Η εξομολόγηση ενός Εβρίτη παγκόσμιου πρωταθλητή

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ – Παγκόσμιος πρωταθλητής ακοντισμού – Προπονητής στίβου:  «Ο Έβρος έχει μεγάλη παράδοση στο στίβο και ιδιαίτερα στις ρίψεις»

Συνέντευξη με τον Παγκόσμιο πρωταθλητή Κώστα Γκατσιούδη από το Διδυμότειχο, που συνεργάζεται από φέτος με τον ΜΓΣ Εθνικό Αλεξ/πολης

του Γιώργου Πανταζίδη

Μια επικοινωνία με τον τρεις Παγκόσμιο πρωταθλητή του ακοντισμού από το Διδυμότειχο Κώστα Γκατσιούδη, είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο. Συναντήσαμε τον Κώστα στο στάδιο Φώτης Κοσμάς στην Αλεξ/πολη και μιλήσαμε μαζί του ανάμεσα στην προπόνηση με τους μικρούς αθλητές του ΜΓΣ Εθνικού, που παρακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες του. Από την αρχή της φετινής σαιζόν ο πρωταθλητής από το Διδυμότειχο, συνεργάζεται με το τμήμα στίβου του ΜΓΣ, προσδοκώντας κάποιοι από αυτούς να ξεχωρίσουν.

Κώστα καλή χρονιά και καλή αρχή στο νέο σου ρόλο.  Τι ακριβώς γίνεται εδώ στον Εθνικό;

Από την αρχή της προπονητικής περιόδου είμαι εδώ στον Εθνικό. Βοηθώ παιδιά με ταλέντο στο ακόντιο ή αυτά που θέλουν να δοκιμάσουν τον ακοντισμό, σε συνεργασία πάντα με την προπονητική ομάδα και την διοίκηση του σωματείου, που έχει την κεντρική ευθύνη. Υπάρχει μεράκι, καλή οργάνωση και αρκετό ταλέντο.

Πηγαίνεις και στα σχολεία όμως.

Πράγματι, ένα πρωϊνό την εβδομάδα είμαστε σε ένα σχολείο της περιοχής, δημοτικό ή γυμνάσιο, με ομάδα προπονητών του Εθνικού. Ενημερώνουμε τους μαθητές, αλλά και τους δοκιμάζουμε, ψάχνοντας να βρούμε ταλέντα, αλλά και αυτά τα παιδιά που αγαπούν και ταιριάζουν στον κλασσικό αθλητισμό.

Παρά τις δυσκολίες του αθλήματος, λόγω καιρού και αθλητικών εγκαταστάσεων, ο στίβος παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές κάθε παιδιού σημειώνει ο πρωταθλητής μας από το Διδυμότειχο
Έχει παρόν και μέλλον ο στίβος στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο γενικά;

Εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει φτιάξει παράδοση ο στίβος στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρκετά τα ονόματα που έχουν ξεχωρίσει και έχουν κάνει γνωστό τον Έβρο αθλητικά. Παρά τις δυσκολίες του αθλήματος, λόγω καιρού και αθλητικών εγκαταστάσεων, ο στίβος παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές κάθε παιδιού. Ταιριάζει στον Εβρίτη θα έλεγα και ιδιαίτερα στις ρίψεις, μιας και σε δυνατά παιδιά, ο Νομός μας έχει υπερπληθώρα. Στην Αλεξανδρούπολη και στον Εθνικό, γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια, με εκατοντάδες παιδιά, πολλά από αυτά ταλαντούχα. Κάποια από αυτά θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές της πατρίδας μας. Χρειάζεται υπομονή και πίστη στον εαυτό τους, στον προπονητή, στην ομάδα.

Γιατί να επιλέξει όμως στίβο το παιδί; Υπάρχουν τόσα άλλα σπορ.

Είναι η πιο καλή γύμναση για τα παιδιά, γιατί έχει αρμονικότητα και ασχολείται με όλο το σώμα. Επίσης η γκάμα των αγωνισμάτων είναι μεγάλη και το κάθε παιδί θα βρει αυτό που του ταιριάζει. Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό κίνητρο, τουλάχιστον για μένα, είναι η αξιοκρατία του στίβου. Η μεζούρα, το χρονόμετρο, δεν κάνουν λάθος, δεν μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, οι γνωριμίες και όλα αυτά που ακούγονται σε άλλα σπορ.

Ο Κώστας Γκατσιούδης με νεαρούς αθλητές και τα ακόντιά τους στο στάδιο της Αλεξανδρούπολης
Πρωταθλητισμός ή γενική γύμναση;

Όλα τα παιδιά ξεκινώντας τον αθλητισμό και τον στίβο, έχουν στην άκρη του μυαλού τους τον πρωταθλητισμό. Όμως ο προπονητής και ο γονέας, δεν πρέπει να βιάζονται. Η προπονητική επιστημονική διαδικασία, πρέπει να τηρείται και κάθε επιβάρυνση, πρέπει να γίνεται όταν πρέπει, για το καλό του παιδιού, αλλά και την αθλητική του πρόοδο. Άρα πρώτος στόχος η σωστή γύμναση και ο πρωταθλητισμός, έρχεται αμέσως μετά, με μέθοδο.

Θύμισε μας λίγο και την δική σου αρχική πορεία, τότε στο ξεκίνημα σου.

Είχα ξεκινήσει από ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, στην ηλικία του Δημοτικού. Σε μια επιλογή ταλέντων, όπως κάνουμε και τώρα, πήγα καλά, αλλά μου άρεσε κιόλας. Επέλεξα κάτι που βασιζόταν στις δυνάμεις μου και όχι σε άλλες καταστάσεις. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολο, αλλά δύσκολα ξεφεύγει κάποιος, όταν γνωρίσει τον κλασσικό αθλητισμό.

Από κει και πέρα τα πράγματα κύλησαν αρκετά καλά, γυμνάσθηκα με τρομερή θέληση, με τον προπονητή και τους γονείς από πάνω μου. Φυσικά και τη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ και όλων των ανθρώπων της περιοχής μου.

Μαθαίνοντας; τα μυστικά του στίβου σε σχολείο
Η πικρία έμεινε όμως για το άδοξο τέλος της καριέρας σου.

Προσπάθησα να επανέρθω μετά τον τραυματισμό μου. Έκανα ότι μπορούσα για 3-4 χρόνια, με επεμβάσεις στο χέρι μου, με στήριξη από την ομοσπονδία, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να τα καταφέρω. Πράγματι μου έχει μείνει μια πικρή γεύση από όλο αυτό, υπάρχει όμως και αυτή η εκδοχή του πρωταθλητισμού, αλλά η ζωή συνεχίζεται και τώρα είμαι δω με άλλο ρόλο και όρεξη για προσφορά.

Καλή αρχή και πάλι στο νέο σου ρόλο Κώστα. Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Κλείσε αν θέλεις αυτή τη συνέντευξη με ένα μήνυμα.

Ευχαριστώ και εγώ. Κάθε Πέμπτη απόγευμα (ελπίζω σύντομα και άλλα απογεύματα), είμαι στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, για όσα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν, αλλά και να εκπαιδευθούν στο ακόντιο, από εμένα, αλλά και την υπόλοιπη προπονητική ομάδα του συλλόγου. Ο στίβος γενικά, είναι συναρπαστικός και η οικογένεια του ΜΓΣ Εθνικού, μια μεγάλη αγκαλιά, με σωστή οργάνωση. Καλή χρονιά σε όλους.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr