Σε συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Σταύρος Τζωίδης δίνει απαντήσεις για τα οικονομικά του Νοσοκομείου μας, το περιβόητο θέμα με τα ασανσέρ, αλλά κυρίως για την εφαρμογή της λίστας χειρουργείων
Μια δύσκολη κατάσταση παρέλαβε η παρούσα διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου και με δεδομένου ότι τα ζητήματα υγείας δεν μπορούν να περιμένουν επιχείρησε να αντιμετωπίσει καταστάσεις και ζητήματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η θέσπιση κανόνα διαχείρισης των παραπόνων και των καταγγελιών των ασθενών και των συνοδών τους η πιστοποίηση με iso, τμημάτων του νοσοκομείου, η αποκατάσταση τη βλάβης των πολύπαθων ασανσέρ, η εγκατάσταση για πρώτη φορά bar code σε όλα τα υλικά που εισάγονται και εξάγονται από τις αποθήκες του ΠΓΝΕ αλλά κυρίως η εφαρμογή της λίστας χειρουργείων, ήταν ζητήματα που έθιξε κατά τη συζήτηση που είχαμε μαζί του ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Σταύρος Τζωίδης
Σε αυτό το διάστημα παρουσίας στα καθήκοντα του Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ποια ήταν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίσατε και δώσατε λύσεις;
Η αλήθεια είναι ότι εάν και πρόκειται για ένα μικρό διάστημα εάν το δει κανείς μόνο χρονικά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αρκετά συμπυκνωμένο με ζητήματα διάστημα, στα οποία έπρεπε να δώσουμε λύσεις κάτι περισσότερο από άμεσα. Πολλά προβλήματα δεν περιμένουν. Στο νοσοκομείο καθημερινά δίνουμε μάχες και όπως προβλέπεται και από τα εγχειρίδια Διοίκησης, δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού.
Επαναπιστοποιήσαμε πρώτα από όλα έξι τμήματα του νοσοκομείου με το ISO 9001 που είναι ένα διεθνές πρότυπο για την Ποιότητα. Το πρότυπο ορίζει τις απαιτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί ένας οργανισμός ώστε το τελικό προϊόν ή/και υπηρεσία να κρίνεται ικανοποιητικό τόσο από τους πελάτες/νοσηλευόμενοι όσο και από τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη.
Παράλληλα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για πιστοποίηση άλλων πέντε τμημάτων και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαδικασίες, θα εχει ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αντιμετωπίστηκε ήταν το περιβόητο θέμα των ασανσέρ, όπου εκεί μετά από ένα σοβαρό διάστημα ταλαιπωρίας σχεδόν 2 ετών για όλους , ασθενείς, προσωπικό, διοίκηση κ.τ.λ ,μεθοδικά και με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, κηρύξαμε έκπτωτη την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες, προκειμένου να λειτουργούν αξιόπιστα και με ασφάλεια. Ήδη σήμερα λειτουργούν 15 από τους 16 σε χρήση ανελκυστήρες, όταν προ 5 μηνών λειτουργούσαν μόνο 3 σε όλο το νοσοκομείο.
Ακόμη έχουμε δημιουργήσει και θεσπίσει πολλούς νέους κανονισμούς που αφορούν την λειτουργία του νοσοκομείου. Σημαντική παρέμβαση ήταν η σύνταξη για πρώτη φορά ενός κανονισμού για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, ο οποίος διανεμήθηκε σε όλο το προσωπικό.
Η κύρια προσπάθεια όμως κινείται πάνω στον άξονα της μηχανογράφησης. Στόχος μας είναι η παρέμβαση και η εγκατάσταση για πρώτη φορά bar code σε όλα τα υλικά που εισάγονται και εξάγονται από τις αποθήκες του ΠΓΝΕ προς όλα τα τμήματα και τις κλινικές του νοσοκομείου. Καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα αυτό θα βοηθήσει περισσότερο στην διαφάνεια και την αξιοπιστία όλης της διακίνησης των υλικών. Το πρώτο στάδιο της καταγραφής της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί και σύντομα με συνεχείς εκπαιδεύσεις του προσωπικου,θα έχει λειτουργήσει σε ολο το νοσοκομείο.
Πώς είναι στη παρούσα φάση τα οικονομικά του Νοσοκομείου;
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια οικονομιών κλίμακος μέσα από διαδικασίες διαγωνισμών, κυρίως για υγειονομικό υλικό. Ελέγχουμε Εξονυχιστικά κάθε δαπάνη, πριν πάρουμε οποιανδήποτε λήψη ανάληψης οικονομικής ευθύνης. Ρευστότητα διαθέτουμε, Το Υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει στο νοσοκομείο, όλα τα ποσά που απαιτούνται για την εξόφληση των προμηθευτών. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες.
Ένας από τους τομείς των αρμοδιοτήτων σας είναι αυτός της λήψης μέτρων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί;
Σίγουρα η κατάσταση και η περίσταση θα έλεγα καλύτερα είναι δύσκολη, όμως εδώ θα έπρεπε να τονίσουμε ότι οι δυο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η βασική πολιτική του υπουργείου υγείας και συνεπώς και της διοίκησης του νοσοκομείου μας είναι, αφενός η ηθικοποίηση του συστήματος, πάνω στην οποία έγιναν και οι κινήσεις που σας ανέφερα παραπάνω (βλέπε Bar code , Λίστα χειρουργείων) και που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στο νοσοκομείο μας και αφετέρου ο δεύτερος άξονας είναι η καλυτερη και ουσιαστικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς και των συνοδών τους. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε έναν κανόνα διαχείρισης των παραπόνων και των καταγγελιών των ασθενών και των συνοδών τους καθώς και έναν κανονισμό που θα περιγράφει εκτός από την καταγραφή και την άμεση επίλυση αυτών των παραπόνων και καταγγελιών. Ακόμη στον τομέα αυτόν σημαντική βοήθεια προσφέρει και η περαιτέρω ενεργοποίηση της ιστοσελίδας του νοσοκομείου μας που επιτύχαμε τον τελευταίο καιρό και την οποία προτρέπω όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν καθώς εκεί μπορούν να βρουν πληθώρα πληροφοριών όπως τα τηλέφωνα όλων των τμημάτων και των ιατρών που επιθυμούν να καλέσουν χωρίς να περιμένουν στο τηλεφωνικό κέντρο να συνδεθούν.
Η λίστα χειρουργείων είναι μια από τις κύριες πολιτικές προτεραιότητας της κυβέρνησης. Δώστε μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου στο Νοσοκομείο μας..
Ήδη από τις αρχές Απριλίου άρχισε η εφαρμογή της λίστας στο νοσοκομείο μας σκοπός της λίστας χειρουργείων που είναι ένα αίτημα δεκαετιών είναι να υπάρχει διαφανής διαδικασία μέσα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αναμονή ανά τμήμα και κλινική . Στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει με τις αναμονές για την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης αυτής της λίστας είναι να μειωθούν φαινόμενα διαφθοράς που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια καθώς και να περάσει στην συνείδηση των πολιτών πως το σύστημα γίνεται πιο διαφανές άρα πιο ηθικό. Το πληροφοριακό σύστημα που συλλέγει τα στοιχεία για να δημιουργήσει τη λίστα, είναι αυτοματοποιημένο και τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών που θα χειρουργούνται δεν αναφέρονται στη λίστα. Ο ασθενής θα προσέρχεται στα τακτικά ιατρεία, θα παίρνει μια γνωμάτευση και θα προσέρχεται στο γραφείο κίνησης, και στη συνέχεια θα καταχωρείται στη λίστα. Ο ασθενής θα μπορεί να ελέγχει τη λίστα και να βλέπει την κίνηση. Έτσι απλά με την δημοσιοποίηση ένα αίτημα χρόνων για διαφάνεια γίνεται πραγματικότητα.
Ο τομέας υγείας είναι από αυτούς που επληγησαν ιδιαίτερα στα «χρόνια των μνημονίων». Μπορεί ο πολίτης του Έβρου να αισθάνεται ασφάλεια έπο τις υπηρεσίες που παρέχονται στο ΠΓΝΕ;
Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση , υπάρχουν πολλά προβλήματα, όμως δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές, δεν μας ταιριάζει. Από την θέση που κατέχω μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως βλέπω συνέχεια την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να μπορέσουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα νοσοκομείο στο οποίο ενεργό ρόλο έχει το τμήμα της Ιατρικής του ΔΠΘ το οποίο είναι στελεχωμένο με ανθρώπους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, που μαζί με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό των τμημάτων του ΕΣΥ, όπως ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό πράγμα που δεν συμβαίνει σε όλες τις πόλεις. Γιαυτο και μόνο, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς μεν αλλά να διεκδικούν δε και την περίθαλψη που τους αρμόζει ,όταν αυτή δεν παρέχεται, στα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου μας.