Αν, ήξερε ο Ισοκράτης ότι, για τη δημοκρατία δίνουμε ραντεβού στα “Γουναράδικα”, θα σηκωθεί από τάφου να μας φτύσει. Αλλά, γιατί να παραξενευτούμε αφού, φτιάξαμε μια μεταλλαγμένη – πλαστικοποιημένη – βιομηχανοποιημένη κοινωνία που, όλα έχουν περάσει στην ψηφιακή διαδικασία και η “Δημοκρατία”, έγινε τώρα ηλεκτρονική όπου, χαίρεται ο υπολογιστής και πένονται οι άνθρωποι. Ουσιαστικά έχουν καταργηθεί οι προσωπικές επαφές, συσκέψεις, συνεδριάσεις, οι κατά πρόσωπο συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων αφού, τη θέση τους πήραν τα ηλεκτρονικά μέσα, η μηχανική, ψυχρή επικοινωνία, γι’αυτό και οι κοινωνίες μας, περιήλθαν σε τούτο το χάλι. Με ευκολία ανταλλάσσουν άπρεπες κουβέντες, προσωπικές ύβρεις. Δε βαριέσαι, μακριά είναι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψυχρό κλίμα, και έχθρητες, μεταξύ των ανθρώπων και τις κοινωνίες. Η ηλεκτρονική εισβολή, το διαδίκτυο, θα το έλεγα ότι είναι ευλογία όταν, στη χώρα μας πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια οι άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι, με πανεπιστημιακά εφόδια και παίρνουν των ομματιών τους. Αλλά και εκεί που αναζητούν τύχη, στην ξένη, τα πράγματα έχουν “φρακάρει” και μέρα με τη μέρα γίνονται δυσκολότερα. Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Μήπως, καλωδιώσαμε, περιτυλίξαμε τη Δημοκρατία, με πολύχρωμα καλώδια και τη φέραμε σε ασφυξία; Λέω.
Γιατί, η νέα τεχνολογία, η αφθονία μέσων, πρέπει να δίνει εργασία, ευκολία στους ανθρώπους να μπορούν να βιώνουν ανθρώπινα. Γιατί, όταν οι κοινωνίες δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες, αυτό το ελάχιστο, που λέγεται μεροκάματο, έχουν αποτύχει οικτρά. Τι να το κάνω, αν σε κάθε τσέπη βρίσκεται από ένα κινητό, και κανένα δεν χτυπάει, να σε καλέσει για δουλειά; Αν, σε κάθε δωμάτιο υπάρχει τηλεόραση, τηλέφωνο και ο μισός πληθυσμός συνωστίζεται: Στα Λαϊκά συσσίτια, Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνική Εισφορά και πάει λέγοντας, η φτώχεια; Εγώ, ξέρω ότι τα παντοειδή μέσα που προσφέρονται είναι, για να κάνουν, να βοηθήσουν τον άνθρωπο τις κοινωνίες, να βιώσουν σε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γιατί, τι νόημα έχουν όλα αυτά, τα περίτεχνα τεχνικά μέσα, εργαλεία, επιτεύγματα, του ηλεκτρονικού διαδικτύου όταν ανυποψίαστα ανοίγεις το φάκελο της αλληλογραφίας σου και μπορεί να σου αφαιρέσει τη ζωή; Πολλά, περίεργα πράγματα, συμβαίνουν σε τούτο τον κόσμο της φιγουράτης αλαζονείας, αλλά του ζόφου και του τρόμου. Βγαίνεις από το σπίτι σου και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις. Και βέβαια, όλα αυτά στη εποχή της “Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας“, η οποία επαίρεται, για τα ( ; ) επιτεύγματά της. Με δυο λόγια, ο κόσμος, οι κοινωνίες, βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση –αναβρασμό και οι ελπίδες να πάμε στο καλύτερο, από μέρα σε μέρα λιγοστεύουν όταν, σε παραδοσιακές δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης αναδύουν στην ηλεκτρονική εποχή, ανατρεπτικά στοιχεία της δημοκρατίας που, θυμίζουν-μυρίζουν φασιστικές νοοτροπίες του Β΄ Παγκ. Πολέμου. Το γεγονός ότι, στις πρόσφατες εκλογές της Ολλανδίας ήρθε δεύτερο Κόμμα, με αποσχητικά συνθήματα, κατά της Ε. .Ένωσης, πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες, και να πάρουν μέτρα, για την τύχη της, πριν είναι αργά. Ο καινούργιος χρόνος που του 2017, δεν μας έδειξε καλές διαθέσεις. Από τη μια μεριά του Ατλαντικού, ο εύσωμος ηγέτης των ΗΠΑ, Ντόναλντ, υποσχέθηκε ανατροπές. Στην αποδώ μεριά, ο γείτονάς μας Ερντογάν, ως άλλος Σουλεϊμάν ορέγεται αναβίωση της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το εν όψει δημοψήφισμα Συνταγματικής Αναθεώρησης. Και ο νοών, νοείτω.
*****
Στη λήξη του Β΄Παγκ.Πολέμου, ο Μπέρναντ Σω (1856 -1950).Ιρλανδός συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1925 έγραφε: Ποτέ την ανθρωπότητα δεν την κυβέρνησαν άνθρωποι συνετοί Πάντοτε ευφάνταστοι, μισαλλόδοξοι, “επηρμένοι”, από τη μέθη της εξουσίας, κατάστρεψαν τον κόσμο Ένας Φύρερ, που άκουγε στο όνομα Χίτλερ, αιματοκύλησε την ανθρωπότητα. Η οσμή, από τα αποκαΐδια, ακόμη αιωρείται στην ατμόσφαιρα.