efhmerida1

«Η Γιορτή Κρασιού θα γίνει κανονικά, είτε έτσι είτε αλλιώς»

“Έπεσαν από τα σύννεφα” στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με την απόφαση αποχώρησης των συλλόγων – Αναφορές σε «εκβιασμούς», «παρατράγουδα» και «έξαλλες φωνές» από Λαμπάκη-Αρβανιτίδη – Τι προτείνει τελικά ο Δήμος στην ΕΠΟΦΕ για να συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση

της Κικής Ηπειρώτου

«Η Γιορτή Κρασιού θα γίνει κανονικά, είτε έτσι είτε αλλιώς», τόνισαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο πρόεδρος της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με τους συλλόγους της ΕΠΟΦΕ, οι οποίοι ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μη συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση, αποκαλύπτοντας πάντως ότι γίνεται ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η ‘χρυσή τομή’ και να λυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών, για το καλό του θεσμού και της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΠΟΦΕ, με 46 συλλόγους της, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι η φετινή διοργάνωση «έχει απωλέσει τον χαρακτήρα που θα όφειλε να έχει με βάση την προϊστορία της και το δικό μας όραμα». Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΠΟΦΕ υπογράμμιζε πως «είναι γνωστό ότι την αναβίωση της «Γιορτής Κρασιού» την οραματίστηκε και τη σχεδίασε η ‘Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου’», αναφορά που δεν άφησε ασχολίαστη ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας πως η επαναφορά του συγκεκριμένου θεσμού, αποτελούσε δέσμευση και περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» από το 2010.

Για μία άριστη συνεργασία με την ΕΠΟΦΕ και όλους τους συλλόγους, έκανε λόγο ο κ. Λαμπάκης, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού δεν άρεσε, αφού «μας ανάγκασε να νιώσουμε έναν –εντός εισαγωγικών- εκβιασμό από άποψη χρόνου. Κανείς όμως θεσμικός δεν εκβιάζεται, όταν είναι έντιμος, και δεν φοβάται καμία απειλή».

«Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με κανέναν σύλλογο. Είναι όμως υποχρέωση ενός δημάρχου να δημιουργεί συναινέσεις», σημείωσε, υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις που εκφράζονταν τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από τους επαγγελματίες της αγοράς και της εστίασης, για τη μεγάλη διάρκεια και την χρονική περίοδο διεξαγωγής της Γιορτής, όσο και από τη Μητρόπολη λόγω της νηστείας. Έτσι, από τον περασμένο Σεπτέμβρη ακόμα, ο δήμος, σε συνεννόηση και με την ΕΠΟΦΕ, αποφάσισε να μεταφερθεί η Γιορτή Κρασιού μετά το 15Αύγουστο και να διαρκέσει 5 μέρες: 3 μέρες με Θρακιώτικα, Ποντιακά και Κρητικά αντίστοιχα και 2 μέρες με λαϊκό πρόγραμμα (Νίκος Μακρόπουλος, Ελένη Φουρέιρα). «Η ΕΠΟΦΕ γνώριζε από τον Σεπτέμβριο για τις προθέσεις μας. Για ποιο λόγο αντέδρασε μέσα Ιουνίου;» διερωτήθηκε ο κ. Λαμπάκης.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, τα τελευταία 4 χρόνια, οι σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουν λάβει –είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων είτε με συνδιοργανώσεις- το ποσό των 826.000 ευρώ, στα οποία, αν προστεθεί και ένα ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ, μέσα από τη συμμετοχή τους στη Γιορτή Κρασιού, τα προηγούμενα 5 χρόνια, ξεπερνάμε το 1 εκατομμύριο ευρώ. «Και βεβαίως, δεν λέω ότι κακώς δώσαμε αυτά τα χρήματα. Σωστά τα δώσαμε, γιατί μιλάμε για πολιτισμό… Δεν υπάρχει όμως κανένας που να μπορεί να πει ότι δεν είμαστε μαζί τους, ότι δεν τους στηρίζουμε». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα οικονομικής φύσεως αίτημα που υπέβαλε η ΕΠΟΦΕ, αναφορικά με τα σουβλάκια, ζητώντας να λάβει φέτος αύξηση 5 λεπτών του ευρώ για το κάθε ένα, κάτι που δεν έγινε δεκτό, λόγω των γνωστών «στενών» οικονομικών της ΤΙΕΔΑ.

Ο κ. Λαμπάκης αποκάλυψε ότι υποδέχθηκε χθες το πρωί, πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, τον πρόεδρο της ΕΠΟΦΕ Δημήτρη Κελεμίδη στο γραφείο του, με τον οποίο, όπως είπε, είχε μία καλή συνάντηση. Εκεί, προτάθηκε στους συλλόγους να πραγματοποιούν κάθε μέρα της Γιορτής, από τις 7 ως τις 9μμ, δικές τους παράλληλες εκδηλώσεις, λαμβάνοντας και μία επιπλέον μέρα, στο τέλος της διοργάνωσης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μία εντελώς δική τους βραδιά, δίχως εισιτήριο, με δωρεάν παραχώρηση από το δήμο του κρασιού και των ηχητικών και άλλων εγκαταστάσεων. Η απάντηση της ΕΠΟΦΕ στις προτάσεις του Δήμου αναμένεται να δοθεί ως την Τρίτη.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, η Γιορτή Κρασιού θα γίνει είτε με τη συμμετοχή της ΕΠΟΦΕ είτε χωρίς αυτή, «φυσικά εμείς θέλουμε να γίνει με όλους, να είμαστε ενωμένοι», σημείωσε ο κ. Λαμπάκης. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης, η συνεργασία της ΤΙΕΔΑ και του Δήμου με την ΕΠΟΦΕ, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν άριστη. «Γι’ αυτό και δοκίμασα πολύ μεγάλη έκπληξη, έπεσα από τα σύννεφα, όταν είδα την ανακοίνωσή της… Υπάρχουν κάποιες έξαλλες φωνές στους συλλόγους, όπως και σε άλλους χώρους, αλλά νομίζω μπορούμε να συνεργαστούμε». Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην περσινή περιπέτεια της διοργάνωσης, που παρά λίγο να τιναχτεί στον αέρα, 3 μέρες πριν την έναρξή της, όταν προέκυψε ένα θέμα με την εφορία, για τα οποίο τελικά έβαλε πλάτη ο σύλλογος των επαγγελματιών εστίασης. Έτσι, και στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες, συμφωνήθηκε από φέτος να συμπτυχθεί η διάρκεια της γιορτής, αφού, άλλωστε, όπως τονίσθηκε, ο κόσμος αλλά και οι σύλλογοι έδειχναν σημάδια κόπωσης από τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Τέλος, ο δήμαρχος έκανε λόγο και για κάποια παρατράγουδα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια: «Μπορούν να διορθώσουν το λάθος τους. Θα γυρίσουν πίσω και θα κάνουμε ό,τι κάναμε και μάλιστα με περισσότερη τάξη, έτσι ώστε να ελέγχουμε τα πράγματα εκεί μέσα γιατί αλήθεια είναι ότι υπήρξε τις προηγούμενες χρονιές μια ακαταστασία που δεν μου άρεσε», κάνοντας αναφορά σε  «παρατράγουδα με κρέατα που έφευγαν από τους φράχτες».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr