Η μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα Erasmus+

Τον Απρίλιο που μας πέρασε είχα την χαρά να συμμετέχω σε ένα Erasmus+ πρόγραμμα στη Ρουμανία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Baia Mare. Ο τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν ” Job Hunters ” ή επί το ελληνικότερον “Κηνυγοί Εργασίας”.

Τί είναι όμως τα Erasmus+ προγράμματα και για ποιό λόγο τα παρουσιάζουμε εδω;

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ΙΚΥ τα προγράμματα Erasmus είναι προγράμματα κινητικότητας για νέους και εφήβους που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την διεύρυνση των γνώσεων των συμμετεχόντων. Τους παρέχει τις ικανότητες που χρειάζονται για να ζήσουν μια αυτόνομη και πλούσια σε εμπειρίες ζωή. Ταυτόχρονα, τους βοηθά να βρουν την θέση τους στην κοινωνία και να αποκτήσουν συνείδηση της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, η οποία συμπληρώνει την εθνική και τοπική τους συνείδηση.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχα εγώ οργανώθηκε με υποδειγματικό τρόπο από την Dream Team που εδρεύει στην Αθήνα. Στόχος των εκπαιδευτών ήταν να μεταδώσουν στους εκπαιδευόμενους γνώσεις και τεχνικές σχετικά με τη συμπλήρωση του βιογραφικού τους και τη συνοδευτική επιστολή, καθώς και συμβουλές για μία άκρως πετυχημένη παρουσία στην πρώτη συνέντευξη για δουλειά.  Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τρόποι και εργαλεία για μια  αποτελεσματικη αναζήτηση ευρεσης εργασίας. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Τουρκία.

Στην διάρκεια των οχτώ ημερών που διήρκεσε το πρόγραμμα είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην όμορφη πόλη της Baia Mare και να πραγματοποιήσουμε κοντινές εκδρομές. Κυρίως, όμως, δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες η μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν με συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη και να διαπιστώσουν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα πιθανώς τους χωρίζουν.

Μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα τη συνιστούσα σε κάθε νέο που επιθυμεί να ανοίξει τους ορίζοντές του, να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να εξασκήσει τα αγγλικά του και να αποκτήσει φίλους σε όλη την Ευρώπη.

Μαρίνα Κωστοπούλου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο