efhmerida1

Και δεύτερο «όχι» στην έκδοση άλλων δυο εκζητούμενων Τούρκων αξιωματικών

 Από τον εισαγγελέα της έδρας του Ανώτατου δικαστηρίου – «Μπορεί να ήταν ακόμα και εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες».

 «Φύγαμε απ’ τη χώρα μας για ν’ αποφύγουμε τον θάνατο, όχι επειδή το θέλαμε» ανέφερε στους δικαστές ένας απ’ τους εκζητούμενους Τούρκους.

Και δεύτερο «όχι» στην έκδοση άλλων δυο εκζητούμενων Τούρκων αξιωματικών, αυτή την φορά από τον εισαγγελέα της έδρας του Ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Στην αίθουσα του Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτης ολοκλήρωσε την εισαγγελική του πρόταση προς τους Ανώτατους δικαστές καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο λέγοντας πως «οι άνθρωποι αυτοί είναι ικέτες,  βρίσκονται σε κίνδυνο αν εκδοθούν στη χώρα τους και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, ακόμα κι αν είναι εχθροί μας».

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Θεοδώρου πρότεινε την μη έκδοση δυο ακόμα εκζητούμενων αξιωματικών στην Τουρκία λέγοντας πως «κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια».
Το ανώτατο δικαστήριο συνεδρίασε σήμερα με διαφορετική σύνθεση, ενώ την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις αναίρεσης της εφετειακής απόφασης για τους τέσσερεις – και τελευταίους – Τούρκους αξιωματικούς με άλλη δικαστική σύνθεση.

Χ. Βουρλιώτης: «Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες»

Στην πρότασή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης υπήρξε-για δεύτερη φορά- συγκλονιστικός: «Θα κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλο μας, αν λέγαμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και να μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Υπάρχει στοιχείο στην δικογραφία που να ν’ αποδεικνύει πως οι εκζητούμενοι θα τύχουν δίκαιης δίκης; Και μόνον η πιθανότητα του να έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων και μόνον η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοσή τους.
Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό.  Οι έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού και ν’ αποφασίσουν με ευθυκρισία, ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί αργότερα, αν εκδοθούν, ούτε θέλω να πάρω μέρος σ’ αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν. Γνωμοδοτώ στο Συμβούλιο σας την απόρριψη της έκδοσης τους. »

«Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί»

«Φύγαμε απ’ τη χώρα μας για ν’ αποφύγουμε τον θάνατο, όχι επειδή το θέλαμε» ανέφερε στους δικαστές ένας απ’ τους εκζητούμενους Τούρκους αξιωματικούς. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί» σημείωσε ο ένας από τους δυο Τούρκους αξιωματικούς.
«Υπάρχουν φίλοι μου που δεν μιλούν στην οικογένειά μου για να μην συλληφθούν. Είμαστε άνθρωποι κοσμικοί, μοντέρνοι, έχω ορκιστεί να υπηρετώ την πατρίδα μου και μόνο επαίνους έχω από τους ανωτέρους μου, καμία ποινή. Οι δικοί μας κινδυνεύουν» είπε στους δικαστές ο δεύτερος.
Στον Άρειο Πάγο την μη έκδοση των εκζητούμενων Τούρκων αξιωματικών υπερασπίστηκαν με την μαρτυρία-τοποθέτησή τους οι Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στέλιος Φενέκος ναύαρχος εν αποστρατεία και ο Παναγιώτης Περράκης, επικεφαλής του CCBE (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων). Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου, οπότε θα ανακοινωθεί και η απόφαση για την πρώτη συζήτηση της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης της 10ης Ιανουαρίου για τους δυο από τους 8 εκζητούμενους αξιωματικούς.
Ανακοίνωση για τους Τούρκους εκζητούμενους αξιωματικούς απο την Ένωση Εισαγγελέων

«Εξ αφορμής δημοσιευμάτων και σχολίων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την εξελισσόμενη ποινική διαδικασία για την έκδοση η μη των τουρκικής υπηκοότητος αξιωματικών η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, όπως κατ΄επανάληψη έχει επισημάνει, τονίζει ότι η λειτουργική αρμοδιότητα των εισαγγελικών λειτουργών υλοποιείται στα πλαίσια της πιστής τήρησης του Συντάγματος και της απαρέγκλιτης εφαρμογής των νόμων, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και κενές περιεχομένου προσπάθειες χειραγώγησης οι οποίες, στην αδιανόητη περίπτωση που υπάρξουν, πέραν της δημόσιας καταγγελίας τους θα τύχουν και της ανάλογης αντιμετώπισης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα πρώτα «όχι»

Την μη έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα τον περασμένο Ιούλιο, πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Θεοδώρου. Η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρ. Πάγου θ’ ανακοινωθεί 23 Ιανουαρίου.
Μετά από τις καταθέσεις-τοποθετήσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και αφού οι Τούρκοι αξιωματικοί απάντησαν σε ερωτήσεις της έδρας, η Εισαγγελέας ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές «να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών», τονίζοντας πως θα πρότεινε το ίδιο ακόμα και  στην περίπτωση, που οι δικαστές έμπαιναν στην ουσία της υπόθεσης.
Η Εισαγγελέας τόνισε πως οι Τούρκοι αξιωματικοί «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά» ενώ όπως όλα δείχνουν θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν ακόμα και το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής, αν τελικά αυτή επανέλθει σύμφωνα με όλα όσα συζητούνται από επίσημα χείλη στην Τουρκία.
Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «παντελώς αόριστη την περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο» υπογραμμίζοντας παράλληλα και την απουσία των κρίσιμων στοιχείων στον φάκελο που απέστειλαν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, οι οποίες  δεν απάντησαν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. «Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» συμπλήρωσε η Β. Θεοδώρου.
Η εισαγγελέας επέμεινε στη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών βάσει στοιχείων που δείχνουν πως στην γειτονική χώρα γίνεται καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα και με λεπτομέρειες τις  χιλιάδες απολύσεις και συλλήψεις, δικαστικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και πολιτών που έχει διαπράξει το καθεστώς της  έκτακτης ανάγκης.
«Θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοσή τους. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται. Γι’ αυτό θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοση τους».

 

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Προμπονά («στο κόκκινο»)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr