Επιδρομή κουνουπιών έφεραν οι βροχές

Πολύ δύσκολη έως ανυπόφορη η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές του Έβρου. Μετά από την αναγκαστική διακοπή, οι αεροψεκασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι από σήμερα

 Της Κικής Ηπειρώτου

Μπορεί οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου, αλλά και αυτές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες να αποτέλεσαν μία όαση δροσιάς, ωστόσο προκάλεσαν, όπως φαίνεται, μία άνευ προηγουμένου έξαρση ενός προβλήματος που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τον Έβρο. Ο λόγος, φυσικά, για τα κουνούπια που ενώ είχαν τεθεί –έστω- υπό μερικό έλεγχο, έχουν οργιάσει και πάλι…

Παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ολοκλήρωσε εγκαίρως τον σχεδιασμό της για τη φετινή αντιμετώπιση του προβλήματος και οι ψεκασμοί, από γη και αέρα, ξεκίνησαν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, ο φθινοπωρινός καιρός, κυρίως του προηγούμενου μήνα, με τις έντονες βροχοπτώσεις, για αρκετές ημέρες, φαίνεται πως επηρέασα σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η διακοπή τους, τουλάχιστον για όσο διάστημα οι καιρικές συνθήκες ήταν άστατες.

Έτσι, ενώ στα μέσα Ιουλίου, συνήθως επικρατεί απόλυτη ξηρασία, περιβάλλον που εφόσον έχει προηγηθεί σωστή καταπολέμηση, δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την αναπαραγή νέων κουνουπιών, σήμερα έχουμε σε πολλές περιοχές και καλλιέργειες λιμνάζοντα ύδατα, που είναι ο καλύτερος ‘φίλος’ των ενοχλητικών εντόμων.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, όντως, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Η καταπολέμηση με τους ψεκασμούς ήταν αδύνατη λόγω των βροχών, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε αυτή την άνιση μάχη που δίνει κάθε χρόνο η περιφέρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ο καιρός σταθεροποιείται τις επόμενες μέρες και οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν και πάλι, πιθανότατα από σήμερα. Βέβαια, μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται ξανά τα αποτελέσματά τους, θα περάσουν ακόμη λίγες τυραννικές ημέρες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Έβρου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο