Κανονικά σε λειτουργία τα διόδια της Μέστης

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το πρωί ο σταθμός διοδίων της Μέστης, δίχως να ισχύει κάποια από τις απαλλαγές που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης πριν λίγες ημέρες. Οι διερχόμενοι οδηγοί καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο που τους αναλογεί, δίχως εξαιρέσεις, τουλάχιστον για την ώρα.

Παρά τις –ετεροχρονισμένες και χλιαρές- αντιδράσεις τοπικών φορέων, παρά τις υποσχέσεις και την περίπου 4μηνη καθυστέρηση από το αρχικό πλάνο, τα διόδια της Μέστης είναι πραγματικότητα και μάλιστα χωρίς να ισχύει καμία από τις απαλλαγές για ανέργους, ΑμεΑ, μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες των δύο όμορων στα διόδια νομών, Έβρου και Ροδόπης. Το αντίτιμο για τα ΙΧ ανέρχεται σε 1,70 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση Σπίρτζη, στις αρχές Δεκέμβρη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και τους θεσμούς, θα ίσχυε απαλλαγή των Ι.Χ. ιδιωτικών ή Ι.Χ. επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των όμορων με διόδια περιοχών. Επίσης, προβλέπονταν ελεύθερες διελεύσεις για διαδημοτικές μετακινήσεις ανά οδικό τμήμα θέσης Μετωπικού Σταθμού Διοδίων.

Παράλληλα με την απόφαση Σπίρτζη, ορίζονταν και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων, εφόσον κάθε απαλλασσόμενος διαμένει με κύρια κατοικία εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών.

Επίσης η απαλλαγή ισχύει για ανέργους  και θα δίνεται με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ.

Όλα αυτά θα ίσχυαν μέχρι τη λειτουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας ή τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας δεδομένων (π.χ. GSΜ), μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι χρεώσεις διοδίων τελών στους αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων.

Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018. Έως την πλήρη θέση σε λειτουργία του ανωτέρω ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος καθώς και την έγκριση, από την Γενική Διεύθυνση Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της τιμολογιακής πολιτικής διοδίων για τα βαρέα οχήματα και την υλοποίησή της, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους αυτής άξονες θα γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση Σπίρτζη.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr