efhmerida1

Εναέρια «ομπρέλα» κατά των πυρκαγιών στην ΑΜΘ

Με ορμητήριο το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης και τη σημαντική βοήθεια από δύο ιδιωτικές εταιρείες εκπαίδευσης πιλότων

Της Κικής Ηπειρώτου

Μια μεγάλη εναέρια «ομπρέλα» δημιουργείται και φέτος το καλοκαίρι, πάνω από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την προστασία της περιοχής από τις πυρκαγιές. Στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, πέρα από την καθοριστική και αδιαμφισβήτητη συμβολή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και φυσικά της πυροσβεστικής, συμμετέχουν αποφασιστικά το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και οι δύο ιδιωτικές σχολές εκπαίδευσης πιλότων, οι οποίες, με περίπου 70 ώρες καθημερινά, εποπτεύουν μία τεράστια έκταση και λειτουργούν περίπου ως «φύλακες-άγγελοι» των δασών μας.

Η συνεργασία των εν λόγω φορέων που ξεκίνησε από πέρσι, με τη συμμετοχή της εταιρείας SkiesAviation, φέτος ενισχύεται και από το εκπαιδευτικό πτητικό έργο της Egnatia Aviation. Όπως δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «οι δύο εταιρείες θα αποτελούν τα μάτια μας για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς.  Είναι ένα πρωτοποριακό βήμα για την περιοχή μας, τον Έβρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και πλέον αποτελούμε παράδειγμα προς  μίμηση και για άλλες περιοχές». Αναφορικά με την έλευση του ελικοπτέρου, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση από τα κεντρικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι διαγωνισμοί κυλάνε δίχως προβλήματα και αναμένεται ως τις αρχές Ιουλίου να έχουμε την άφιξή του στην περιοχή μας.

Ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από πολλές προσπάθειες, «τα πράγματα βελτιώνονται ποιοτικά με εκθετικό ρυθμό» και καλωσόρισε και την EgnatiaAviation στο εγχείρημα της πρόληψης των πυρκαγιών. «Μιλάμε πια για μία εναέρια ομπρέλα, οι πτήσεις που κάνουν οι δύο εταιρείες πάνω από όλη την ΑΜΘ ξεπερνούν τις 2.000 ώρες το μήνα και είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν και εκτός θερινής περιόδου, όχι μόνο για τις δασικές πυρκαγιές». Παράλληλα, ο αερολιμενάρχης σημείωσε πως το συντονισμένο αυτό σχέδιο των τοπικών αρχών, σε συνεργασία με τις δύο ιδιωτικές εταιρείες, έχει γίνει γνωστό και θα βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές, εκπρόσωποι των οποίων επικοινωνούν ζητώντας πληροφορίες για την εφαρμογή του με αυτή την αποτελεσματικότητα.

«Εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της εναέριας επιτήρησης»
Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, η υποπυραγός και υποδιοικήτρια Ελένη Δραμανοπούλου, ευχαρίστησε εκ  μέρους του πυροσβεστικού σώματος τις δύο εταιρείες και τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ενέργειές τους. Σημείωσε πως η έγκαιρη και έγκυρη ειδοποίηση για μία δασική πυρκαγιά είναι πολύ σημαντική, όπως και ο ρόλος της εναέριας επιτήρησης, τόσο στην αρχή, όσο και στην εξέλιξη μιας φωτιάς, αφού παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για το πώςκινείται τοπύρινο μέτωπο, ώστε να μπορέσουν οι πυροσβέστες να βρουν τις ασφαλέστερες και καλύτερες διόδους.

Το στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Χρήστος Παπαποστόλου μετέφερε με τη σειρά του τις ευχαριστίες της υπηρεσίας προς τις δύο εταιρείες που με την αεροπαρατήρησή τους συνεισφέρουν στην αποφυγή και πρόληψη δασικών πυρκαγιών, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνει αυτή η συνεργασία θεσμός.

«Χρέος να σταθούμε κοντά στον κόσμο του Έβρου στον τομέα της πολιτικής προστασίας»

Ο οικονομικός διευθυντής της Skies Aviation Πασχάλης Σαμαράς, σημείωσε πως πρόκειται για «καθήκον και υποχρέωση της εταιρείας να σταθεί κοντά στον κόσμο του Έβρου στον τομέα της πολιτικής προστασίας». Έκανε λόγο για μία άψογη συνεργασία το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως γραμμή της εταιρείας είναι να πυκνώσει τις εκπαιδευτικές πτήσεις της πάνω από όλο το νομό Έβρου, προκειμένου να μπορέσει να προλάβει ό,τι είναι δυνατόν, ειδοποιώντας άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής εκπαίδευσης της εταιρείας ChrisTurner, ο οποίος σημείωσε πως οι εκπαιδευόμενοι έχουν στη διάθεσή τους όλα τα συστήματα πλοήγησης ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα και να ενημερώσουν άμεσα.

Τέλος, ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης, διευθυντής επιχειρήσεων της EgnatiaAviation, σημείωσε πως αυτή η πρωτοβουλία συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών φορέων μπορεί να αποβεί σωτήρια για την προστασία των δασών της ΑΜΘ. «Γενικά, η πρόληψη και η έγκαιρη προειδοποίηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί, ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες αρχές να επέμβουν σε πρώιμο στάδιο και  να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Η εταιρεία μας επιχειρεί σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, με περισσότερες από 70 ώρες πτήσεων σε καθημερινή βάση».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr