efhmerida1

Ικανοποίηση από την επίσκεψη του εμπορικού ακόλουθου των ΗΠΑ στον Έβρο

«Οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και προτεραιότητα μας είναι να δούμε την Ελλάδα να επιτυγχάνει και να αναπτύσσεται» δήλωσε την Τετάρτη από την Αλεξανδρούπολη ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Bryan Larson, μετά την επίσκεψη του στο λιμάνι της πόλης, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στον Έβρο.

Ο κ.Larson ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΟΛΑ Χρήστο Δούκα για τα σχέδια αλλά και τις δυνατότητες του λιμανιού ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις επαφές που είχε και με τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε ο κ. Larson έκανε αναφορά στα θέματα της ενέργειας και ιδιαίτερα στον αγωγό TAΡ, ενώ εκτίμησε πως αυτή η σημαντική επένδυση θα μπορέσει να προσελκύσει και άλλους επενδυτές στο μέλλον. «Αυτά τα ενεργειακά έργα ανεβάζουν τον ανταγωνισμό και είναι καλό για όλα τα βαλκάνια» είπε, τονίζοντας πως «τον προηγούμενο χρόνο δεν είδα κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες, έχει δει 6» και επισήμανε «ακούω (από επιχειρηματίες) ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Η όλη επίσκεψη δεν αφορά μια επικοινωνιακή ‘φούσκα’, ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά επισκέψεων αξιωματούχων, αλλά και σημαντικών επιχειρηματιών οι οποίοι θα συνεχίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα,» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε περίπου 10 μέρες, αναμένεται η άφιξη υψηλών αξιωματούχων στην περιοχή, που θα φέρουν σημαντικά νέα αναφορικά με την ασφάλεια και τη βελτίωση του ανταγωνισμού, πρώτα στο ενεργειακό κομμάτι και κατά δεύτερον στο λιμάνι.

«Η αίσθηση μας είναι ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον έξω από τα σύνορα, όμως η αυξανόμενη επιθυμία για να παρέμβουν στο λιμάνι δίνει την αίσθηση ότι έχει φτάσει η στιγμή που θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα στην περιοχή μας», είπε ο κ. Δούκας, χαρακτηρίζοντας πολύ χρήσιμη την επίσκεψη του κ. Larson.

Στις εγκαταστάσεις της Εβροφάρμα.

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις

Πριν το λιμάνι, ο κ. Larson επισκέφθηκε την εταιρεία Prisma την μοναδική ελληνική εταιρεία η οποία τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών στην Γενεύη.

Όπως δήλωσε «η Prisma Ηλεκτρονικά, αποτελεί παγκόσμιας κλάσης παράδειγμα επιτυχημένης ελληνικής επιχείρησης, η οποία δείχνει την δυναμική και την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ξεχωρίζει όχι μόνο στα εμπορικά αποτελέσματα αλλά και στα ίδια τα επιστημονικά με τις συνεργασίες που έχει αποκτήσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο».

Ένας από τους μεγάλους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις, είναι η ενθάρρυνση και η αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, είπε από το Διδυμότειχο, όπου βρέθηκε την Τρίτη, ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Bryan Larson, συμπληρώνοντας ότι οι σχέσεις αυτές ακόμα, δεν είναι τόσο ισχυρές και ότι αυτό θα πρέπει «να το αλλάξουμε».

Επίσκεψη στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας Prisma Electronics 

Ο κ. Larson, ξεκίνησε την διήμερη περιοδεία του σε επιχειρήσεις της Θράκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ), Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και μέλη του Δ.Σ., από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ» στο Διδυμότειχο. Μετά από την ολοκλήρωση της ξενάγησης του, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, δήλωσε ότι σχετικά με τα προϊόντα διατροφής, η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες. Οι Αμερικανοί είναι ενθουσιασμένοι με τη μεσογειακή διατροφή την οποία θεωρούν υγιεινή και γευστική, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, που εισέρχονται στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, εξέφρασε την ευχαρίστησή του που επισκέπτεται τη Θράκη, την οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή περιοχή με ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και τόνισε ότι η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, με ετήσιο κύκλο εργασιών, τα 30 εκατομμύρια ευρώ, 145 εργαζόμενους και 400 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, είναι μία από τις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει στροφή» υποστηρίζοντας ότι για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράσεις που ευνοούν τις εγχώριες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα και τους ξένους επενδυτές. «Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουν οι επενδυτές μας και εταιρίες όπως η Εβροφάρμα, όσον αφορά στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος. Πιστεύω ότι υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία εδώ, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί» είπε ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ, εξηγώντας πως μεγάλος αριθμός επενδυτών που επισκέπτεται τα γραφεία της πρεσβείας, εκδηλώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του για την Ελλάδα.

Επίσκεψη και ξενάγηση στις εκπληκτικές εγκαταστάσεις της μοναδικής καινοτόμου βιομηχανίας φωτιστικών σωμάτων Dasteri.

«Επισκέψεις αυτού του είδους συμβολίζουν θετικές καταστάσεις και πιθανόν ένα μήνυμα ασφάλειας και αξίας» είπε ο Αθανάσιος Παπαζηλάκης, συνιδιοκτήτης της Εβρίτικης γαλακτοβιομηχανίας. «Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την περιοδεία από εδώ, προκειμένου να καταδείξουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής και της χώρας, το οποίο αναφορικά με τη δική μας στρατηγική είναι η διατροφή» είπε ο πρόεδρος του ΟΕΕΘ, κ. Χατζημιχαήλ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Larson επισκέφθηκε την καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής που εξειδικεύεται στην κατασκευή υψηλής ποιότητας φωτιστικών LED, εταιρεία Dasteri, στην Αλεξανδρούπολη. «Η επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά, έρχονται με οικογενειακές επιχειρήσεις. Ανταλλάσσοντας επιχειρήσεις από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ και αντίστροφα, ανταλλάσσουμε ιδέες και πρακτικές και ευχής έργον είναι να γίνουν νέα συμβόλαια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, από την πρωτεύουσα του Έβρου. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη επίσημη αποστολή στην Ελλάδα από επιχειρηματίες κα αξιωματούχους των ΗΠΑ.

(από ΕΡΤ και alexpoli.gr)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr