efhmerida1

Η Θράκη πριν 2.600 χρόνια

Ο γνωστός Αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και Επίτιμος Διδάκτορας του ΔΠΘ,  μίλησε προχθές στη δημοτική βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, με θέμα τη Θράκη πριν και μετά τον ελληνικό εποικισμό (6ος αιώνας π.Χ.) το 1ο- 3ο αι. μ.Χ.

Ο κ. Τριαντάφυλλος έκανε  την παρουσίαση έχοντας οδηγό του  το πολύτιμο ανασκαπτικό του έργο στους τρεις νομούς της Θράκης, όπου ανέδειξε μεγάλης αρχαιολογικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα που τεκμηριώνουν ιστορικά την μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού σε αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων. Σημαντικότατες κρίνονται ερευνητικά οι επιστημονικές του ανακαλύψεις στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης από τον Νέστο ως τον Έβρο, οι οποίες πρόσθεσαν περισσότερες από 120 νέες θέσεις στον αρχαιολογικό χάρτη της Θράκης. Κορωνίδα του έργου του, θεωρείται από πολλούς, το πρόγραμμα ανασκαφικών ερευνών σε ταφικούς τύμβους των περιοχών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, στους οποίους αποκαλύφθηκαν τάφοι του 5ου – 4ου αι. π.Χ., αλλά κυρίως ταφές-καύσεις του 1ου- 3ου αι. μ.Χ.

Στην ομιλία του ο κ. Τριαντάφυλλος ανάφερε ότι στη Θράκη κατοικούσαν στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου θρακικά φύλα που εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στο 1050 π.Χ. Χαρακτηριστικά κατάλοιπα της ζωής των ορεινών κτηνοτρόφων κατοίκων της Ροδόπης είναι θέσεις οικισμών, οχυρωματικοί περίβολοι, νεκροταφεία, χώροι λατρείας με λαξεύματα, κοιλότητες και βραχογραφίες (στη Ρούσα) και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Τα πήλινα αγγεία που χρησιμοποιούσαν είναι διακοσμημένα με αυλακώσεις, ραβδώσεις, κερατοειδείς αποφύσεις και εγχάρακτα ή εμπίεστα γεωμετρικά σχέδια.

Αναφέρθηκε στα μυθικά φύλα , όπως οι Κίκονες, που συνάντησε ο Οδυσσέας γυρίζοντας από την Τροία φθάνοντας άθελά του στα παράλια της Θράκης και βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί τους Κίκονες που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Τρώων. Για το λόγο αυτό  κατέλαβε την Ίσμαρο, τη λεηλάτησε, πήρε αιχμάλωτες γυναίκες και λάφυρα πολλά που τα μοιράστηκε δίκαια με τους συντρόφους του. Σεβάστηκε όμως τον ιερέα του Απόλλωνα, τον Μάρωνα, μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του.

Αυτός ως αντάλλαγμα του πρόσφερε τα περίφημα δώρα, επτά τάλαντα χρυσάφι, ένα κρατήρα ασημένιο και δώδεκα αμφορείς γεμάτους με θεϊκό άκρατο γλυκό κρασί, Τέτοιο κρασί έπιναν και γλεντούσαν σφάζοντας αρνιά και βόδια στην παραλία της Ισμάρου οι σύντροφοι του Οδυσσέα και δεν τον άκουσαν που τους παρακινούσε γρήγορα να φύγουν. Την άλλη μέρα Κίκονες πολλοί που ήξεραν να πολεμούν καβάλα στα άλογα ή πεζοί, μαζεύτηκαν από τη γύρω περιοχή να πολεμήσουν τους Αχαιούς. Η μάχη κράτησε ολόκληρη μέρα και στο τέλος νίκησαν οι Κίκονες. Σκοτώθηκαν έξι πολεμιστές από κάθε πλοίο.

Αναφέρθηκε επίσης στην  Αρχαία Ζώνη, στη Μεσημβρία, όπου Έλληνες άποικοι από τη Σαμοθράκη έχτισαν  στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.  για τον  έλεγχο των περασμάτων από ανατολή προς δύση και για πρόσβαση στην ενδοχώρα του θρακικού βασιλείου των Οδρυσών. Ήταν μια καίρια επιλογή, η οποία για αρκετούς αιώνες απέφερε πλούτο και δύναμη, και συνέβαλε στον εξελληνισμό των Θρακών της περιοχής, όπως επιβεβαιώνουν τα ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στη Ζώνη. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν τη Μεσημβρία, τη Δρυ, τη Ζώνη, τη Σάλη και αργότερα, στα ρωμαϊκά χρόνια, την Τέμπυρα και το Χαράκωμα.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και διάλογο, στον οποίο αναφέρθηκε και η χωρική επένδυση της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας και την σύνδεση των μνημείων με την τοπική οικονομία και παραγωγή.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr