Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο «MrGrecotel» Νίκος Δασκαλαντωνάκης

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης είναι από το μεσημέρι ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, ο επιχειρηματίας πίσω από την αλυσίδα ξενοδοχείων “Grecotel”, που πριν από περίπου 20 χρόνια πήρε την απόφαση και επένδυσε στην πρωτεύουσα του Έβρου, σε μία εποχή που ελάχιστοι πίστευαν στη δυναμική της περιοχής μας.

Η απόφαση για την απόφαση αυτής της τιμής στο πρόσωπο του κ. Δασκαλαντωνάκη πάρθηκε στα τέλη Νοέμβρη του 2018, από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.  Όπως είναι γνωστό, ο κρητικός επιχειρηματίας, πριν 20 χρόνια, αποφάσισε να ανακαινίσει το παλιό ξενοδοχείο του Αστέρα, δαπανώντας πολλά εκατομμύρια. Στη συνέχεια, δημιούργησε εκ θεμελίων τον καινούριο Αστέρα, ακριβώς δίπλα στο σημερινό GrecotelEgnatia. Μάλιστα, ο όμιλος του κ. Δασκαλαντωνάκη, καταβάλλει κάθε χρόνο, χωρίς καμία καθυστέρηση, το ετήσιο μίσθωμα που του αναλογεί, που είναι ένα  σημαντικό έσοδο για το Δήμο.

Στη χθεσινή τιμητική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, έγινε αναφορά στο σπουδαίο ‘οικονομικό αποτύπωμα’ των επενδύσεων Δασκαλαντωνάκη στην περιοχή. Η επένδυση, συνολικού ύψους 32 εκ ευρώ, έχει αποφέρει έναν ετήσιο κύκλο εργασιών των δύο  ξενοδοχειακών μονάδων που αγγίζει τα 57 εκ ευρώ, ενώ η μισθοδοσία υπερβαίνει τα 24 εκ ευρώ, με τους εργαζόμενους να είναι όλοι από το Δήμο μας. Τέλος, ο Δήμος, από τα μισθώματα και τους φόρους που του αποδίδονται,μέχρι σήμερα έχει εισπράξει 4,7 εκ ευρώ.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η απόδοση αυτής της τιμής δεναποτελεί μία απλή τυπική κίνηση, ως ηθική ανταμοιβή στην προσφορά ενός ανθρώπου, αλλά μία ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε ο κ. Δασκαλαντωνάκης με τις επενδύσεις του στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας πως τουλάχιστον άλλοι 7 επιχειρηματίες θα τύχουν αντίστοιχης τιμής. Υπογράμμισε ακόμη πως εδώ και 30 χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν δημιούργησε ούτε μία θέση εργασίας στον τόπο μας, σε αντίθεση με την Grecotel που έχει προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, με πολλαπλά οφέλη και για την αγορά της περιοχής. «Ευχαριστώ τον Θεό που σας έφερε στο διάβα μου», είπε κλείνοντας ο δήμαρχος, απευθυνόμενος προς τον κ. Δασκαλαντωνάκη.

Παρών στην εκδήλωση και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εξήρε τη συμβολή των επενδύσεων της Grecotelστην Αλεξανδρούπολη, που έχουν αντίκτυπο σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ. Υπογράμμισε πως «όλοι έχουμε αντιληφθεί τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος μας και γι’ αυτό γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη, με ανάδειξη του πολιτισμού, των μνημείων, της ιστορίας, του φυσικού μας περιβάλλοντος, στοιχεία που συνδυάζουμε με την εξωστρέφεια».

Ξεχωριστή η παρουσία του Κώστα Τζανακούλη, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Λαρισαίων για 16 συναπτά έτη! Ο κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε στην επένδυση της Grecotelστην πόλη του, με τη δημιουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου Imperial, το οποίο, όπως είπε, βασιζόμενος «σε αδιάσειστα στοιχεία, άλλαξε την οικονομία της πόλης».

Τι είπε το τιμώμενο πρόσωπο

Το τιμώμενο πρόσωπο, από την πλευρά του, σημείωσε κατά τη σύντομη τοποθέτησή του, αφού, όπως είπε «είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων», δεν φανταζόταν ποτέ, όταν αποφάσιζε να επενδύσει στην περιοχή μας, ότι δύο δεκαετίες αργότερα θα του αποδίδονταν αυτή η τιμή. Σημείωσε πως και ο ίδιος, ως Κρητικός, είναι ακρίτας, όπως και οι Εβρίτες, τους οποίους χαρακτήρισε ως φιλόξενους και εργατικούς ανθρώπους, προϋποθέσεις που ο ίδιος ταυτίζει απόλυτα με το όραμά του για τον τουρισμό και την ανάπτυξη μίας περιοχής. Άλλωστε, όπως είπε, το σύνολο των εργαζομένων στις μονάδες της Αλεξανδρούπολης είναι ντόπιοι, κάτι που αποδεικνύει «την εμπιστοσύνη μου στο έμψυχο δυναμικό της περιοχής». Τέλος, διαβεβαίωσε πως η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή «για το κοινό μας μέλλον», ενώ εξήρε τη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη. «Έχω κάνει στη διαδρομή μου πολλές συνεργασίες, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας… Έχω την καλύτερη σχέση, από όλη τη διαδρομή μου, με έναν άνθρωπο, από τον οποίο νοικιάζω ένα ξενοδοχείο, και σήμερα μου φέρεται έτσι. Συνήθως, τους κυνηγώ!».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο