Ευκαιρία ανάπλασης για το Πάρκο Προσκόπων

 Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για περιβαλλοντική αναβάθμιση και δημιουργία νέων υποδομών διεκδικεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Επαναφύτευση δέντρων, ανακατασκευή διαδρόμου για τρέξιμο, τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας στο Κηποθέατρο κ.ά.

Μία μεγάλη ευκαιρία ανάπλασης για το Πάρκο των Προσκόπων στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί η πρόταση που κατέθεσε ο δήμος στο Πράσινο Ταμείο, για χρηματοδότηση της πράξης «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός» του Πάρκου.

Το Πάρκο Προσκόπων, παλιότερα Πάρκο Εγνατία, ακόμη παλιότερα «τα πευκάκια», είναι εδώ και δεκαετίες ο πιο πολυσύχναστος χώρος πρασίνου και αναψυχής για την Αλεξανδρούπολη. Δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, κάθε ηλικίας, οι οποίοι αθλούνται και ψυχαγωγούνται στους χώρους του. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία στο Πάρκο, που συχνά-πυκνά προκαλούν τα παράπονα του κόσμου. Το βασικότερο θέμα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεύκα και γενικότερα η βλάστηση. Το Πάρκο Προσκόπων είναι μάλλον ένα από τα ελάχιστα σε όλη τη χώρα που δεν έχει λουλούδια, πέρα από κάποια σημεία περιμετρικά, ενώ διαθέτει ελάχιστο γκαζόν. Αντιθέτως, το τσιμέντο, στους περιπατητικούς διαδρόμους, στα κιόσκια και σε άλλα σημεία, έχει έντονη παρουσία.

Προβλέπεται προμήθεια και τοποθέτηση νέας μεταλλικής κερκίδας στο κηποθέατρο

Οι λεπτομέρειες της πρότασης

Η πρόταση, που εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, υποβλήθηκε στον Άξονα προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση 2017» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», στο μέτρο 1.1 «Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων Πρασίνου» στην πρόσκληση 5182/9-10-2017.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών &

Υπηρεσίας Δόμησης και κινείται στους εξής άξονες:
  • στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση του πάρκου που περιλαμβάνει τη

δημιουργία νέων υποδομών( παιδικής χαράς , εγκατάσταση δικτύου αυτόματου ποτισμού) καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων (ανακατασκευή διαδρόμου για τρέξιμο, αντικατάσταση των κατεστραμμένων φυτικών στοιχείων του πάρκου, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων)

  • στην προμήθεια και τοποθέτηση νέας μεταλλικής κερκίδας στο κηποθέατρο
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του πάρκου είναι η γερασμένη του βλάστηση και η κατάσταση των πεύκων του
Συγκεκριμένα η μελέτη θα περιλαμβάνει τα εξής:
  1. Ανακατασκευή υφιστάμενου διαδρόμου για τρέξιμο (καθαίρεση παλιού υλικού επικάλυψης (filler) και αντικατάστασή του με καινούρια βάση, με φυτικό οικολογικό σταθεροποιητή STABILIZER),

2.Εργασίες κοπής δένδρων και επαναφύτευση νέων δενδρυλλίων

3.Εγκατάσταση αυτόματου δικτύου ποτισμού

4.Εκσυγχρονισμός υφιστάμενου δικτύου φωτισμού θα εκσυγχρονιστεί με την αντικατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής LED ισχύους από 40 έως 80 W και τοποθέτηση προβολέων

  1. Κατασκευή της Παιδικής χαράς
  2. Προμήθεια κερκίδας με προστατευτικά κιγκλιδώματα, συνολικής χωρητικότητας 850 θέσεων, αναπτυσσόμενων σε αμφιθεατρική διάταξη, σε 10 βαθμίδες.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο