Η Σαμοθράκη αγαπήθηκε (και) από τους Ιταλούς

Την αποθέωση γνωρίζει φέτος το καλοκαίρι η Σαμοθράκη από τα διεθνή -και όχι μόνο- ΜΜΕ. Μετά από το Bloomberg, τον Guardian και άλλα γνωστά μέσα, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, κάνει ένα μοναδικό αφιέρωμα στο νησί του Έβρου, με τον τίτλο ««Σαμοθράκη, το νησί των μεγάλων θεών». Το νησί παρουσιάζεται από την πένα της Emanuela De Santis ως ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της αρχαιολογίας, αφού εκεί βρέθηκε η ξακουστή Νίκη της Σαμοθράκης, αλλά και για τους φυσιολάτρες, με τα όμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος και τις πρωτόγονες παραλίες.

Όπως γράφει η δημοσιογράφος, μπορεί όταν κανείς μιλά για ελληνικά νησιά να σκέφτεται τα άσπρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα, στη Σαμοθράκη όμως, υπάρχει μια πιο θρακιώτικη αρχιτεκτονική, με πέτρινα σπίτια, κεραμοσκεπές και ξύλινα μπαλκόνια. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, στη Νίκη της Σαμοθράκης, στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, αλλά κυρίως στη φύση του, που ξεχωρίζει από το κλασικό, μεσογειακό στυλ: τα βουνά κρέμονται ως τις παραλίες, τα ρυάκια ξεπροβάλλουν ξαφνικά μέσα στο δάσος, με τα μαγευτικά δέντρα και τη μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

«Η Γριά Βάθρα, το δάσος που διασχίζεται από το ποτάμι Φονιάς, είναι, αποτελούν την πράσινη καρδιά της Σαμοθράκης. Από το χωριό Θέρμα, στο βορρά, πάρτε το μονοπάτι που σε περίπου απόσταση μιας ώρας θα σας φέρει στον πρώτο καταρράκτη του Φονιά. Το νερό πέφτει από ύψος είκοσι μέτρων και δημιουργεί φυσικές πισίνες, όπου μπορείτε να βουτήξετε και να κολυμπήσετε στο κρύο νερό. Οι πιο γενναίοι μπορούν να συνεχίσουν την αναρρίχηση στους βράχους για να φτάσουν τις άλλες δεξαμενές που βρίσκονται σε πιο κρυφά σημεία».

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες, αναφέρεται η Παχιά Άμμος, οι Κήποι, ο Βάτος. Προτείνονται έξοδοι στη ζωηρή, όπως χαρακτηρίζεται Καμαριώτισσα, αλλά και η συναρπαστική Χώρα. «Εδώ βρίσκει κανείς το αληθινό πνεύμα της Σαμοθράκης, συμπεριλαμβανομένων των αρτοποιείων που φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά, ζεστό ψωμί και ψωμάκια γεμιστά με φέτα και πιπεριές, ενώ θα συναντήσετε μαγαζιά με άγρια ρίγανη, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες».

Ιταλοί Σαμοθράκη

Δεσμοί Σαμοθράκης με Ρώμη

Θυμίζουμε ότι το νησί του Έβρου, έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με την ιταλική πρωτεύουσα. Ηταν τέλη Μαίου , πριν από 3 μήνες, όταν ) σε ειδική τελετή, υπεγράφη Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ του Δήμου Σαμοθράκης και του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος του «Ιστορικού Κέντρου της Ρώμης,» από τον Δήμαρχο Σαμοθράκης Αθανάσιο Βίτσα και τη Πρόεδρο του Ιστορικού Κέντρου της Ρώμης Sabrina Alfonsi.

«Η υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας μεταξύ των δύο δήμων τους τελευταίους 18 μήνες και η αρχή μιας στενής σχέσης με στόχο την ανάπτυξη φιλικών δεσμών και την εμβάθυνση των πολιτισμικών κυρίως αλλά και των τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δυο Δήμων,» σημειώνει ο Δήμος του νησιού κ. Αθ. Βίτσας.

Αλλωστε, οι Δήμοι Σαμοθράκης και Ρώμης συνδέονται με αρχαίους δεσμούς καθώς η Σαμοθράκη και η Ρώμη συνδέονται στο μύθο και στην ιστορία: οι μυθικές μορφές του Δαρδάνου και του Αινεία μετέφεραν τα ιερά αντικείμενα των Μεγάλων Θεών που σχετίζονται με τους θεούς Penates από τη Σαμοθράκη στην Ιταλία και τη Ρώμη· το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης και το νησί της Σαμοθράκης συνολικά αποτέλεσαν σημεία αναφοράς της Ρωμαϊκής Ιστορίας και ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Μεσογείου από την εποχή του Φιλίππου Ε.

Σημειώνεται πως το δημοτικό συμβούλιο του νησιού έχει ήδη εγκρίνει τη διακρατική συνεργασία του ∆ήμου Σαμοθράκης με το 1ο ∆ημοτικό ∆ιαμέρισμα, στο οποίο εντάσσεται το Ιστορικό Κέντρο της Ρώμης, με στόχο την ανάπτυξη των φιλικών δεσμών, την εμβάθυνση των πολιτισμικών και την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δυο ∆ήμων.

Ως δράσεις προτάθηκαν η ανταλλαγή φιλοξενίας μαθητών Λυκείων των δύο δήμων καθώς και η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας στη Ρώμη και στη Σαμοθράκη αντίστοιχα. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική αδελφοποίησης των δύο δήμων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του