efhmerida1

Η Αλεξανδρούπολη, λόγω ενεργειακών, ακούστηκε στον Λευκό Οίκο

Στρατηγικό εταίρο και σταθερό σύμμαχο θεωρούν οι ΗΠΑ την Ελλάδα όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός των θεμάτων που σχετίζονται με τις αμυντικές δυνάμεις της χώρας και τη βάση της Σούδας, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα με αιχμή του δόρατος το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατασκευάζεται το έργο «Τερματικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο Βορείου Ελλάδας».

Το δε ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για το έργο ήταν έντονο, καθώς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, δείχνοντας πως ήταν καλά «διαβασμένος» για τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Τραμπ αναφερόμενος στις επενδύσεις τόνισε πως η Ελλάδα προσφέρει τρομερές ευκαιρίες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα project του TAP και IGB και των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να κάνουν εξαγωγές.

«Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου (IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές» τόνισε ο κ. Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα «καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ».

Ξανά στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ

Την ημέρα συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο έγινε γνωστό ότι το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται και πάλι εντός της λίστας με τα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI).

Κατά τη συνάντηση των περιφερειακών ομάδων εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρίτος κατάλογος των έργων PCI, αποφασίστηκε η ανανέωση της παρουσίας του FSRU σε αυτό και πλέον η νέα λίστα αναμένεται να λάβει τελική έγκριση από την Κομισιόν.

Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα τυπικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος καθώς υποστηρίζεται από δύο χώρες της ΕΕ, δηλαδή την Ελλάδα και την Βουλγαρία, οι οποίες θεωρούν το συγκεκριμένο έργο συνοδευτικό του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB. Πρόσφατα άλλωστε ανακοινώθηκε επισήμως η συμμετοχή στο έργο της ΔΕΠΑ (πληροφορίες αναφέρουν ποσοστό 20%).

Ο LNG Αλεξανδρούπολης και το αμερικανικό ενδιαφέρον

Έντονη ήταν η κινητικότητα που αναπτύχθηκε παραμονές του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ γύρω από το project της Αλεξανδρούπολης. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε τόσο η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την εταιρεία Gastrate (Oμιλος Κοπελούζου) που αναπτύσσει το σχέδιο κατασκευής τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, όσο και η απόφαση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG για τη διετία 2018 – 2020. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι αναζητούν νέες αγορές για τη διοχέτευση της παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas ) και σύμφωνα με πληροφορίες δύο αμερικανικές εταιρείες, η Tellurian Energy και η Cheniere, βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο με τη ΔΕΠΑ όσο και την Gastrate.

Η Cheniere είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμερικανικού LNG με εξαγωγές μέχρι σήμερα πάνω από 10 φορτία 10 δισ. κ.μ. αερίου σε 20 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα. Η εταιρεία έχει δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για τη χρήση του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης όπως και της Ρεβυθούσας και –σύμφωνα με πληροφορίες– αναμένεται να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ για πρόσθετες ποσότητες LNG. H δεύτερη εταιρεία, Tellurian Energy, φέρεται επίσης να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να διενεργήσει η ΔΕΠΑ αλλά και τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης, εξετάζοντας τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade. Η Tellurian Energy δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Cheniere κ. Charif Souki, που στην προηγούμενη θητεία του είχε διαπραγματευθεί την είσοδο της Cheniere στο project της Αλεξανδρούπολης.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr