Εντός 7 ημερών η απόφαση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς 

Ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο νεο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι συνήγοροι. Τζανακόπουλος: Η Αθήνα εργάζεται για την επιστροφή των δυο αξιωματικών πριν το Πάσχα. Ερντογάν σε Μπορίσοφ: Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους στρατιωτικούς

Ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο νεο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27η μερα στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατέθεσαν χθες Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 οι συνήγοροί τους. Εντός 7 ημερών αναμένεται η σχετική απόφαση.

Το αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό με την ίδια και πάλι αιτιολογία, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Νέες δηλώσεις για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας.

«Εγώ δεν είμαι υπεράνω του νόμου στην Τουρκία. Η υπόθεση αυτή είναι υπόθεση της τουρκικής δικαιοσύνης» τόνισε και συνέδεσε έμμεσα το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το θέμα της μη παράδοσης των 8 Τούρκων στην Τουρκία.

Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία των οικογενειών με τους δύο κρατούμενους, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το επισκεπτήριο στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Τζανακόπουλος: Η Αθήνα εργάζεται για την επιστροφή των δυο αξιωματικών πριν το Πάσχα

«Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να διευθετηθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», σημείωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο ερώτημα αν συμμερίζεται την αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργού Άμυναςότι μπορεί να επιστρέψουν πριν από το Πάσχα, τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το σύνολο της κυβέρνησης και πως αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτίμησε ότι εφόσον η Τουρκία εμμείνει στις τοποθετήσεις που έκανε στη Βάρνα σε σχέση με τη θέλησή της να επανέλθει στον δρόμο που ορίζεται το διεθνές δίκαιο, μπορεί να έχουμε λύση μέχρι τότε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε άμεσα να επιλύσει το ζήτημα σε χαμηλό επίπεδο και όταν είδε από εκεί και πέρα ότι η Τουρκία ολιγωρεί ή κωλυσιεργεί σε σχέση με μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει λήξει σε 5 ή 10 μέρες αν όχι σε μία, όπως λύνονταν στο παρελθόν, τότε αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ερντογάν σε Μπορίσοφ: Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους στρατιωτικούς

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, έθεσε στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.  Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον κ. Ερντογάν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως ο τούρκος πρόεδρος τού απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη». Αργότερα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήγαγε με τον τούρκο πρόεδρο, πάνω στην ατζέντα της συνάντησης.

“ Εμείς όταν ζητήσαμε τους 8 δεν μας τους έδωσαν”

Στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας αεροπορικώς από τη Βάρνα λέγοντας «Δεν είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ ο Τούρκος Πρόεδρος παρέθεσε τους δημοσιογράφους τη συνομιλία που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες. «Εσείς είστε μεγάλος πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μου είπαν κι εγώ τους απάντησα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμα και στους Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα όπου διέφυγαν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 τονίζοντας: «Ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία».

Αν και υποστήριξε πως «εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα», τόνισε πως «εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν μιλούν καθόλου για αυτό το θέμα, λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί».

 ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, in.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο