Αποτελούσε όνειρο η κατασκευή της Εγνατίας Οδού και αν δεν συνέρρεαν Ευρωπαϊκά κονδύλια, θα μέναμε με το όνειρο. Ποιος δεν θυμάται την άθλια κατάσταση του, ανυπαρξία εθνικού οδικού δικτύου όταν, για να μεταβείς ως την Κομοτηνή έκαμες το σταυρό σου, Να περάσεις το “Καρά-Νικ-Ντερέ”, πλειάδα αγροτικών οικισμών, μέσω Σαπών, δαιδαλώδες επαρχιακού δικτύου, βασανιστική διαδρομή που, ορισμένες φορές κρατούσε και τρίωρο. Για δε, τη διαδρομή Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη, το πέρασμα μετά την Ελευθερούπολη, τη διάβαση της ορεινής σειράς των Κερδυλίων, επικίνδυνα περάσματα μέσα από αγροτικούς οικισμούς .
Για να μην επεκταθώ, περιγράψω, την πέραν προς Αθήνας διαδρομή όταν, από Λαμία και μετά, το λεωφορείο “αγκομαχούσε” να ανεβεί τον Μπράλο, μέσω Λειβαδιάς-Θηβών, να φτάσει στην πρωτεύουσα. Οι παλιοί, θα θυμούνται την περιπετειώδη αυτή διαδρομή. Η δύσκολη εκείνη κατάσταση, λίγα χρόνια μετά με την κατασκευή της μεγάλης παραλιακής κεντρικής αρτηρίας, αμέσως έδωσε ανακούφιση, θεαματικά αποτελέσματα, στην ανάπτυξη κυρίως του νησιωτικού τουρισμού, που έβγαλε τα Νησιά μας από το μαρασμό, τη μιζέρια, να αποτελούν σήμερα το μήλον της έριδας, τουριστικού προορισμού.
Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, το μεγαλύτερο εθνικής εμβέλειας αναπτυξιακό έργο, το οποίο συνεχώς συμπληρώνεται-βελτιώνεται με τους κάθετους άξονες, ανέβασε το επίπεδο ζωής, κυρίως των κατοίκων της υπαίθρου, δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων, στα κέντρα κατανάλωσης, με την παράλληλη μετάβαση-μετακίνηση, από και προς των κατοίκων της υπαίθρου. Μεγάλο έργο, εθνικής εμβέλειας, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας αλλά και την Ε.Ε, η οποία “ειρήσθω εν παρόδω”, διακινεί μέσω του δικτύου, τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων προς και από χώρες Ασίας, Αφρικής. Οφείλω να επισημάνω, τα πολλαπλά οφέλη του Βορειοελλαδικού χώρου μια που ο άξονάς της αρχίζει από τη Γέφυρα των Κήπων, εκτείνεται, σε Ανατολική Ευρώπη μέσω Ορμένιου, την Κεντρική, μέσω Ηγουμενίτσας.
Πολιτισμός, Ανάπτυξη χώρας σημαίνει Δίκτυα: Μεταφορών. Οδικό, Σιδηροδρομικό Λεωφορεία, Τρένα. Επικοινωνιών. Μεταφορά ειδήσεων-πληροφοριών. Αεροδρόμια, αερομεταφορές. Λιμάνια, πλοία, βαπόρια. Δραστηριότητες που δίνουν δουλεία σε πλήθος εργαζομένων, αφήνουν χρήμα και όταν αυτό, γίνεται με δίκαιη διανομή, ανεβάζει το βιοτικό, πνευματικό, πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων, της χώρας, που την υπηρετούν.
Μακάρι, το Κράτος μας, να είχε χρήματα, για την κατασκευή του έργου. Αλλά, και αν αυτό ήταν εφικτό πάλι θα έβαζε διόδια γιατί, τα έργα αυτά θέλουν συνεχή παρακολούθηση-συντήρηση και κάποιες “λαϊκίστικες” φωνές που ακούγονται του “δεν πληρώνω-δεν πληρώνω”, το δίκτυο φοβάμαι πολύ σύντομα, θα περιέλθει σε αχρηστία, από έλλειψη συντήρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την ήδη δεινή θέση της χώρας μας. Γιατί, η Κατασκευαστική Εταιρεία “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε”, ήρθε η ώρα να εισπράξει, τα απαιτούμενα, της συμβατικής συμφωνίας, μέσω δημιουργίας Σταθμών Διοδίων. Ευχή όλων μας είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση. Η εποχή του “τζάμπα”, των όποιων καλοθελητών, βολεμένων πέρασε. ΄
Οποιος, κάνει χρήση δημόσιων πραγμάτων-μέσων πληρώνει. Στην εποχή μας, τίποτα δε δωρίζεται, τίποτα δε χαρίζεται, τίποτα δεν κληρονομείται. Κανείς δε θέλει τα διόδια στην περιοχή του. Το δίκτυο όμως το χρησιμοποιεί. Κανείς δε θέλει, στο δρόμο του, τον κάδο σκουπιδιών. Τα σκουπίδια όμως πρέπει να μαζευτούν. Βεβαίως και θα υπάρχουν εύλογα παράπονα, διαμαρτυρίες των κατοίκων. Είναι ένα πρόβλημα σύνθετο που, η λύση του θα βρεθεί μέσα από την λογική των απόψεων. ΄Ηδη, έχουμε λύσεις προηγμένων χωρών, όπως βρήκαμε στις Αστικές συγκοινωνίες με μηνιαίες κάρτες, δελτία πολλαπλών διαδρομών και παρόμοια. Όλα μπορούν να βρουν τη λύση τους, πάντα με γνώμονα τη λογική. Γιατί, η εποχή της “μαγκιάς του τζάμπα” πέρασε ανεπιστρεπτί. Όποιος κάνει χρήση δημόσιων πραγμάτων, πρέπει να καταβάλλει το αντίστοιχο τίμημα. Τελεία και παύλα.
*****
«Σ’αυτόν τον πολιτισμό, όπου τα πράγματα αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη αξία και οι άνθρωποι
μικρότερη, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας καθορίζουν τους κανόνες: Δεν αγοράζεις εσύ τα πράγματα, αυτά σε αγοράζουν, το αυτοκίνητο σε χρησιμοποιεί, ο υπολογιστής σε προγραμματίζει, η τηλεόραση σε παρακολουθεί». Εντ. Γκαλεάνο.