Εντείνουν τον αγώνα τους οι αγρότες του Έβρου

Με μεγάλη συμμετοχή νέων αγροτών η συνεδρίαση του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης όπου συζητήθηκαν τα σημαντικότερα θέματα του κλάδου – Προειδοποιητικό συλλαλητήριο για τις 21/1 αποφάσισαν στο βόρειο Έβρο, συνάντηση με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ίδια μέρα στην Αθήνα

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος του Έβρου, διεκδικώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Με διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων, αλλά με ενότητα μπροστά στη διεκδίκηση ζωτικών αιτημάτων, οι αγρότες σε νότιο και βόρειο Έβρο λαμβάνουν τις αποφάσςις για τα επόμενα βήματά τους.

Αρχικά, να σημειωθεί πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», αποφασίστηκε η διεξαγωγή προειδοποιητικού συλλαλητηρίου, στις 21 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας. Στόχος της συγκέντρωσης είναι να σταλεί μήνυμαετοιμότητας προς πάσα κατεύθυνση, με αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων τα μπλόκα σε οδικές αρτηρίες, στα οποία θα προχωρήσουν οι αγρότες, αν, ωςτο τέλος του μήνα, δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Άλλωστε, οι περαιτέρω κινήσεις του αγροτικού κόσμου αναμένεται να κριθούν ως ένα βαθμό, και πάλι στις 21 Ιανουαρίου, όταν θα μεταβεί στην Αθήνα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από τους 4 δήμους του Έβρου και από την Περιφέρεια, μαζί με εκπροσώπους Ενώσεων και Αγροτικών Συλλόγων και βουλευτές, για συνάντηση με τον υπουργό. Τα βασικά  θέματα που θα τεθούν είναι τα χρονοδιαγράμματα για την καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων που δικαιούνται.

Οι αποφάσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του συλλόγου, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Φέρες, «η μεγάλη συμμετοχή νέων αγροτών, μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την διεκδίκηση και εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και την οικονομική αναβάθμιση της περιοχής».

Πιο αναλυτικά, οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούσαν αρχικά την παρουσία «σύσσωμου και ενωμένου του αγροτικού κόσμου» στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης, αύριο Πέμπτη 17/1, όπου δικάζονται συνάδελφοί τους για παλαιότερη υπόθεση, «για να στηρίξει μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια τους κατηγορούμενους συναδέρφους μας. Οι αγώνες μας είναι κοινοί! Εάν πάει έναςαπό εμάς κατηγορούμενος,είναι σαν να πηγαίνουμε όλοι».

Για το άλλο μεγάλο  θέμα του σφαγείου των Φερών, αναφέρεται πως «ο αγροτικός κόσμος της περιοχής καταδικάζει την καθυστέρηση του έργου κατασκευής του σφαγείου και εξουσιοδοτεί τις διοικήσεις να συνεχίσουν να ασκούν πίεση ώστε να μας δοθείαπό την δημοτική αρχή ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας».

Παράλληλα, ζητείται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές του Νομού όπου θα ζητηθεί η στήριξη και η παρέμβαση τους,έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και με την συνεργασία όλων, να βρεθούν κονδύλια ή προγράμματα ένταξης για την κατασκευή του υπογείου αρδευτικού Πετάλου.

Χαρακτηρίζουν ως επιτακτική την ανάγκη για αναβολή της αναδιανομής των δημόσιων αγροκτημάτων και την παράταση της υπάρχουσας κατάστασης για έναν χρόνο,για να δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες να ξεπεράσουν τυπικά και ουσιαστικά προβλήματα,όπως:

-Ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν χωράφια καλλιεργήσιμα ως δασικά.

-Προβλήματα με χωράφια που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικών, απονιτροποίησης

-Και φυσικά ο μεγάλος κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από την περιοχή και να δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα αγροκτήματα αυτά με αλλά.

Αποφασίστηκε ακόμη η παρακολούθηση της πορείας του έργου κατασκευής υπογείου αρδευτικου δικτύου Πέπλου -Κήπων και η άσκηση  πίεσης για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη κατασκευή του έργου. Τέλος, οι αγρότες αποφάσισαν να ζητηθεί και να προγραμματισθεί από τον δήμο Αλεξανδρούπολης η κατασκευή της μελέτης των υπολοίπων αρδευτικών έργων (Φερών, Δορίσκου, Μοναστηρακίου).

«Όχι στο κλείσιμο δρόμων»

‘Όχι’ στις κινητοποιήσεις με κλείσιμο των δρόμων, όπως προσανατολίζονται οι αγρότες του βορείου Έβρου, αλλά ‘ναι’ στις κινητοποιήσεις και σε αγώνα διεκδίκησης λύσεων και προτάσεων, είπαν οι αγρότες των Φερών οι οποίοι συμμετείχαν στην συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αγροτών Αλεξανδρούπολης.

«Η θέση μας είναι πάγια. Αν δεν αλλάξει το συνδικαλιστικό όργανο ανά την Ελλάδα, να σταματήσει δηλαδή κάθε περιοχή να βγάζει το δικό της πρόβλημα και να συντονισθεί, δεν πρόκειται να μπούμε και να ταλαιπωρήσουμε ούτε κόσμο, ούτε να κάνουμε κινητοποιήσεις με την μορφή που ήταν στο παρελθόν. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, τονίζοντας πως «το συνδικαλιστικό όργανο θα πρέπει να δουλέψει ανεξάρτητο,χωρίς κομματικά όργανα από πίσω και να γίνονται συντονισμένα η διεκδίκηση και με στόχους που είναι εφικτοί για όλη την Ελλάδα».

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο