Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησε την περιοδεία του ανά την Ελλάδα ο υποψήφιος επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης, κατά τη διήμερη παρουσία του στην περιοχή, είχε συναντήσεις με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, στελέχη αλλά και με ομάδες πολιτών των χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης, παρουσιάζοντας τα βασικότερα σημεία της πολιτικής του ατζέντας για την επόμενη μέρα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, μιας σοσιαλδημοκρατίας που θα στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε έναν νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, προς όφελος των πολιτών της.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε στη «ΓΝΩΜΗ» για το όραμά του, για την παρακαταθήκη από τη θητεία του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για τις αρχές που διέπουν την υποψηφιότητά του, για κάποιους από τους όρους που θα θέσει για μετεκλογική συνεργασία τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Τσίπρα. Ακόμη, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ρόλο της Αλεξανδρούπολης στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα και να στείλει μήνυμα προς όλους τους ‘καλοθελητές’, όπως λέει, για την επένδυση του χρυσού στη Θράκη.
Στην πορεία προς τις εκλογές της Κεντροαριστεράς, με τι στόχους επισκεφθήκατε τη Θράκη;
Επέλεξα εσκεμμένα να ξεκινήσω από τη Θράκη, μία περιοχή στην οποία πιστεύω ότι έχω βάλει και την προσωπική μου σφραγίδα στη γεωπολιτική και ενεργειακή της αναβάθμιση, αλλά και γιατί πιστεύω ότι από αυτόν εδώ τον τόπο, που είναι μία από τις 20 πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης, μπορεί πράγματι να ξεκινήσει και το δικό μου όραμα, για μία Ελλάδα με ένα άλλο παραγωγικό πρότυπο, με ένα άλλο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.
Σε αυτές τις δύο μέρες, έχω βρει φίλους σε όλους τους νομούς, έχουμε κάνει όμορφες συναντήσεις. Επισκέφθηκα τα θερμοκήπια με γεωθερμία και τη Raycap, την πιο πρωτοποριακή εταιρεία της χώρας, συνάντησα τους εργαζόμενους στα εκκοκκιστήρια βάμβακος και το συνεταιρισμό καπνοπαραγωγών στην Κομοτηνή. Έχω δει και πολλές κοινωνικές ομάδες.
Ουσιαστικά, εδώ στη Θράκη συνδυάζεται αυτό που, κατά τη γνώμη μου, συνιστά τη νέα ελπίδα της πατρίδας για τη δημιουργία νέων πηγών πλούτου.
Έχουμε σπουδαίες ενεργειακές δυνατότητες, σπουδαίες καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στις νέες τεχνολογίες που μας κάνουν περήφανους και σημαντικές δράσεις του πρωτογενούς τομέα, με καινοτομικά προϊόντα που είναι ποιοτικά άριστα και μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Στη Θράκη έχει διαμορφωθεί ένα τέτοιο μοντέλο που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική, φτάνει να ενισχυθεί από την κεντρική πολιτεία. Όλα αυτά, βέβαια, πάντα, με τη λογική ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και να εμπιστευτούμε την τοπική αυτοδιοίκηση.
Γι’ αυτό είμαι εδώ και χαίρομαι γιατί συνάντησα πολλή αγάπη από τους φίλους και εθελοντές και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάει πάρα πολύ καλά
Η υποψηφιότητά σας καλύπτει κάποιο κενό; Ποιες είναι οι βασικές αρχές της πολιτικής σας ατζέντας;
Θα το πω λίγο διαφορετικά για να μην απαντήσω εγωιστικά. Η δική μου υποψηφιότητα στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι το προσωπικό μου πολιτικό έργο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θέλω αυτό να αποτελέσει ένα σοβαρό κριτήριο για τους πολίτες και ο δεύτερος η πρότασή μου για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Σχετικά με τον πρώτο πυλώνα, ήμουν ο υπουργός που, πρώτος από όλους ευρωπαίους υπουργούς, υπέγραψα το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τη ΔΕΗ, ώστε 700.000 οικογένειες να παίρνουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπήρχε άλλη χώρα της Ευρώπης ως τότε να το κάνει αυτό.
Ήμουν ο υπουργός που δημιούργησε το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον και 50.000 πρώτες κατοικίες σε φτωχά νοικοκυριά έχουν τώρα σύγχρονα σπίτια.
Ήμουν ο υπουργός που δημιούργησε το ταμείο αλληλεγγύης γενεών κι έτσι σήμερα ξέρουμε ότι κάθε χρόνο 2 δις ευρώ θα πηγαίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Εδώ λοιπόν υπάρχει μία συγκεκριμένη δράση που σε μια εποχή μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών έχει πολύ συγκεκριμένη τη διάσταση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της στήριξης των οικονομικά αδύναμων.
Κατά τη γνώμη μου, αυτές ακριβώς οι δράσεις είναι η απόδειξη του τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατία, τι σημαίνει πραγματική σύγχρονη κεντροαριστερά σε δημοσιονομικές πολιτικές, όπου δεν έχει κανείς τη δυνατότητα να μοιράσει λεφτά, έχει όμως τη δυνατότητα να αποδείξει ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητος.
Το ένα κομμάτι λοιπόν σχετίζεται με το πώς αναδεικνύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη που είναι συστατικό στοιχείο ενός σοσιαλδημοκρατικού, ενός κεντροαριστερού κινήματος.
Το δεύτερο ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Περηφανεύομαι να λέω ότι υλοποίησα την πιο σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα σε επίπεδο λειτουργίας του κράτους. Με την μεταρρύθμιση που έκανα στον τρόπο περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τοπικής και περιφερειακής κλίμακας, αποδείξαμε ότι κερδίζει η εθνική οικονομία 80 εκ ευρώ κάθε χρόνο και ιδιαίτερα για το δημόσιο 40 εκ. ευρώ. Αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου σε μία μόνο από τις δράσεις του υπουργείου και εξοικονομούμε 40 εκ ευρώ λιγότερες λειτουργικές δαπάνες κάθε χρόνο. Φανταστείτε να έκαναν το ίδιο 40 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης σήμερα. Από μία δράση γλιτώνουμε 40 εκ, επί 40, 1,5 δις περίπου από λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.
Έχουμε λοιπόν ένα μεταρρυθμιστικό έργο και ένα σημαντικό πατριωτικό έργο γιατί, ξέρετε, εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι είμαστε και βαθιά πατριώτες. Το ‘Η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες’ ήταν ένα σπουδαίο πατριωτικό σύνθημα. Αυτό εμείς πρέπει να το κάνουμε πράξη στις σημερινές συνθήκες. Μπορώ να σας πω ότι με τις δράσεις που είχα την ευθύνη να υλοποιήσω στα θέματα των ερευνών υδρογονανθράκων, των αγωγών φυσικού αερίου και περιφερειακών συνεργασιών της χώρας με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, υλοποιήσαμε από το 2010 μέχρι και το 2014 σπουδαίες δράσεις προοδευτικού πατριωτισμού που μας δίνουν τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί η Ελλάδα γεωπολιτικά.
Θέλω αυτό το έργο να τεθεί στην κρίση των πολιτών και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κριτήριο με βάση το οποίο θέλω να κρίνουν και εμένα αλλά και τους άλλους συνυποψηφίους. Όλοι είμαστε στελέχη του δημόσιου βίου. Άρα, θα πρέπει ο καθένας από μας να καταθέσει τη δική του, προσωπική πορεία, ποιες μεταρρυθμίσεις έχει κάνει ποιο είναι πατριωτικό και κοινωνικό έργο γιατί όλοι έχουμε περάσει από θέσεις ευθύνης.

Υπάρχει κάποιος εναλλακτικός τρόπος να ξεφύγει η χώρα από την κρίση, χωρίς να φτωχοποιούνται διαρκώς οι πολίτες;
Προτείνω τρεις νέες πηγές εθνικού πλούτου για να ξεπεράσουμε την κρίση με άλλα λόγια να απαντήσουμε στο ερώτημα πού μπορεί να βρει η Ελλάδα χρήματα χωρίς να πετσοκόβει συντάξεις και μισθούς. Η πρώτη πηγή είναι τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, περίπου 2 δις ευρώ το χρόνο. Η δεύτερη πηγή πλούτου που πρέπει να αξιοποιήσουμε είναι η δημόσια περιουσία. Έχω τονίσει ότι η δημόσια περιουσία μπορεί να φέρει 150 δις ευρώ επενδύσεις και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση αυτή πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με μεγιστοποίηση των θέσεων εργασίας, με τοπικές ωφέλειες προς τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί, αν μία τοπική κοινωνία δεν αισθάνεται ότι κάποια επένδυση την συμφέρει, τότε καμία επένδυση δεν πρέπει να γίνει. Η τοπική κοινωνία πρέπει πάντα να είναι σύμμαχος των επενδύσεων, γιατί μόνο έτσι προχωρούν οι επενδύσεις.
Και η τρίτη νέα πηγή πλούτου είναι ένα άλλο επιτελικό δημόσιο, ένα σύγχρονο δημόσιο που σέβεται τους φόρους πολίτη, που εξοικονομεί χρήματα από τη λειτουργία του και που σας ανέφερα πριν το παράδειγμα για το πώς αυτή τη λειτουργία του επιτελικού κράτους την κάναμε πράξη, την εφαρμόσαμε αλλά δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν προχωρά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εφόσον εκλεγείτε επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, πώς θα πορευθείτε στις επόμενες εθνικές εκλογές στο θέμα των συνεργασιών; Ήδη ο συνυποψήφιός σας κ. Ραγκούσης δήλωσε πως δεν σκοπεύει να είναι αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη.
Η Κεντροαριστερά με αρχηγό τον Γιάννη Μανιάτη, πριν τις εκλογές θα καταθέσει προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας για μετά τις εκλογές με οποιονδήποτε αποδεχθεί το προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο που θα καταθέσουμε.
Ήδη έχω διαμορφώσει τον κατάλογο των πρώτων σημείων με βάση τα οποία και θα ζητήσω να μας κρίνουν πολίτες και να μας ψηφίσουν, αλλά οι θέσεις αυτές θα αποτελέσουν και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κληθεί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας να απαντήσουν αν συμφωνούν. Το ερώτημα θα τεθεί λοιπόν σε αυτούς. Ποιος από τους δύο συμφωνεί με το προοδευτικό πλαίσιο που θα έχει θέσει η προοδευτική παράταξη με επικεφαλής Γιάννη Μανιάτη. Αντιστρέφεται το ερώτημα λοιπόν. Ένα παράδειγμα των όρων που θα βάλουμε είναι ότι θα διασφαλίσουμε απολύτως την πρώτη κατοικία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από τους πλειστηριασμούς. Όποιος συμφωνεί να το πει, ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο που θέτουμε ως όρο είναι ότι θα καταργήσουμε το υπερταμείο αποικιοκρατίας στο οποίο έχει υποθηκεύσει ο κ. Τσίπρας τη δημόσια περιουσία. Η δημόσια περιουσία των Ελλήνων θα αξιοποιηθεί από Έλληνες, δεν θα έχει επικεφαλής ξένους. Συμφωνούν να καταργήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το υπερταμείο αποικιοκρατίας; Αυτό θα προτείνω και θα ζητήσω να μας πουν αν συμφωνούν. Θα θέσω τέτοια μεγάλα θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και με τον σεβασμό των θεσμών και του πολίτη.
Πώς βλέπετε το ρόλο και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Αλεξανδρούπολη στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα με όλες τις επενδύσεις που υλοποιούνται και σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια;
Πιστεύω βαθιά ότι ο Έβρος και γενικότερα η Θράκη, έχει μία απίστευτη ιστορική ευκαιρία αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από το 2011 που ανοίξαμε εμείς βηματισμό, σχεδιάσαμε τους αγωγούς αυτούς και τους εντάξαμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Τότε, μας καταδίκαζε ο Τσίπρας και καταψήφιζε όλες τις συμβάσεις. Εμείς είμαστε περήφανοι για το εθνικό έργο και τη γεωπολιτική αναβάθμιση που προσφέραμε στη Θράκη. Η Θράκη σήμερα μπορεί να περηφανεύεται ότι αποτελεί μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει πια ανάγκη τη Θράκη, τον Έβρο και τη Ροδόπη, η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να κοιτά προς τα νότιά της, προς τη νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση του μεγάλου τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος που έχει η Θράκη και ο Έβρος, αξιοποίηση των καινοτόμων δράσεων σε θέματα νέων τεχνολογιών, χρησιμοποίηση και του πανεπιστημίου και των επιχειρήσεων, με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές. Όλα αυτά, όταν συνοδεύονται από μια σπουδαία γεωπολιτική αναβάθμιση που δημιουργεί θέσεις εργασίας, διότι, ο κάθε αγωγός δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, το ίδιο και η μονάδα του LNG, μπορούν να αλλάξουν όλη την εικόνα για μία περιοχή που ήταν μέχρι τώρα εγκαταλελειμμένη. Για μας η Θράκη είναι η κορύφωση του ενδιαφέροντος για την Ελλάδα που αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και μπορεί να το καταφέρει.
Κλείνοντας, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω για το θέμα του ζεόλιθου στον Έβρο, αλλά και για την επένδυση του χρυσού στη Θράκη, δύο ζητήματα με τα οποία, ως υπουργός, είχατε ασχοληθεί εκτενώς…
Για το ζεόλιθο, λέω πολύ απλά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίδεται καμία ορυκτή πρώτη ύλη της χώρας με απευθείας αναθέσεις. Όλες οι αναθέσεις πρέπει να γίνονται μετά από διεθνείς διαγωνισμούς γιατί μόνο έτσι μεγιστοποιείται το όφελος του δημοσίου. Όποιος ιδιώτης ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και την τσέπη καλά κάνει και πιέζει, όποιος όμως νοιάζεται για το δημόσιο συμφέρον, το προστατεύει. Είμαι περήφανος που οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, διαχρονικά, παρά την αλλαγή πολλών διευθυντών, έχουν μία σταθερή θέση, την οποία έχουν αποδεχθεί και όλοι οι υπουργοί. Πρέπει επίσης να σας θυμίσω ότι για αυτό το θέμα η ελληνική δικαιοσύνη έχει πια αποφανθεί.
Για το θέμα του χρυσού θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Την απόφαση για τον χρυσό δεν την υπέγραψα, παρά το γεγονός ότι την είχα επί 1,5 χρόνο στο συρτάρι μου. Και μόνο το γεγονός της άρνησής μου να την υπογράψω νομίζω ότι δίνει την πιο αποστομωτική απάντηση, γιατί ακούω διάφορους καλοθελητές. Η απάντηση έχει δοθεί από την ίδια τη ζωή, από την ίδια την πραγματικότητα. Ο Μανιάτης παρά το γεγονός ότι επί 1,5 χρόνο είχε εισήγηση για να υπογράψει τον χρυσό, δεν το υπέγραψε. Εγώ δεν πιέζομαι από κανένα τελεσίγραφο και καμία απειλή. Κάνω πάντα το καθήκον μου, με βάση τη συνείδησή μου. Επαναλαμβάνω ότι η απάντηση για όλους τους καλοθελητές είναι ότι ο Μανιάτης, παρά το γεγονός ότι είχε την εισήγηση, δεν υπέγραψε την απόφαση για το χρυσό. Και αυτό, για όλους αυτούς που θέλουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.