Ενδιαφέρον για διάσωση του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης από την AHEPA

Αναφορά στο  ιστορικό κτίριο της πόλης μας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη – Ο Κομοτηναίος Στάθης Κεφαλίδης, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, εξελέγη νέος Κυβερνήτης της AHEPA Ελλάδος

Της Κικής Ηπειρώτου

Το έντονο ενδιαφέρον της Αμερικανο – Ελληνικής Προοδευτικής Μορφωτικής Ένωσης AHEPA, με πλούσιο έργο και προσφορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε όλο τον κόσμο, για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου στ οποίο στεγάζονταν το ΠΙΚΠΑ, στην οδό Ιωακείμ Καβύρη στην Αλεξανδρούπολη εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου συνεδρίου της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ξάνθη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου από στελέχη της AHEPA, η οποία άλλωστε είναι εκείνη που δημιούργησε και παραχώρησε το 1945 το ιστορικό, ξύλινο κτίριο στο ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς, ενώ για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και συνδέθηκε με την υγειονομική της  ιστορία, σήμερα είναι ερειπωμένο. Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει σκέψεις από το Δήμο Αλεξανδρούπολης για αξιοποίησή του, είτε με τη στέγαση νηπιαγωγού, είτε κάποιες υπηρεσίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι η μόνη λύση είναι η κατεδάφιση. Κάτι που η Αμερικανο – Ελληνική Προοδευτική Μορφωτική Ένωση φαίνεται πως θέλει να αποτρέψει. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει η καλή διάθεση για διάθεση χρηματικού ποσού, προκειμένου να διασωθεί το κτίριο και να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, προκειμένου να μην χαθεί άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης.

Η ιδέα και η προθυμία της AHEPA θα εξαρτηθεί από την στάση του Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς το κτίριο είναι στην κυριότητά του. Προφανώς, το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει διάλογος για το θέμα, τον οποίο αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Πετυχημένο συνέδριο, νέος πρόεδρος

Οι διοργανωτές του συνεδρίου έκαναν λόγο «ίσως για το πιο πετυχημένο συνέδριο AHEPA που έχει γίνει τόσο σε συμμετοχή συνέδρων και σε θέμα οργάνωσης.  Στις εργασίες του συνεδρίου σημειώθηκε συμμετοχή-ρεκόρ συνέδρων/εκλεκτόρων από τα 35 ανά τη χώρα Τμήματα της AHEPA Hellas.

«Συμμετοχή στην Ξάνθη είχαν από τις μακρινές περιοχές της Ελλάδος αλλά και από εξωτερικό. Μας τίμησαν με την παρουσία τους τα τμήματα Κρήτης Καλαμάτας Ρόδου Γιάννενα Κέρκυρας καθώς και τα τμήματα εξωτερικού Αμερικής Αγγλίας Βουλγαρίας Γερμανίας το τμήμα Κωνσταντινούπολης και αλλά πολλά. Εκτός από την οργάνωση στο συνεδριακό κέντρο 1000 Colors Hotel ενθουσιασμένοι όλοι οι σύνεδροι από την μουσική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Μάνος Χατζιδάκις. Το τμήμα Ξάνθης βράβευσε παλιούς κυβερνήτες Ελλάδος τον κ.Νίκο Παπαδόπουλο όπου τον τίμησε ο Μιχάλης Σαραλέκος μέλος του τμήματος AHEPA Ξάνθης και τον κ.Γιώργο Πλοκαμάκη όπου τον βράβευσε ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης μέλος του διοικητικού. Το βραβείο ήταν μια ειδική ονομαστική φιάλη κρασιού» αναφέρει η οργάνωση.

Ο Κομοτηναίος Στάθης Κεφαλίδης, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, εξελέγη νέος Κυβερνήτης της AHEPA Ελλάδος, κατά το 19ο Ετήσιο Συνέδριο της Οργάνωσης.Ο κ. Κεφαλίδης, που θα ηγηθεί της οργάνωσης την περίοδο από 01.07.2018 έως και 30.06.2019, εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία.

Who is who

Η AHEPA (American Hellenic Progressive Educational Association / Αμερικανο – Ελληνική Προοδευτική Μορφωτική Ένωση) ιδρύθηκε το 1922, στην Αμερική, από οκτώ Έλληνες μετανάστες. Στη διάρκεια των δεκαετιών, με δαπάνες της Οργάνωσης, έγιναν δεκάδες κοινωνικά έργα υποδομής στη χώρα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ομώνυμη Πτέρυγα στο Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός», κ.α.). Τα μέλη της οικογένειας της AHEPA, σήμερα ξεπερνούν τις σαράντα χιλιάδες στην Αμερική και τα οκτακόσια σε όλη την Ελλάδα (ΑHEPA Hellas – Περιφέρεια 25). Στους καιρούς της βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι ο μεγαλύτερος Ομογενειακός εθελοντικός, φιλανθρωπικός Οργανισμός, που έχει προσφέρει υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, μέσω των οργανωτικών δομών της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», της Εκκλησίας της Ελλάδος.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του