Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι που ‘χτύπησε’ το απόγευμα της Δευτέρας το βόρειο Έβρο και ιδιαίτερα την παράρδια ζώνη, βορειοδυτικά της Ορεστιάδας.
Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν από χθες την καταγραφή στις κατεστραμμένες καλλιέργειες, ενώ οι αγρότες, τα χωράφια των οποίων επλήγησαν, μπορούν για τις επόμενες 15 μέρες να δηλώσουν τις ζημιές στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης, το χαλάζι, που -όπως σημείωσε- ήταν σε μέγεθος καρυδιού, «χτυπούσε» για αρκετή ώρα τις καλλιέργειες ηλιόσπορου, βαμβακιού και σιταριού, στα χωριά Φυλάκιο, Ρίζια, Σπήλαιο, Κόμαρα, Ελιά, Καστανιές.
Ήδη από χθες το πρωί μετέβη στις πληγείσες περιοχές και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτές του βαμβακιού, ηλίανθου και καλαμποκιού.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Χάρης Κεραμάρης, ζημιές προκλήθηκαν ακόμη σε αυτοκίνητα εντός του οικισμού. Όπως είπε, το μέγεθος και η σφοδρότητα του χαλαζιού που ξεκίνησε λίγο μετά από τις πέντε το απόγευμα, ήταν κάτι σπάνιο για την περιοχή, που ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι δήλωσαν ότι αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο είχε να εκδηλωθεί από τη δεκαετία του 1970.
Σημειώνεται πως από χθες, Τρίτη και για τις επόμενες 15 ημέρες οι παραγωγοί θα μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η χαλαζόπτωση. (πληροφορίες από ΑΠΕ-ΕΡΤ Ορεστιαδας)