Καλά νέα

Ακόμη και τώρα δύσκολα βρίσκεται ελεύθερο δωμάτιο στη Σαμοθράκη. Ο Αύγουστος πήγε καλά και υπήρχε σημαντική πληρότητα στα καταλύματα στο νησί του Έβρου. Η Θάσος εμφανίζει πληρότητα σχεδόν 100% και παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά λειτούργησαν δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Καλά νέα για τα δύο νησιά της περιοχής μας. Και παρά τα συμβάντα τη γειτονική χώρα που ανέκοψαν ένα πρωτοφανές κύμα τουριστών από την Τουρκία, παράπλευρη απώλεια το σημαντικό αριθμό ακυρωμένων κρατήσεων.
Γ.Π.

Μια εξέταση αιτήματος

Το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξετάστηκε σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ τα αιτήματα των άλλων επτά πρόκειται να εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κ. Σταυρούλα Τομάρα, εκ των συνηγόρων των οκτώ, σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά μέσα για να μην εκδοθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Τουρκία».
Γ.Π.

Μπράβο για το αυτονόητο

ΜΠΡΑΒΟ στον Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστή Παπαιωάννου, που έστειλε στον εισαγγελέα κατά του ρατσισμού τον Μητροπολίτη της Χίου, μετά το ακροδεξιό του παραλήρημα. Όπως αναφέρεται σχετικά,  «Τα σχετικά δημοσιεύματα έχουν πάντως σταλεί από τον γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου στην εισαγγελέα κατά του ρατσισμού στην Αθήνα και στην Εισαγγελία Χίου, για να διερευνήσουν αν διέπραξε αξιόποινες πράξεις ο μητροπολίτης, στέλνοντας το μήνυμα πως τα άμφια δεν διασφαλίζουν την ασυλία».
Γ.Π.

Στο στόχαστρο ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία

Πολλές επιχειρήσεις εμφανίζονται να εδρεύουν στη γειτονική χώρα αλλά εμφανίζουν μηδενικό τζίρο. Επιχειρείται μέσω διακρατικών συμφωνιών να εντοπιστεί αν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους. Επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, με έδρα τη Βουλγαρία, καθώς και την Κύπρο έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο διάστημα.Οι έλεγχοι που σχεδιάζονται έχουν ως στόχο να εντοπίσουν αυτές που έχουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αλλά την έδρα σε αυτές τις χώρες για να αποφύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως στη Βουλγαρία, εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζομένους. Για να προχωρήσουν οι έλεγχοι θα υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με Κύπρο και Βουλγαρία προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός να ξεκινήσει τους ελέγχους, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές αυτών των χωρών. Με την υπογραφή της συμφωνίας η Ελλάδα θα λάβει αναλυτικές λίστες με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν.Από το περιβάλλον του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για εξοντωτικά πρόστιμα για τις εικονικές εταιρίες που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται σε βαλκανικές χώρες. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που δημιουργούν επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επίσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται κυρίως για εταιρίες παροχής υπηρεσιών και μικρές εταιρείες.
dikaiologitika.gr

Ντροπή

Πριν από πέντε χρόνια ένας Σύρος πρόσφυγας έλαβε στην Ελλάδα μετά τις σχετικές διαδικασίες χαρτί ασύλου.Τον βοήθησε μια ελληνική οικογένεια να σταθεί στα πόδια του και αργότερα φιλοξένησε και έναν συγγενή του, επίσης πρόσφυγα, που είχε προσωρινή άδεια παραμονής πολιτικού πρόσφυγα.
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι καταδικάστηκαν ύστερα από άσκηση δίωξης για παραβιάσεις του μεταναστευτικού νόμου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (10692/16), όπως έγραψε το «Εθνος της Κυριακής» (13/8/2016), σε ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα χρόνο…Το Εφετείο υποθέτουμε ότι θα είναι πιο σοβαρό.
Δ.Τ.

Έρχεται το e-περιουσιολόγιο

Περισσότεροι από 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο του 2017 το περιουσιολόγιο με τα στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του «πόθεν έσχες» πολιτικών, δικαστικών κλπ.
Η Εφορία θα έχει ήδη συμπληρώσει τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9), αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κτλ.
Οι φορολογούμενοι θα τα ελέγξουν και θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν ότι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως οικογενειακά κειμήλια, πίνακες κλπ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα δηλωθούν επίσης και όλα τα μετρητά, ακόμα και το 1 ευρώ, όπως και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό κλπ.
Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο