«Εξόρυξη ζεόλιθου μόνο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»

Να αγωνισθούν με όλα τα μέσα για την αποτροπή της ληστρικής , όπως την χαρακτηρίζουν , εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του ζεόλιθου που σχεδιάζεται και μεθοδεύεται από ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού τους, είναι αποφασισμένοι οι κάτοικοι του χωριού Πετρωτών Ορεστιάδας.

Οι ίδιοι έχουν συγκροτήσει Ενωση Πολιτών , με την οργανωτική της επιτροπή, να επισημαίνει ότι θα διερευνήσουν τις δυνατότητες ίδρυσης εταιρίας λαϊκής βάσης με κατοίκους του χωριού, αλλά και με μετανάστες του εσωτερικού και εξωτερικού, που έλκουν την καταγωγή τους από τα Πετρωτά, με στόχο τη διεκδίκηση της παραχώρησης των κοιτασμάτων ζεόλιθου και της αξιοποίησης αυτού του μοναδικού ορυκτού πλούτου, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράλληλα, ζητούν την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας και των φορέων του τόπου, στην προσπάθειά τους,»που μοναδικό στόχο έχει την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στο συνεδριακό κέντρο των Πετρωτών, με θέμα «Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το ζεόλιθο και τα επόμενα βήματα». Απαντες , δήλωσαν «αμετακίνητοι στη θέση τους να μην επιτρέψουν την εκμετάλλευση του ζεόλιθου Πετρωτών σε εταιρείες που τα επιχειρηματικά πλάνα τους δεν είναι συμβατά με τα συμφέροντα του τόπου». Πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν έμπρακτα την πρόθεσή τους να συνδράμουν οικονομικά στην κάλυψη των εξόδων συνέχισης του δικαστικού αγώνα εναντίον των εταιρειών.

Όπως σημειώνει το e-vertigo.gr σε ρεπορτάζ του, στη διάρκεια της εκδήλωσης, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή, έγινε αναφορά από τους ομιλητές στη σημασία του ζεόλιθου, στο ιστορικό της εξόρυξης και στις μέχρι τώρα εξελίξεις αναφορικά με την εταιρεία (“Όλυμπος”) που ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην εξόρυξη, μεταφέροντας το ορυκτό στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης για περαιτέρω επεξεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην όχληση των κατοίκων αλλά και στην καταστροφή του φυσικού τοπίου που δε θα μπορεί, πλέον, να αξιοποιηθεί με άλλους τρόπους και για άλλες χρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και…στα οικονομικά οφέλη που (δεν) θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία, σύμφωνα με το υπάρχον εξορυκτικό σχέδιο της ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.

Η απόφαση – ψήφισμα της Οργανωτικής Επιτροπής των κατοίκων Πετρωτών

Στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε στις 13 Αυγούστου στο συνεδριακό κέντρο των Πετρωτών, με θέμα «Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το ζεόλιθο και τα επόμενα βήματα», οι κάτοικοι του χωριού των Πετρωτών αποφάσισαν τα εξής:

Να αγωνισθούν με όλα τα μέσα για την αποτροπή της ληστρικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του ζεόλιθου που σχεδιάζεται και μεθοδεύεται από ιδιωτικά συμφέροντα.

Να αγωνισθούν με όλα τα μέσα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού τους, με επικεφαλής την Ένωση Πολιτών που συγκρότησαν για το σκοπό αυτό.

Να διερευνήσουν τις δυνατότητες ίδρυσης εταιρίας λαϊκής βάσης με κατοίκους του χωριού, αλλά και με μετανάστες του εσωτερικού και εξωτερικού, που έλκουν την καταγωγή τους από τα Πετρωτά, με στόχο τη διεκδίκηση της παραχώρησης των κοιτασμάτων ζεόλιθου και της αξιοποίησης αυτού του μοναδικού ορυκτού πλούτου, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Να απευθυνθούν στους φορείς της Πολιτείας (Δήμο Ορεστιάδας, Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Υπουργό Περιβάλλοντος, Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα) και να ζητήσουν την έμπρακτη υποστήριξή τους, στην προσπάθεια των κατοίκων του χωριού των Πετρωτών που μοναδικό στόχο έχει την προάσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο