«Η Σύγκλητος του ΔΠΘ δεν επιθυμεί την ίδρυση σχολής στην Ορεστιάδα»

Της Κικής Ηπειρώτου

Μεγάλη είναι η αναστάτωση και ο προβληματισμός στο βόρειο Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ορεστιάδας, μετά τα άσχημα μαντάτα που δημοσιοποίησε η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και περιφέρειας σχετικά με το μείζον θέμα της ίδρυσης νέας σχολής του ΔΠΘ στην πόλη.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, τη Δευτέρα 23 Απριλίου ο πρόεδρος της ΕΕΒΟΠ επισκέφθηκε τον Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ κ. Τουλουπίδη, στην Πρυτανεία του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, για το  θέμα της ίδρυσης του  νέου τμήματος Διαιτολογίας και επιστήμης τροφίμων, του οποίου η ίδρυση ανακοινώθηκε ένα χρόνο πριν, από τη Σύγκλητο του ΔΠΘ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων Ορεστιάδας κα Σταθουράκη και η ταμίας του Συλλόγου Κέντρων ξένων γλωσσών Ν. Έβρου κα Τσομπανίδου. Στον κ. Τουλουπίδη τέθηκε το θέμα της αναφοράς από τον ίδιο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ,  ότι υπάρχει πιθανότητα να προταθεί άλλη πόλη του Ν. Έβρου ως έδρα του τμήματος και συνεπώς η ματαίωση της δημιουργίας του στην Ορεστιάδα.

«Μας ενημέρωσε ότι υπάρχει σαφής θέση της Συγκλήτου η οποία δεν επιθυμεί πλέον την ίδρυση του τμήματος στην Ορεστιάδα, κι αυτό θα το εκφράσει στην σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για τις 24/4, με νέα απόφαση, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση που είχε λάβει η ίδια στις 27 Απριλίου 2017. Ως επιχειρηματικές – επαγγελματικές μονάδες, αλλά και ως δημότες της Ορεστιάδας, θεωρούμε ότι ένα τόσο σημαντικό και στρατηγικής σημασίας θέμα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής ή συντεχνιακών αντιλήψεων και προτεραιοτήτων, και την υποστήριξή του θα προωθήσουμε σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΒΟΠ.

Η είδηση προκάλεσε συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του Δημάρχου Ορεστιάδας.  Τα όσα συζητήθηκαν “κεκλεισμένων των θυρών” μετέφερε μέσω του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Ηλίας Αγγελακούδης, επικεφαλής της παράταξης “Είναι στο χέρι μας”. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελακούδης το θετικό ήταν ότι επιτέλους έγινε μία ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων για ένα θέμα και ένα προβληματισμό που έχει εκφράσει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Ορεστιάδας. Ο κ. Αγγελακούδης  υπογράμμισε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής: “Η κριτική που κάνουμε σε αυτή τη δημοτική αρχή και στον κ. Μαυρίδη είναι το ότι δεν υπερασπίστηκε όσο δυναμικά θα έπρεπε την ίδρυση νέου τμήματος στην πόλη μας και η κριτική μας στάθηκε κυρίως στο γεγονός του ότι δεν είχε παρουσιαστεί στην συνάντηση με τον Υπουργό” ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ακόμη πως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού, άλλωστε, το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις για την ίδρυση νέων τμημάτων (βασιζόμενο ωστόσο στις προτάσεις του Πανεπιστημίου). Επιπρόσθετα ο κ. Αγγελακούδης υποστήριξε ότι η Ορεστιάδα μπορεί να γίνει έδρα όχι μόνο του τμήματος Διατροφολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, αλλά και του τμήματος Κτηνιατρικής.

ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΠΘ-ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Εν τω μεταξύ η Σύγκλητος του ΔΠΘ συνήλθε χθες σε μία μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία εξετάστηκαν όλες οι αναπτυξιακές προοπτικές του ιδρύματος και τα αποτελέσματα της θα ανακοινωθούν προσεχώς. Την ίδια ώρα όμως εκκρεμεί μία επαναληπτική συνάντηση των φορέων της Θράκης με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε γίνει περίπου πριν από έναν μήνα. Και σε εκείνη τη σύσκεψη είχαν συζητηθεί οι αναπτυξιακές προοπτικές του ακριτικού μας Πανεπιστημίου και μάλιστα το αποτέλεσμα της είχε αξιολογηθεί ως θετικό, με μόνο “μελανό” σημείο την άρνηση Γαβρόγλου να αποσυρθεί η πρόταση δημιουργίας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Χρόνου” η σύσκεψη αυτή θα γίνει στο διάστημα 8 με 13 Μαΐου και θα συμμετέχουν και πάλι όσοι φορείς επιθυμούν -όπως και την προηγούμενη φορά- παρά τις φήμες που ήθελαν τον κο Τουλουπίδη να ταξιδεύει στην Αθήνα συνοδευόμενος μόνο από αντιπρυτάνεις και όχι από αυτοδιοικητικούς.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο