efhmerida1

«Κάποιοι θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη για το νερό»

Στην αντεπίθεση περνά η δημοτική αρχή Διδυμοτείχου για το θέμα του νερού, που διαχρονικά ταλαιπωρεί τους κατοίκους και μάλιστα χθες τους οδήγησε στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης αναφέρεται στις μελέτες και τις δημοπρατήσεις των έργων που θα λύσουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα, καλώντας κάποιους να ζητήσουν έστω και τώρα μία συγνώμη από τους δημότες.

Πέρα από την έλλειψη ικανής χρηματοδότησης που θα έλυνε ορίστηκα το πρόβλημα με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, ο δήμαρχος αναφέρεται και στο σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης της ΔΕΥΑΔ. Αναφέρεται ακόμη αναλυτικά στα έργα που έχουν ήδη γίνει και σε όσα δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα πως κατανοεί απόλυτα την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες του κόσμου.

Η ανακοίνωση Πατσουρίδη

Κάποιοι οφείλουν να ζητήσουν και μια, έστω και καθυστερημένη, αλλά ηθικά και πολιτικά επιβαλλόμενη, συγνώμη, για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των δημοτών εν έτει 2017, που το αγαθό του νερού, δεν είναι ακόμη αυτονόητο, ενώ θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να είναι λυμένο, και σίγουρα να μην επιβαρύνει τις οικονομικές δραστηριότητες και αναπτυξιακές προτεραιότητες της πόλης.

Τι αντιμετωπίζουμε, πως έχουν τα πράγματα και τι κάνουμε για την επίλυσή τους:

Εν έτει 2017 η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Διδυμοτείχου (ΔΕΥΑΔ) δεν διαθέτει ούτε μια χαρτογράφηση των τεσσάρων δικτύων, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει στο αρχείο και γιατί δεν το παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και υπηρεσία.

Δυστυχώς, η ΔΕΥΑΔ δεν προσέλαβε προσωπικό και σήμερα λειτουργεί με έναν διευθυντή, με δύο υπαλλήλους αποσπασμένους από τον Δήμο Διδυμοτείχου και άλλους τρείς εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα απασχόλησης ΑΜΕΑ. Και επιπρόσθετα, λόγω του ότι από το 2010 σταμάτησαν οι προσλήψεις, η ΔΕΥΑΔ είναι αναγκασμένη να πληρώνει εξωτερικούς συνεργάτες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη 1.500 μικρές και μεγάλες, βλάβες που καταγράφονται ετησίως.

Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν απανωτά σπασίματα λόγω του καύσωνα και της υπερκατανάλωσης, με αποτέλεσμα και ειδικά σε μια περίοδο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να υπάρχει οξυμένο πρόβλημα υδροδότησης του συνοικισμού και τοπικών διαμερισμάτων.

Κατανοώ απόλυτα την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των συμπολιτών μου, που στερούνται όλες αυτές τις μέρες το πολυτιμότερο αυτό αγαθό και στην κυριολεξία λένε το νερό νεράκι.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι το μέγιστο αυτό πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με μια κίνηση, με ένα μόνο έργο.

Τι έχουμε κάνει και τι έχει δρομολογηθεί:

1. Έναν διπλό αγωγό τέσσερα χιλιόμετρα ο καθένας από το Σχιστό ως τον κόμβο του LIDL σωλήνες πολυαιθυλενίου και διαμέτρου Φ 225.
2. Έγιναν καταργήσεις του παλιού δικτύου ύδρευσης και συνδέσεις με το νερό στην οδό Λεωνίδου, την οδό Βρανά, την οδό Αγίας Πέτρας και τμήματος του συνοικισμού.
3. Έγινε δεξαμενή στον Καλέ για να υδροδοτηθούν οι καταναλωτές του Κάστρου, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη πόλη.
4. Το 2012 φτιάξαμε δίκτυο από τη δεξαμενή της Παταγής έως τον μεριστή της Σιταριάς και μπορέσαμε να υδροδοτήσουμε Μάνη, Σιταριά, Καρωτή, Ελληνοχώρι, Λαγό και Θυρέα, όταν στέρεψαν οι γεωτρήσεις του πρώην συνδέσμου (2 γεωτρήσεις στην Παταγή).
5. Εκπονήσαμε τρεις μελέτες που αφορούν, η μία στην αλλαγή του δικτύου Ρηγίου-Πυθίου, η δεύτερη στην κατασκευή μεριστή για τα χωριά Μάνη, Καρωτή, Ελληνοχώρι, Λαγός και Θυρέα και η Τρίτη για την υδροδότηση της πόλης.

Η πρώτη μας έφερε το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του έργου Ρηγίου-Πυθίου.

Η δεύτερη πρόκειται να δημοπρατηθεί στις αμέσως δέκα επόμενες μέρες.

Η τρίτη είναι στη διαδικασία της προέγκρισης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και σύντομα θα γίνει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στους δημότες μας.

Και για να λέμε τι ακριβώς κάνουμε και σε τι ελπίζουμε με κάθε έργο που εκτελείται επιφέρουμε βελτιώσεις, αλλά οι βλάβες σε αυτή την έκταση δεν πρόκειται να σταματήσουν οριστικά.

Εμείς δουλεύουμε, κι αυτό δεν μπορεί να μας το αμφισβητήσει κανένας, κι ένας καλοπροαίρετος κριτής θα αποδώσει το δίκαιο που μας αναλογεί, γιατί παραλάβαμε μια κατάσταση για να κάνουμε συχνά παρεμβάσεις σε προβληματικά δίκτυα. Με τις προσπάθειές μας είναι βέβαιο ότι μειώσαμε τόσο τη συχνότητα όσο και τη διάρκεια των διακοπών υδροδότησης.

Σε μια δύσκολη συγκυρία θα ήθελα όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Διδυμοτείχου να δείξουν την κατανόησή τους και όλοι μαζί την κοινωνική υπευθυνότητά μας. Αυτό τον καιρό, αν και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε πάντα, ας φροντίσουμε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση και κυρίως τα ποτίσματα σε μπαξέδες και κήπους.

Για όλα αυτά και για οποιοδήποτε θέμα, όπως το έχω κάνει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δημάρχου Διδυμοτείχου, είμαι ανοιχτός σε κάθε ομάδα πολιτών για μια ουσιαστική ενημέρωση για το τεράστιο θέμα του νερού που οφείλουμε να το διαχειριστούμε όλοι μας με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα.

Και για να τελειώνουμε με την παραφιλολογία περί απουσίας μελετών και μη τεχνοοικονομικής ωρίμανσης έργων ύδρευσης:

Τα τρία μεγάλα έργα βελτίωσης της ύδρευσης είναι συνολικού προυπολογισμού 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η οριστική όμως επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερα ποσά, τα οποία δεν υπάρχουν, και κυρίως την ενότητα όλων των δυνάμεων του Δήμου Διδυμοτείχου για τη διεκδίκησή τους.

Απευθύνω, λοιπόν, ένα μήνυμα ενότητας και διαλόγου, που θα βοηθήσει στη επίλυση ενός υπαρκτού προβλήματος και θα βάλει ένα τέλος στον λαϊκισμό, ειδικά εκείνων που μας κληρονόμησαν το πρόβλημα.

Ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά στους πολίτες για ένα καλύτερο μέλλον, αυτό που αξίζει και ταιριάζει στην ιστορική μας πολιτεία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr