Ιδέα Αλεξανδρουπολίτη κατακτά το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της ΚΕΔΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ, ο 1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση City Challange.
Το αποτέλεσμα της διοργάνωσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή  μας, αφού το πρώτο βραβείο κατέκτησε η ομάδα Needsa, που υλοποίησε την πρωτοποριακή πρόταση-ιδέα του Αλεξανδρουπολίτη Νάκου Φιλιππίδη.

Στον μαραθώνιο συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι σε 50 ομάδες. Κατά το τριήμερο του μαραθωνίου, με τη βοήθεια 40 έμπειρων μεντόρων που προέρχονταν από τους Δήμους, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, υλοποιήθηκαν πρωτότυπες εφαρμογές οι οποίες αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη λειτουργία των πόλεων και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο τέλος του τριημέρου, οι ομάδες παρουσίασαν τις εφαρμογές τους στην επιτροπή αξιολόγησης και στο κοινό. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη Δήμων και ακαδημαϊκούς βράβευσε τις ακόλουθες:

– 1ο βραβείο 6.000 ευρώ στην ομάδα Needsa για την εφαρμογή τους Happy Trees. Αφορά την απομακρυσμένη άρδευση χώρων πρασίνου με δυνατότητα συλλογής δεδομένων καιρού, υγρασίας εδάφους κοκ.

– 2ο βραβείο 4.000 ευρώ στην ομάδα MX2T για την εφαρμογή τους social wallet για ευπαθείς ομάδες.

– 3ο βραβείο 2.000 στην ομάδα City Hub για την εφαρμογή τους API Dashboard για διασύνδεση υφιστάμενων εφαρμογών των δήμων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην τελετή βράβευσης ανακοίνωσε την καθιέρωση του Μαραθωνίου σε ετήσια βάση, ως θεσμό για την καινοτομία στην τοπική αυτοδιοίκηση και την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι οι εφαρμογές των ομάδων θα εξελιχθούν περαιτέρω μέσω του City Challenge Accelerator που ετοιμάζει η ΚΕΔΕ για την ωρίμανση εφαρμογών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν παραγωγικά σε Δήμους. H ΚΕΔΕ θα δημιουργήσει στη συνέχεια ένα Marketplace εφαρμογών από τις οποίες ο κάθε Δήμος θα μπορεί να επιλέγει αυτές που χρειάζεται να εφαρμόσει.

Το City Challenge Crowdhackathon παρακολούθησαν περισσότερα από 320 στελέχη Δήμων στα 3 συνολικά workshops που διοργανώθηκαν, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων ομιλητών, εκπροσώπων Δήμων και στελεχών του δικτύου City Challenge.

Από την πλευρά του, ο «εγκέφαλος» πίσω από την εφαρμογή που απέσπασε το πρώτο βραβείο, κ. Νάκος Φιλιππίδης, εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για την υλοποίηση της εφαρμογής από την ομάδα Needsa, η  οποία θα προσφέρει μία σημαντική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των δήμων.

«Η ιδέα ήταν η πιο δημοφιλής και πρώτη σε βαθμολογία πριν το διαγωνισμό, χωρίς αυτό να ήταν δεσμευτικό ώστε να ασχοληθεί μαζί της κάποια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Καλό της ταξίδι», αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Λίγα λόγια για την εφαρμογή Happy Trees

H ανάγκη της αυτοματοποιημένης άρδευσης δεν είναι ένα ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα. Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια βασικό μέλημα πολλών φορέων, οργανισμών και φυσικών προσώπων. Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα εγκατάστασης ενός συστήματος αυτοματοποιημένης άρδευσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και με πολλαπλών (θεωρητικά ανεξάντλητων) προγραμματισμών,  με σχεδόν μηδενικό κόστος, έναντι των έτοιμων συμβατικών εμπορικών λύσεων που προτείνουν οι εταιρείες.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους φορείς της αυτοδιοίκησης, επενδύοντας ένα πραγματικό μικρό ποσό, τόσο στο hardware όσο και στο software (απαιτείται γνώση της δημοφιλούς C/C++), να αποκτήσει το δικό του αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.

Το σύστημα βασίζεται στην ύπαρξη ενός Arduino microcontroller,  σε ένα GPRS shield, και στους συμβατικούς έως τώρα αισθητήρες υγρασίας, θερμοκρασίας, ηλεκτρονόμους (ρελέ) και ηλεκτρομηχανικών βανών.

Το σύστημα έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε ενέργεια (5 Volt για τον micorocontroller και το GPRS shield, 24 Volt για τις ηλεκτροβάνες)  και μπορεί με μια μπαταρία μεγάλης διάρκειας να έχει αυτονομία ενός έτους.  Αν αυτό συνδιασθεί με ένα 24v φωτοβολταϊκό πάνελ, τότε εξασφαλίζεται θεωρητικά η εντελώς αυτόνομη λειτουργία του για πολλά χρόνια.

Ο arduino microc, δικτυώνεται με τους αισθητήρες υγρασίας τις ηλεκτροβάνες τους ηλεκτρονόμους (ρελέ) και το gprs shield. Προγραμματίζεται με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς και με άπειρες επιλογές. Για παράδειγμα: μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ξεκινάει την άρδευση όταν σε μια ζώνη η υγρασία έχει φτάσει στο 60%. Παράλληλα σε μια άλλη ζώνη μπορούμε να το έχουμε προγραμματίσει να ξεκινήσει σε διαφορετικό επίπεδο υγρασίας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διακοπεί αν το επιθυμούμε, γιατί κάποιος άλλος αισθητήρας (π.χ) θερμοκρασίας, έχει ανιχνεύσει υψηλή θερμοκρασία και δεν επιθυμούμε την συνέχεια της άρδευσης ακόμα και αν έχει πάρει εντολή από τον αισθητήρα υγρασίας.

Για όλα τα παραπάνω ο υπεύθυνος θα λαμβάνει μήνυμα sms στο κινητό του. Π.Χ, όταν η υγρασία έχει φτάσει στο επίπεδο που εμείς έχουμε ορίσει. Όταν αργότερα θα ανοίξει η ηλεκτροβάνα, αν το επιθυμεί θα λαμβάνει μήνυμα. Αν δεν ξεκινήσει η άρδευση για οποιοδήποτε λόγο, (επίσης) θα λαμβάνει μήνυμα, οπότε έτσι έχουμε την δυνατότητα real time ελέγχου, κοκ. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα στέλνοντας ένα sms μήνυμα, (από όπου και αν βρίσκεται), να ξεκινήσει ή να σταματήσει «χειροκίνητα» την άρδευση, ανεξάρτητα με τα στοιχεία των που συλλέγουν οι αισθητήρες. Επίσης με ένα wifi shield θα υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση όλης της εγκατάστασης με τον ιστό.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr