efhmerida1

Καλό… 2019 έτοιμος ο κάθετος άξονας του Έβρου

Την σταδιακή ολοκλήρωση και παράδοση του κάθετου άξονα του Έβρου, σε δυο φάσεις, ανακοίνωσε την Τρίτη από τη Ροδόπη ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. Ο υπουργός βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να εγκαινιάσει το τελευταίο τμήμα, συνολικού μήκους 6,5 χλμ του κάθετου οδικού άξονα της Εγνατία Οδού «Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα».

Με την παράδοση και του τελευταίου τμήματος ολοκληρώνεται στο σύνολό του ο Κάθετος Άξονας 75, που συνδέει την Κομοτηνή με τη Νυμφαία, συνολικού μήκους 17 χλμ, όπου βρίσκεται στο συνοριακό φυλάκιο με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το οποίο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόκειται για έργο που ολοκληρώθηκε με «ταχύτητα φωτός», αν αναλογιστεί κανείς την κατάντια του κάθετου άξονα του Έβρου, ενός έργου με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά σχεδόν «καταραμένο», μετά από περίπου 13 χρόνια που καρκινοβατεί και ταλαιπωρεί τους Εβρίτες.

Για τον κάθετο άξονα του Έβρου και τα οδικά έργα στη Θράκη

Ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε επίσης τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα και στους άλλους δύο κάθετους άξονες στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε, θα πραγματοποιηθεί άμεσα η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του κάθετου άξονα Ξάνθη – Εχινος – Ελληνοβουργαρικά Σύνορα. Τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώνεται το βόρειο τμήμα του κάθετου Άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και το 2018 παραδίδεται ο άξονας στο σύνολο του.

Ο υπουργός τόνισε ότι στον κάθετο άξονα του Έβρου «παρουσιάζουν εξέλιξη όλες οι εργολαβίες» και ότι «ο οδικός άξονας του Έβρου θα παραδοθεί σταδιακά σε δυο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το δεύτερο στα τέλη του 2018, με αρχές του 2019».

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια «προκειμένου η Θράκη να έχει τις απαραίτητες υποδομές, για να διατηρεί το πλεονέκτημα που ιστορικά είχε, το πλεονέκτημα της θέσης της για τις συνδυασμένες μεταφορές και την παραγωγική ανασυγκρότησή της. Συγχαίρω την Εγνατία Οδό που ολοκλήρωσε αυτό το έργο μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους και με το εύλογο κόστος. Οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις αναγκαίες υποδομές, προκειμένου η Θράκη να ανακτήσει τον ιστορικό ρόλο που πάντα είχε».

«Τα έργα», συμπλήρωσε ο υπουργός, «δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν περιφερειάρχη ή δήμαρχο. Είναι μια εθνική προσπάθεια για να βελτιωθούν οι υποδομές της χώρας. Γι’ αυτό και μας βλέπετε σήμερα όλους μαζί εδώ, όπως μαζί πρέπει να είμαστε και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που επιβάλλεται να έχουμε, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη συμπλήρωση των απαραίτητων υποδομών».

Ο υπουργός κος Σπίρτζης ανακοίνωσε, ότι τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώνεται το βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο –Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και το 2018 παραδίδεται ο άξονας στο σύνολο του.

Για τα νέα διόδια

Ερωτηθείς για τα νέα διόδια που θα τοποθετηθούν κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, εμφανίστηκε επικριτικός προς όλους εκείνους, όπως είπε, «που έκαναν τις συμβάσεις των αυτοκινητόδρομων, χωρίς κοινωνικά κριτήρια κι αυτούς που κατασκεύασαν την Εγνατία και δεν έβαλαν, δεκαπέντε χρόνια τώρα, τα διόδια που έπρεπε να βάλουν, χωρίς συνδέσεις σε καμία βιομηχανική ή σε καμία τουριστική περιοχή ή σε καμία πόλη επί της ουσίας, από αυτές που όφειλαν, με αποτέλεσμα σήμερα ένα τεράστιο κόστος να το επωμίζεται όλος ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που έπρεπε να το πληρώνουν. Η δική μου εισήγηση είναι, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους να μπουν αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια, με συγκεκριμένες προβλέψεις για τις τοπικές κοινωνίες και για ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε ιδιαίτερες κατηγορίες και χρειάζεται να τους στηρίξουμε».

Ο Χρήστος Σπρίτζης υπογράμμισε ακόμα, ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ώστε να αρθούν όλοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και λεωφορείων, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να δέχεται τέτοιου είδους μετακινήσεις. Εξάλλου, αυτός είναι και ο ρόλος των κάθετων αξόνων, να βοηθήσουν στην κυκλοφορία των τουριστικών και εμπορικών μετακινήσεων, να ζωντανέψει η ενδοχώρα της Ροδόπης και ολόκληρης της Θράκης. Οι κάθετοι άξονες είναι ολοκληρωμένοι αυτοκινητόδρομοι που μπορούν να βοηθήσουν στις συνδυασμένες μεταφορές και την γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής».

Αντωνούδης: «Συμβολή στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών»

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού κ Α. Αντωνούδης τόνισε: «εγκαινιάζουμε τμήμα του Κάθετου άξονα 75 / Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ο οποίος αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού άξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία οδό με τον συνοριακό σταθμό Μακάζας (Βουλγαρία) και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας.

Η κατασκευή του δρόμου συμβάλλει στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών από όπου διέρχεται και την ανάπτυξή τους. Το μήκος όλης της οδού είναι 22,5 χλμ, η ταχύτητα μελέτης 80km/h, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση + ΛΕΑ. Υπάρχουν δύο ισόπεδοι κόμβοι, ένας ανισόπεδος και δύο ΧΣΑ, σήραγγες συνολικού μήκους 1,7 χλμ, μία γέφυρα, τέσσερις κάτω διαβάσεις και δύο άνω. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσω 2 εργολαβιών και η συνολική δαπάνη του έργου ήταν 90.443,743,31 (με ΦΠΑ) + 13.141,351,00 (με ΦΠΑ)= 103.585,094,31. Η κατασκευή του άρχισε στις 20/07/2007 όσον αφορά την πρώτη σύμβαση και αποδόθηκε στην κυκλοφορία στις 09/092013 και όσον αφορά τη 2η σύμβαση άρχισε την 20/04/2015 και αποδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία. Χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, το ΕΣΠΑ και Εθνικούς Πόρους».

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε ολοκληρωμένος ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή –Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (φωτο: ΕΡΤ Κομοτηνής).

Ο κάθετος άξονας  Κομοτηνής-Νυμφαίας

Σήμερα υπάρχουν συνολικά έξι οργανωμένα μεθοριακά περάσματα από την Ελλάδα στη νότια Βουλγαρία: στον Προμαχώνα Σερρών, στην Εξοχή Δράμας, στον Άγιο Κωνσταντίνο Ξάνθης, στη Νυμφαία Ροδόπης, στον Κυπρίνο Διδυμοτείχου και στο Ορμένιο Έβρου. Τα μεθοριακά περάσματα εξυπηρετούν τη μετακίνηση ανθρώπων και τη διακίνηση αγαθών ανάμεσα στις δύο χώρες και ενώνουν τη βόρεια Ελλάδα με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Κάθετος Άξονας 75 της Εγνατία Οδού «Κομοτηνή-Νυμφαία-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» είναι μήκους 17 χλμ. περίπου και δια μέσου του βελτιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, συνδέεται με την Κομοτηνή και την Εγνατία Οδό. Αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία Οδό με τον συνοριακό σταθμό Μάκαζα (Βουλγαρία) και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα αποτέλεσε έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, καθώς συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με τις Βαλκανικές χώρες και στοχεύει στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών που διατρέχει.

Η βούληση υλοποίησης του Άξονα εκφράσθηκε μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας το οποίο καθόρισε για όλον τον άξονα, τόσο σε ελληνικό, όσο και βουλγαρικό έδαφος, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της οδού, όπως τυπική διατομή και ταχύτητα μελέτης 80 km/h.

Ο οδικός άξονας περιλαμβάνει έξι ισόπεδους κόμβους, τεχνικά κάτω διαβάσεων και πέντε σήραγγες, συνολικού μήκους 1,75 χλμ. Το μεγαλύτερο μέρους του δρόμου διασχίζει ορεινό ανάγλυφο, με αποτέλεσμα την κατασκευή δεκάδων υψηλών ορυγμάτων και επιχωμάτων.

Το κόστος κατασκευής του τμήματος αυτού ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ/ΟΑΛΑΑ του Γ΄ ΚΠΣ και στο πλαίσιο του ΕΠ/Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr