«Επιβεβλημένη η επαναλειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας»

Από το Νοέμβριο του 2014 έχει να λειτουργήσει το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο πραγματοποιούσε επί σειρά ετών, δίχως κανένα κόστος για το δημόσιο, μικροβιολογικές αναλύσεις για την ποιότητα των υδάτων της περιοχής, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, αλλά και την Περιφέρεια, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, σημειώνει πως η επαναλειτουργία του ΠΕΔΥ είναι επιβεβλημένη, ζητώντας να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος, η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, αλλά και το κράτος να αναγκάζεται να πληρώνει ιδιώτες για τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων.

Η επιστολή αναλυτικά

«Στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης υπάρχει εγκατεστημένο το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ-ΑΜΘ). Το εργαστήριο αυτό εξυπηρετούσε μέχρι το 2014 τις ανάγκες των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, πραγματοποιώντας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα που λάμβαναν οι υπηρεσίες αυτές για τον έλεγχο της ποιότητας νερών που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση, κολυμβητικών δεξαμενών, νερών θαλάσσης, ιαματικών πηγών, ανίχνευση της παρουσίας λεγεωνέλλας στα δίκτυα ξενοδοχείων κλπ.

Το συγκεκριμένο ΠΕΔΥ δεν παρέχει πλέον τις υπηρεσίες του, αν και διαθέτει ύψιστη τεχνική επάρκεια στη διενέργεια αναλύσεων, ώστε να διασφαλίζεται η πιστότητα των αποτελεσμάτων κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, «Δραστηριότητες Ανάπτυξης ΠΕΔΥ-ΑΜΘ», η ισχύς του Πιστοποιητικού Διαπίστευσης υπ’ αριθμ. 743 του ΠΕΔΥ – ΑΜΘ έχει ανασταλεί από τις 28/11/2014 κατόπιν απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΣΥΔ στις 27/11/2014, επειδή κατά την ημερομηνία αυτή έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο εργαστήριο.

Επειδή θεωρούμε επιβεβλημένη τη λειτουργία του, ιδιαίτερα εξαιτίας των διευρυμένων αναγκών που προκύπτουν ως προς την προστασία της Δημόσιας Υγείας, από παράγοντες που την επηρεάζουν δυσμενώς, ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του.

Στις ενέργειες αυτές θα πρέπει να περιλάβετε και την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι ώστε η λειτουργία να είναι συνεχής και απρόσκοπτη.

Δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος ο εξοπλισμός του, η Περιφέρεια να οδηγείται στον δρόμο των ιδιωτικών εργαστηρίων και οι υπηρεσίες να μην μπορούν να ανταποκριθούν ολοκληρωμένα σε ζητήματα που αφορούν την προστασία Δημόσιας Υγείας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr