«Η Αλεξανδρούπολη μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων»

Σε μεγάλα έργα της Αλεξανδρούπολης και κατ΄επέκταση της περιφέρειας ΑΜΘ και της Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκε κατά την Σαββατιάτικη ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Αλεξανδρούπολη μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων», τόνισε αναφερόμενος στην αναβάθμιση του λιμανιού, στην σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, στην δημιουργία του αγωγού IGB που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ με την δημιουργία 8.000 θέσεων εργασίας που «θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία».

Επίσης ανακοίνωσε πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ξεκινάει η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Έργα στη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τις εξαγγελίες του για την Βόρεια Ελλάδα από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την παραχώρηση της Α’ προβλήτας στο λαό της πόλης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σπουδαιότητα αναπτυξιακών έργων στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών. Παράλληλα ανακοίνωσε και τη δημιουργία πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

«Η επένδυση στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα – Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «επιδίωξη μας είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υποστηρίζει ένα αίτημα αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της πόλης να αποδοθεί η πρώτη προβλήτα «στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στη κατασκευή του ΜΕΤΡΟ επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα έργο που η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε μέχρι και σε ανέκδοτο». «Το έργο όμως  κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και  θα ολοκληρωθεί ως το 2020.  Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε.
Επιπλέον ανακοίνωσε πως στο τέλος του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί  μετά από 20 και πλέον χρόνια, ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους, με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
«Ένα έργο που ξεκίνησε το 1997 και έπειτα αφέθηκε στη μοίρα του», σχολίασε και πρόσθεσε πως «έτσι το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο από πεντέμιση σήμερα».

Τέλος, ανακοίνωσε πως «ανακατασκευάζεται το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του