Ερώτηση – παρέμβαση Γκαρά για την άμεση οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων της Σαμοθράκης

Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν ακόμη 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και οι έτεροι βουλευτές του νομού Καίσας και Ρίζος, κατέθεσε η Α. Γκαρά με θέμα ” Ενέργειες για την αποκατάσταση των δομών στη Σαμοθράκη  και δράσεις για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού έπειτα από την καταστροφική πλημμύρα”

Με τα ερωτήματα που θέτει προς 5 Υπουργεία (Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αιτείται ουσιαστικά την έμπρακτη οικονομική ελάφρυνση ώστε οι κάτοικοι του νησιού της Σαμοθράκης να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τη δύσκολη αυτή περίοδο έπειτα από την καταστροφική πλημμύρα που έζησαν την προηγούμενη Δευτέρα 25η Σεπτεμβρίου 2017.

Εκτός όμως από τα ερωτήματα η κα. Γκαρά καταθέτει και μια σειρά προτάσεων ώστε ο κρατικός μηχανισμός να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την άμεση στήριξη και διευκόλυνση των κατοίκων του νησιού. Συγκεκριμένα, αιτείται :

– Την ενεργοποίηση ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόσφατα ψήφισε κανονισμό για την αυξημένη στήριξη σε περιοχές που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

– Την αναστολή πληρωμών όλων των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο όλων των  φυσικών και νομικών προσώπων.

– Την απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

– Την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές.

– Τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια (οικίες, καταστήματα) από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ) συνδράμοντας στο έργο της οικείας Περιφέρειας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων. Η συνδρομή προβλέπει για την επισκευή και αποκατάσταση ζημιών εντός του κατεστραμμένου οικισμού Δωρεάν Κρατική Αρωγή  ή/ και άτοκο δάνειο ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος.

– Την αναστολή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ψηφίστηκε πέρυσι ως μέτρο στήριξης συγκεκριμένων νησιών, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018.

– Την πρόβλεψη ένταξης των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ή  την θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Σαμοθράκης προς τη ΔΕΗ.

– Την εφαρμογή πάγιων ρυθμίσεων από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποιώντας τις διατάξεις του νόμου 2556/97, σύμφωνα με τις οποίες για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις από το ΙΚΑ.

– Τη ρύθμιση για το πάγωμα των υποχρεώσεων του αγροτικού κόσμου αλλά και επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ (καταγραφή και αποζημίωση)

Αξίζει να υπογραμμιστεί η αμεσότητα του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά τις συντονισμένες προσπάθειας καταγραφής, εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών από τη σφοδρή καταιγίδα και στο επόμενο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία θα συνεχίσουν εντατικά τις προσπάθειες ώστε η Σαμοθράκη να επιστρέψει γρήγορα στην κανονικότητά της.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του