Η Αλεξανδρούπολη χάνει μια μικρή “οικονομία”
τονίζει ο κ. Λαμπάκης και καλεί τους βουλευτές της Θράκης να λειτουργήσουν άμεσα και συλλογικά, με αφορμή τη λειτουργία τμήματος για εκπαιδευτικούς της μειονότητας στο ΑΠΘ και όχι στο Δημοκρίτειο.
Την έντονη αντίδρασή του για «εν κρυπτώ παιχνίδια εις βάρος της Θράκης» εκφράζει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης, για τη λειτουργία τμήματος για εκπαιδευτικούς Μειονοτικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης στο Αριστοτέλειο και όχι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Λαμπάκης απευθύνεται προς τους βουλευτές της Θράκης και σε ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Μην παίζετε με τη Θράκη για να μην υποστούμε εθνικό πλήγμα», θέτει μία σειρά ερωτημάτων, σχετικά με την κίνηση αυτή, η οποία, όπως αναφέρει, αποδυναμώνει το ΔΠΘ, αλλά και την οικονομία της Αλεξανδρούπολης.
Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή έρχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για την εφαρμογή του νόμου 4316/2014(άρθρο66) βάσει του οποίου αποφασίστηκε η ίδρυση Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος (Δ.Ε.Μ.Π.) της Μειονοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ.
Μάλιστα, η λειτουργία του αναμενόταν βάσει του παραπάνω νόμου να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2016, γεγονός το οποίο δεν επιτεύχθηκε καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα. Αντ’ αυτού, έγινε γνωστή η απόφαση για λειτουργία του τμήματος στο ΑΠΘ, προκαλώντας απορία και αντιδράσεις σε όλη τη Θράκη.
Μιλώντας μάλιστα στον Παρατηρητή της Θράκης, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης έκανε λόγο για μία απόφαση «ευθεία βολή όχι μόνο κατά του ΔΠΘ αλλά κατά της περιοχής γενικότερα». Μάλιστα ο κ. Καραμπίνης χαρακτήρισε ως «ακατανόητη» την απόφαση αυτή από πλευράς του Υπουργείου εκφράζοντας ερωτηματικά σχετικά με τις «προσωπικές πολιτικές» που κρύβονται πίσω από τη «μεταφορά» αυτή.
Λάβρος Λαμπάκης
Στην επιστολή προς τους βουλευτές της Θράκης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θέτει μία σειρά ερωτημάτων, χαρακτηρίζοντας ως «παραβιάζουσα την καλή πίστη, το Σύνταγμα και τους κανόνες της αντικειμενικότητας ως προς την εκτίμηση της δυνατότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έναντι του Αριστοτέλειου να φιλοξενήσει δομή». Παράλληλα, αναρωτιέται «γιατί λειτούργησε η επιτροπή του υπουργείου παιδείας εν κρυπτώ χωρίς καμία πληροφόρηση προς ΥΜΑΣ αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνδιαλεγόμενη μόνο με το Αριστοτέλειο και κάποιους μειονοτικούς βουλευτές;»
Τα ερωτήματα Λαμπάκη:
1) – Είναι αλήθεια ότι κάποιοι βουλευτές συνήργησαν για την ίδρυση αυτού του τμήματος στην Θεσσαλονίκη;
– Αν ναι, ερωτώνται αν αυτό είναι κίνηση που βοηθάει τη Θράκη μας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
– Ή μήπως δε γίνεται αντιληπτό ότι αποδυναμώνεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η Αλεξανδρούπολη χάνει μια μικρή «οικονομία» από 70 φοιτητές και περίπου 30 γύρω από αυτούς στο πανεπιστήμιο;
2) -Καταψηφίσατε ή υπερψηφίσατε αυτήν την κατάπτυστη τροποποίηση για τη Θράκη μας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιό μας;
3) -Μπορεί κανείς από σας να ισχυριστεί ότι αυτό που ίδρυσαν στη Θεσσαλονίκη, αρπάζοντάς το κυριολεκτικά από τη Θράκη, δεν μπορούσε το Δημοκρίτειο να το υποστηρίξει, με δεδομένο ότι έχει σχολές με σχετική μεγαλύτερη εμπειρία από το Αριστοτέλειο και βέβαια οι δομές του Δημοκρίτειου ζουν και σφυρηλατήθηκαν μέσα από την πολυπολιτισμική κοινωνία της Θράκης και τη γνωρίζουν καλύτερα;
Και κλείνοντας σας θυμίζω με ευγένεια τον ρόλο σας ως βουλευτών για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και του λαού από όπου έχετε εκλεγεί, μην ξεχνώντας επίσης, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν πρέπει να πληγεί αλλά να το προστατεύσουμε γιατί αυτό για τη Θράκη είναι η προμετωπίδα και η δύναμή της.
Τέλος, σας καλώ κι αυτό είναι απαίτηση όχι μόνο του λαού του Δήμου μου αλλά ολόκληρης της Θράκης (γιατί κανείς δε θέλει υποχώρηση της Θράκης και του Δημοκρίτειου) να λειτουργήσετε άμεσα και συλλογικά ώστε το πιο πάνω ανοσιούργημα να μην υλοποιηθεί, απαιτώντας την τροποποίησή του.
Η θέση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ
«Η κατάργηση της ΕΠΑΘ ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα της μειονότητας και συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας» σημείωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. «Η ΕΠΑΘ, ιδρύθηκε από το καθεστώς της χούντας και κατά γενική ομολογία παρείχε χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση που δεν εξασφάλιζε ισάξια εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους της σε σχέση με τις υπόλοιπες ακαδημαϊκές σχολές. Με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης το πρόβλημα διαιωνίστηκε και επιλέχθηκε η λύση του διδασκαλείου εκπαιδευτικών μειονοτικού προγράμματος με τον νόμο 4310. Το διδασκαλείο ήταν αντικίνητρο για τους εκπαιδευτικούς αφού παρείχε επιπλέον διετή επιμόρφωση, δηλαδή όσοι προοριζόταν να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία έπρεπε να σπουδάσουν για μια εξαετία και χωρίς να διασφαλίζεται η γλωσσική τους επάρκεια» συνέχισε ο ίδιος.
Ο κ. Ζεϊμπέκ τόνισε επίσης πως «προφανώς, το διδασκαλείο δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και στις απαιτήσεις της μειονοτικής εκπαίδευσης», η ίδρυση του τομέα της οποίας όπως υπογράμμισε «αποτελεί τομή για την εκπαίδευση των δασκάλων των μειονοτικών σχολείων και πάγιο αίτημα της μειονότητας για υψηλού επιπέδου μόρφωση των δασκάλων που θα στελεχώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μειονοτικών σχολείων. Θεωρούμε ότι η παροχή γενικού και όχι ειδικού πτυχίου αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης».