου και των παραδοσιακών αγορών των πόλεων, είναι το διαδίκτυο, με τα πάρα πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα, όπου κανείς από τη βολή του καναπέ του,μπορεί να πραγματοποιεί αγορές 24 ώρες το 24ωρο. Αυτός είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής, γι’ αυτό κι εμείς, τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια, προσπαθούμε να ωθήσουμε και τις δικές μας επιχειρήσεις, ώστε να μπούμε σε ένα νέο κλάδο, αυτόν του ηλεκτρονικού εμπορίου, θέλοντας να καταστήσουμε με σαφήνεια το γεγονός ότι το μέλλον της επιχειρηματικότητας είναι εκεί και άρα εκεί είναι οι ανταγωνιστές».

Άλλωστε, μία σημαντική παράμετρος που δίνει μία γεύση για το έδαφος που κερδίζει διαρκώς το ηλεκτρονικό εμπόριο,  είναι οι ‘χρυσές δουλειές’ που κάνουν οι υπηρεσίες courier.

«Πρόσφατα ανέφερα ότι αν μπορούσε να έχει κανείς μία εικόνα του όγκου εργασιών μίας τέτοιας μεταφορικής εταιρείας, θα μπορούσε να δει ότι,πράγματι, το συντριπτικό ποσοστό των παραδόσεων δεμάτων αφορά προϊόνταηλεκτρονικούεμπορίου», σχολίασε ο κ. Χατζημιχαήλ και υπογράμμισε: «Δενθεωρούμεακριβώς ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής,το μεγάλο φόβητρο, των μικρώνκαι μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για μας αποτελεί ευκαιρία, γι’ αυτό ωθούμε τους συναδέλφους μας να δημιουργήσουν ένα νέο κλάδο εντός των επιχειρήσεών τους, που θα ασχολείται με το ηλεκτρονικόεμπόριο, υποτυπωδώς στην αρχή,αλλάμετά, θα κατανοήσει ότι αξίζει να ασχοληθείκανείς, αφού μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει».

Τέλος, αναγνωρίζοντας το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος στο βόρειο Έβρο και συμμεριζόμενος την αγανάκτηση των επαγγελματιών εκεί, ο κ. Χατζημιχαήλ υπογραμμίζει πως στην Αλεξανδρούπολη, υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος, αφού εξετάζεται ανά τρίμηνο, από την Ομοσπονδία, τόσο ο αριθμός των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών, όσο και το κατά πόσο το ισοζύγιο της καταναλωτικής αυτής μετανάστευσης γέρνει προς τη δική μας χώρα, είναι δηλαδή προς το συμφέρον της δικής μας χώρας, αφού, όπως είπε, «εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι καταναλωτές επισκέπτονται την περιοχή της Θράκης. Όμως, σε αυτές τις επισκέψεις, δεν περιλαμβάνεται το βόρειο τμήμα του νομού, όπου έχουμε μόνο απώλειες».

Οι κορυφαίες κατηγορίες ηλεκτρονικών αγορών

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που έδειξε η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, είναι οι κορυφαίες κατηγορίες online αγορών με βάση το αν πραγματοποίησαν μία τουλάχιστον αγορά μέσω Ίντερνετ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 είναι: διαμονή σε καταλύματα (με το 50% των απαντήσεων), ταξιδιωτικές υπηρεσίες (46%), έτοιμο φαγητό (43%), ένδυση/υπόδηση (42%), εξοπλισμός Η/Υ (41%), ηλεκτρονικές συσκευές (40%), εισιτήρια για εκδηλώσεις (39%), βιβλία (37%), οικιακά είδη (36%), είδη φαρμακείου (30%), προσωπική φροντίδα (30%) και ασφάλειες (26%). Δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη αυτή το 2019.

Online “έτοιμο φαγητό”

Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση το 2018 ήταν η «παραγγελία έτοιμου φαγητού», που έφθασε τα 500 εκατ. ευρώ σε αξία online αγορών. Αυτό οφείλεται στη σοβαρή πλέον συνήθεια για online παραγγελία έτοιμου φαγητού (το 50% των online αγοραστών παραγγέλνουν φαγητό / καφέ όταν είναι στο σπίτι και το 30% όταν βρίσκονται στη δουλειά), στις νέες διατροφικές συνήθειες των millennials, στις σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές υπηρεσίες που έκαναν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου «food-to-go» αλλά και στα αποτελεσματικά κανάλια διανομής και εξυπηρέτησης από μικρότερες εταιρείες.

Σε ψηφιακό κανάλι 7.000 ελληνικές εταιρείες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από 7.000 ελληνικές εταιρείες θα λειτουργούν πλέον οργανωμένο ψηφιακό κανάλι πώλησης, εκ των οποίων τα 2/3 είναι μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις (με απασχόληση πάνω από 10 άτομα) και το 1/3 είναι μικρές δυναμικές εταιρείες με κύριο κανάλι πώλησης το ψηφιακό. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών ψηφιακών επιχειρήσεων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 85% των online αγοραστών κάνει πλέον πάνω από το 80% των online αγορών του από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα, σημαντική εξέλιξη αφού το 2016 μόνο το 60% των καταναλωτών είχε την αντίστοιχη συμπεριφορά.

Κική Ηπειρώτου – Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο