efhmerida1

«Η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ δεν έτυχε, αλλά πέτυχε»

Από τη Νάουσα ξεκίνησε πριν λίγες μέρες η παρουσίαση του σχεδίου επαναλειτουργίας της άλλοτε κραταιάς Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, το οποίο λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά μετά το ενδιαφέρον του επενδυτικό ταμείου ‘AIGLOΝ’, να το υλοποιήσει και να καπνίσουν πάλι τα φουγάρα σε Νάουσα και Κομοτηνή.

Η επενδυτική πρόταση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών από το fund Αiglon, με έδρα το Λουξεμβούργο, που εκπροσωπεί ελληνικά συμφέροντα. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο θα επαναλειτουργήσουν δύο εργοστάσια στην Κομοτηνή και δύο στη Νάουσα.

Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με την ΕΡΤ Κομοτηνής, αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνεται η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Μείναμε όλοι ενωμένοι. Πιστέψαμε στο εγχείρημα και είδαμε να συμβαίνει. Ζήσαμε πολλές δύσκολες καταστάσεις.» δηλώνει ο Γιώργος Τζουγκρανάς, πρόεδρος του Συλλόγου των πρώην Εργαζομένων της FANCO. «Με βάση τον σχεδιασμό του fund, η ιδιοκτησία της νέας Εταιρείας θα ανήκει κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους. Αυτό ήταν βασική προϋπόθεση της πρότασης εξαγοράς. Το σύνολο των εργαζομένων συμφώνησε και με το επιχειρησιακό σχέδιο και με την πρόταση εξαγοράς».

«Πρέπει να σωθούμε και μόνοι μας»

«Πρέπει να σωθούμε και μόνοι μας, δεν αρκεί να παρουσιάζουμε ένα πρόβλημα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, χωρίς να έχουμε προτάσεις. Το κυρίαρχο δεν είναι η ΕΝΚΛΩ, αλλά να δούμε το ότι οι πτωχευμένες επιχειρήσεις μπορούν να φέρουν φρέσκο χρήμα στην αγορά, και μάλιστα άμεσα, δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο το μέλος της Πρωτοβουλίας εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Γιάννης Μουσουλίδης.

«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο εμείς ως φορέας εργαζομένων που έχουμε καταθέσει το σχέδιο αρχίζουμε και ενημερώνουμε τις πόλεις. Ήδη ενημερώσαμε την πόλη της Νάουσας με τη λογική ότι τέτοιου είδους προτάσεις δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους αλλά ολόκληρες τις πόλεις, και ακολουθεί και η Κομοτηνή. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να σωθούμε και μόνοι μας, δεν αρκεί να παρουσιάζουμε ένα πρόβλημα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, χωρίς να έχουμε προτάσεις» δήλωσε ο κ. Μουσουλίδης τονίζοντας ότι:

«Το παράδειγμα της ΕΝΚΛΩ αυτό ακριβώς δείχνει, ότι άνθρωποι από διαφορετικές ειδικότητες, με διαφορετική οικονομική δυνατότητα, μπήκαν σε αυτή τη λογική από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο άνεργο, με τη λογική να φτιάξουν κάτι το οποίο να «στέκεται» και να μπορεί να φέρει επαναλειτουργία σε πτωχευμένες επιχειρήσεις».

Και επειδή πέτυχε και δεν έτυχε προσπαθούμε να το δώσουμε στη δημοσιότητα όσο μπορούμε γιατί εδώ έχει συμβεί κάτι πολύ ενδιαφέρον, μαζεύονται οι άνεργοι και λένε μπορούμε, και αυτό το μπορούμε αποδεικνύεται δύο φορές, έρχεται η πολιτεία και το επικυρώνει λέγοντας ότι είναι σωστός και βιώσιμος ο σχεδιασμός του, και έρχεται ένας επενδυτής και βάζει τα χρήματα του, σημείωσε το μέλος της Πρωτοβουλίας εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

«Αυτό δείχνει ότι πραγματικά μπορούμε να δώσουμε αυτό που λέμε σήμα στις αγορές ή ψυχολογία, και μάλιστα με όρους και αξιοπρέπειας και επωφελείς για τους ίδιους τους εργαζόμενους» σχολίασε.

«Βάζουμε από εδώ και πέρα το εξής ερώτημα, αφού δεν έτυχε αλλά πέτυχε σε εμάς, μήπως θα έπρεπε από το απλά να διαμαρτυρόμαστε και να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα, να έρθουν οι πιστωτές, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι και οι τράπεζες, να έρθουν και οι ΟΤΑ που επωφελούνται από τέτοιες επαναλειτουργίες, και συνολικά να δούμε το θέμα των πτωχευμένων εταιρειών από την αρχή» διερωτήθηκε ο Γ. Μουσουλίδης.

«Το κυρίαρχο δεν είναι η ΕΝΚΛΩ, αλλά να δούμε το ότι οι πτωχευμένες μπορούν να φέρουν φρέσκο χρήμα στην αγορά, και μάλιστα άμεσα» τόνισε.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr