efhmerida1

Η Εβρίτισσα που θέλει να ανέβει στο Εβερεστ

Μία 37χρονη από την Αλεξανδρούπολη, είναι αποφασισμένη να ανέβει στην ψηλότερη κορφή του κόσμου την ερχόμενη άνοιξη. Η Κική Τσακαλδήμη αποφάσισε να ασχοληθεί με την ορειβασία πριν από δύο χρόνια και έχει βάλει πραγματικά … υψηλούς στόχους.

Στο Έβερεστ έχουν ανέβει περίπου 400 γυναίκες από όλον τον κόσμο. Ανάμεσα τους δεν βρίσκεται ούτε μία Ελληνίδα. Ίσως όμως από την ερχόμενη άνοιξη, στον κατάλογο να προστεθεί και ένα ελληνικό όνομα. Λέγεται Κική Τσακαλδήμη, είναι 37 ετών, εργάζεται στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης και είναι οργανώτρια και παρουσιάστρια του τοπικού TEDx.

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής της εκπαίδευσης στα Ελληνικά βουνά, συμπεριλαμβανομένου του Ολύμπου με χειμερινές συνθήκες, είχε έρθει η ώρα για την Κική να ανέβει σε πραγματικά ψηλές κορυφές.

Το όρος Κάζμπεκ στη Γεωργία, ήταν ο επόμενος προορισμός της που θα αποτελούσε ουσιαστικά το πρώτο τεστ ορειβασίας σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς αυτή θα ήταν και η πρώτη της ανάβαση πάνω από τα 5.000 μ.

Στις 15 Αυγούστου 2016 η Κική Τσακαλδήμη, ο εκπαιδευτής της Satyabrata Dam και άλλα δύο μέλη της αποστολής, ξεκίνησαν την ανάβασή τους από το χωριό Stepantsminda προς την κατασκήνωση βάσης Κάζμπεκ στα 3.650 μ. Οι επόμενες μέρες ήταν μέρες εγκλιματισμού μέχρι τα 4.200 μ., καθώς και εκπαίδευσης πάνω στον παγετώνα.

Στις 19 Αυγούστου 2016, η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η Κική έφτασε στην κορυφή του Κάζμπεκ, στα 5.047 μ.!

Όπως περιγράφει η ίδια «Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Άσε που μου φαινόταν περίεργο το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα πάνω στην κορυφή, κανένα σημάδι, καμία σημαία, τίποτα τέλος πάντων που να έδειχνε ότι έφτασες. Ήμασταν μόνο εμείς και άλλοι πέντε Ρώσοι ορειβάτες που γιόρταζαν και αυτοί την επιτυχία τους. Κοίταξα γύρω μου, και μακριά στον ορίζοντα αλλά δεν μπορούσα να διακρίνω τίποτα. Η ομίχλη ήτανε τόσο πυκνή… Παρόλα αυτά ένιωθα τόσο ικανοποιημένη όπως και οι υπόλοιποι γύρω μου! Το συναίσθημα της επιτυχίας ήταν τόσο έντονο. Αφού λοιπόν τραβήξαμε τις “απαραίτητες” φωτογραφίες, ήπιαμε αρκετό νερό και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την κατασκήνωση βάσης».

Και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, η Κική είναι στο Εκουαδόρ και ετοιμάζεται να ανέβει στο υψηλότερο βουνό της χώρας, με κορυφή στα 6.263 μέτρα, που βρίσκεται στην Cordillera Occidental των ισημερινών Άνδεων.

Αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμα μία ιστορία ορειβασίας. Δεν είναι. Διότι η Κική Τσακαλδήμη αποφάσισε να ασχοληθεί με την ορειβασία πριν από δύο χρόνια. Μέντορας και οδηγός της είναι ένας πολύ γνωστός, ειδικά στο κοινό των TEDx, Ινδός ορειβάτης, ο Everester Σατγιαμπράτα Νταμ, ένας ζωντανός θρύλος των βουνών ο οποίος έχει ανέβει επτά φορές στο Έβερεστ.

Ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Μέχρι στιγμής η Κική διαθέτει έναν πλατινένιο χορηγό, το τσάι tuvunu, αλλά στη διαδρομή προσθέτει και άλλους.

Εντάξει, αλλά γιατί το κάνει; «Γιατί αν καταφέρω εγώ να ανέβω στο Έβερεστ, τότε σημαίνει ότι μπορούν να το κάνουν όλοι. Και εγώ θα το πετύχω στα σίγουρα» λέει.

Η ελληνική αποστολή Higher than Everest θα επιχειρήσει την ανάβαση στο Έβερεστ (8.848 µ.) τον ερχόμενο Μάιο. Η αποστολή θα διαρκέσει δύο µήνες µια και περιλαμβάνει εγκλιματισμό και προετοιμασία στο base camp από τον Απρίλιο. Η Κική Τσακαλδήµη θα είναι η πρώτη γυναίκα από την Ελλάδα που θα αναρριχηθεί στην κορυφή του Έβερεστ «εφόσον το βουνό µας επιτρέψει να ανέβουμε», όπως λέει η ίδια µε ιδιαίτερο σεβασμό στο εγχείρημα και κυρίως στο ίδιο το βουνό.

H Κική Τσακαλδήμη είναι 37 ετών και ζει στη πόλη που γεννήθηκε, την Αλεξανδρούπολη. Εργάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε κανένα υπόβαθρο στην αναρρίχηση ή στην ορειβασία σε ψηλά βουνά, αλλά μέσα της, δημιουργήθηκε και πήρε υπόσταση ένα μεγάλο όνειρο: η ανάβαση στη κορυφή Έβερεστ.

Από μικρή γυμνάζεται πολύ και σε αρκετά αθλητικά πεδία. Όπως λέει η ίδια «αυτό γίνεται τόσο αβίαστα και ευχάριστα που αποτελεί για μένα τρόπο ζωής. Έχω αναμνήσεις από μια όμορφη παιδική ηλικία “παρέα” για χρόνια με το άθλημα του TAE.KWON.DO, τρέχω μεγάλες αποστάσεις, κάνω πεζοπορία σε τακτική βάση, παίζω τένις – άλλος μεγάλος έρωτας, κολυμπάω σε ανοιχτή θάλασσα, και συχνά “χάνομαι” χαράζοντας τα δικά μου πολύωρα ποδηλατικά μονοπάτια… Αυτή είναι η φιλοσοφία του τρόπου που έχω επιλέξει να ζω και την ακολουθώ αβίαστα, στάση ζωής που συνδυάζει την σωματική άσκηση με διαλογισμό και γιόγκα».

Φέτος επιμελήθηκε το πρώτο TEDxAlexandroupolis, συντονίζοντας μια ομάδα νέων ανθρώπων με ιδιαίτερες “ανησυχίες” και “δημιουργώντας” μαζί τους έναν κύκλο, δέκα πραγματικά, υπέροχων ομιλητών. Event, που είχε θετική αποδοχή από ολόκληρη την πόλη και το θέμα του «Κάθε όνειρο χρειάζεται μια δράση» αποτελεί την αντανάκλαση και της δικής της προσπάθειας να κατακτήσει την κορυφή Έβερεστ.
Παρακολουθήστε την πορεία της Κικής στο προσωπικό της site

Με πληροφορίες από protagon.gr και higherthaneverest.org

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr