efhmerida1

«Η αναγέννηση της δημοκρατίας θα ξεκινήσει μόνο από την πάταξη της διαπλοκής μέσα στα κόμματα.»

Συνέντευξη με τον κ. Θεόδωρο Στάθη με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του «Αναζητώντας Πρότυπο Δημοκρατίας» στην Αλεξανδρούπολη

 Το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κάκτος διοργανώνουν σήμερα  Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 στις 20:00 εκδήλωση  παρουσίασης του βιβλίου «Αναζητώντας Πρότυπο Δημοκρατίας Σήμερα» του καθηγητή και πρώην Υπουργού Θεόδωρου Στάθη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (Καπνομάγαζο – Αίνου 46). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Γιάννης Λασκαράκης ενώ την εκδήλωση θα συντονίζει η εκπαιδευτικός Φωτεινή Τοζακίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο καθηγητής, πρώην Υπουργός και συγγραφέας του βιβλίου κος Στάθης με αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση, μίλησε χθες στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ τόσο για το βιβλίο όσο και για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική, την χώρα και το παγκοσμιοποιήμενο περιβάλλον μας , χωρίς να μπορεί να κρύψει τους προβληματισμούς του.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο συγγραφέας, «η χρεοκοπία της χώρας μας αύξησε τους αδιάφορους πολίτες. Όλο και περισσότεροι πιστεύουν πως, όποιο κόμμα κι αν έρθει στην εξουσία, η ανισότητα και η αδικία θα είναι οι πρωταγωνιστές, όπως και πριν. Το ρεύμα των αδιάφορων μεγαλώνει. Όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους στα κοινά θ’ αλλάξει το καθεστώς. Μέρα με τη μέρα εδραιώνεται ένα κλίμα πλήρους απόγνωσης, ό, τι ακριβώς χρειάζεται για να βλαστήσουν οι διάφοροι σωτήρες που θα μας προστατεύσουν από τα πάμπολλα δεινά μας. Δυστυχώς το χιτλερικό καθεστώς, προϊόν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, θυμίζει όλο και σε λιγότερους πόσα δεινά προμηνύονται. Δημοκρατικά πολιτεύματα, σύμφωνα με τα συντάγματά τους, υπάρχουν αρκετά στον πλανήτη. Δημοκρατικά αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Η παγκόσμια κατανομή του παραγόμενου πλούτου αποτελεί την απόδειξη. Καλές προθέσεις αρχόντων μπορεί να υπάρχουν, αλλά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως αυτές δεν αρκούν. Το πρόβλημα πηγάζει από τη δομή (σύνθεση και οργάνωση) των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, η οποία παράγει πολλές φορές λειψούς και κακούς νόμους και εκτεταμένη μη εφαρμογή τους. Στο βιβλίο αυτό προτείνεται μια λύση του προβλήματος για το σήμερα…»

Η συνέντευξη

 Κύριε Στάθη, σήμερα θα βρίσκεστε στην Αλεξανδρούπολη για την παρουσίαση του βιβλίου σας «Αναζητώντας Πρότυπο Δημοκρατίας Σήμερα». Πώς προέκυψε η συγγραφή του;

-Αυτό το βιβλίο γεννήθηκε με αφορμή την χρεοκοπία. Διότι, εδώ φάνηκε -όπως φαίνεται και σε άλλες χώρες και όπως δείχνει η σχετική βιβλιογραφία- και στις ΗΠΑ αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι δυο αυτές χώρες θεωρούνται πως έχουν τις καλύτερες δημοκρατίας, ότι οι δημοκρατίες δεν λειτουργούν, θέτοντας το ερώτημα γιατί πεθαίνουν οι δημοκρατίες.

Πρόκειται δηλαδή για ένα παγκόσμιο φαινόμενο;

Βεβαίως, η δημοκρατία δεν λειτουργεί παγκοσμίως. Έχουν εξελιχθεί πια αυτές οι δημοκρατίες σε καθεστώτα, όπου το μόνο που συμβαίνει είναι ο σκληρός ανταγωνισμός για την εξόντωση του αντιπάλου, ενώ η δημοκρατία είναι ένα σύστημα όπου ο ειλικρινής διάλογος είναι ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και προώθησης των αναπτυξιακών στόχων σε κάθε χώρα.

Κι όλη αυτή η κατάσταση έχεις ως θύμα τον πολίτη, τον άνθρωπο …

Ασφαλώς, διότι η δημοκρατία, δεν είναι αυτοσκοπός. Ο αυτοσκοπός της δημοκρατίας είναι το ευ ζην, η ευδαιμονία των πολιτών. Και η δημοκρατία για να εξασφαλίσει αυτά τα πράγματα, πέρα από τη συμμετοχή των πολιτών, έχει ως στόχο την ελευθερία. Μία ελευθερία βέβαια, που δεν είναι απόλυτη, χωρίς να  σκέφτεται το άτομο ότι η δική του ελευθερία, μπορεί να περιορίζει την ελευθερία των συμπολιτών του.

Η χρεοκοπία της χώρας αύξησε τους αδιάφορους πολίτες για τον χώρο της πολιτικής;

Ότι έχει αυξηθεί η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική είναι γεγονός. Δεν είναι φαινόμενο που εντοπίζουμε μόνο στην Ελλάδα. Έγινε, για παράδειγμα, το δημοψήφισμα του 2015 και κέρδισε η πλειοψηφία αυτών που μπόρεσαν να ψηφίσουν. Πόσοι ήταν αυτοί; Ξέρετε, το brexit έγινε με 26% των ψήφων αυτών που μπορούσαν να ψηφίσουν. Βλέπετε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της δημοκρατίας;

Από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο, προσπάθησα να μιλήσω με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων και δεν βλέπω ότι τους έχω πείσει να αποδεχθούν τη λύση που εγώ εισηγούμαι. Βλέπω ότι και οι βουλευτές που πήραν μέρος στην πολύ πετυχημένη παρουσίαση του βιβλίου μου στην Αθήνα, δεν  ενδιαφέρονται για αυτού του είδους τις αλλαγές. Δεν μπορεί όμως να γίνει αλλιώς.

Εισηγούμαι στο βιβλίο ότι για να προκόψει η δημοκρατία πρέπει να προκόψει η δημοκρατία στα πολιτικά κόμματα. Έχουμε πολιτικά κόμματα αρχηγικά, η δημοκρατία δεν λειτουργεί και ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όποιο κόμμα  βγει στην εξουσία , εξάγει αυτή την αυταρχικότητα και στο υπόλοιπο κομμάτι. Έχω υπηρετήσει σε 3 διαφορετικές θέσεις, έχω ζήσει πράγματα, υπήρξα στη βουλή και είμαι σε θέση να ξέρω γιατί δεν λειτουργούν κάποια πράγματα. Από την ώρα που ιδρύθηκε, για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ και τα όργανά του, πάντοτε είχαμε τους οπλαρχηγούς δίπλα στον αρχηγό. Αυτό δημιούργησε μια αλυσίδα διαπλοκής στο εσωτερικό του κόμματος. Το κάθε μέλος το εκτελεστικού γραφείου είχε μέχρι και στο τελευταίο χωριό  επαφές κι επιρροές. Είναι αυτά που εμφανίζονται ως δήθεν τάσεις και παραμύθια.  Αυτή η διαπλοκή είναι το αλισβερίσι που λέμε, το οποίο συντηρείται, μέσα από την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των στελεχών. Αν πατάξουμε τη διαπλοκή στα κόμματα και αν αυτά λειτουργήσουν δημοκρατικά, τότε θα δούμε φως και για την Ελλάδα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς σας τρομάζει;

Βεβαίως με τρομάζει. Κάθε νοήμων άνθρωπο πρέπει να τρομάζει.  Αλλά κάποιοι το έχουν νομιμοποιήσει όλο αυτό μαζί και τη βία που γεννά. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει η δημοκρατία, που είναι  ένα ευαίσθητο σύστημα, όταν οι νόμοι δεν τηρούνται, όταν ο καθένας παίρνει το νόμο στα χέρια του. Τι να κάνει και η δικαιοσύνη όταν την επιλέγει η εκτελεστική εξουσία; Κι εκεί υπάρχει μια μορφή διαπλοκής. Γι’ αυτό επιμένω πως όλη η δουλειά που πρέπει να γίνει ξεκινά από την πάταξη της διαπλοκής μέσα στα κόμματα.

Γιώργος Πανταζίδης

Κική Ηπειρώτου

 

Το βιβλιοπωλείο Βαταμίδη και οι εκδόσεις Κάκτος παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή και πρώην Υπουργού Θεόδωρου Στάθη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη (Καπνομάγαζο) την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 στις 20:00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Γιάννης Λασκαράκης. Την εκδήλωση θα συντονίζει η εκπαιδευτικός Φωτεινή Τοζακίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr