efhmerida1

Εγκαίνια για την Τοπική Μονάδα Υγείας Αλεξανδρούπολης    

Της Κικής Ηπειρώτου

Εγκαινιάστηκε η Τοπική Μονάδα Υγείας της Αλεξανδρούπολης από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό. Η νέα δομή που στεγάζεται στο κτίριο του Β’ ΚΑΠΗ, μετά την παραχώρηση χώρου από τον Δήμο, λειτουργεί εδώ και περίπου 2 μήνες, μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 12.000 πολίτες και προσφέρει εργασία σε 12  άτομα, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Στα επίσημα εγκαίνια της ΤΟΜΥ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης, ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καϊσας, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος.

Οι ΤΟΜΥ, ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής παρέχουν δωρεάν, καθολική, αποτελεσματική, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και χωρίς διακρίσεις αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό. Η 1η ΤΟΜΥ Αλεξανδρούπολης είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό (γενικούς ιατρούς, παθολόγους και Παιδίατρο) νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη, με δυνατότητα πρόσβασης για ΑμΕΑ. Στην ΤΟΜΥ οι βασικές λειτουργίες είναι η οικογενειακή ιατρική και η οργανωμένη πρόληψη και αγωγή υγείας, Οι πολίτες καλούνται να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ΤΟΜΥ, να ανοίξουν τον ατομικό ηλεκτρονικό τους φάκελο, ενώ  παράλληλα , η  υπόλοιπη ομάδα υγείας είναι αυτή που ‘τρέχει’ δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα ΚΑΠΗ.

“ ‘Eνα καλό παράδειγμα η ΤΟΜΥ της Αλεξανδρούπολης”

Όπως τόνισε ο κ. Βαρδαρός, η ΤΟΜΥ της Αλεξανδρούπολης είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να συνεργήσει η κεντρική διοίκηση με την τοπική, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το χώρο για τη λειτουργία της δομής και  μία σειρά άλλων διευκολύνσεων παρέχει ο Δήμος.

«Η ιστορία των ΤΟΜΥ και η συγκρότηση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι μία κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν η αυτοδιοίκηση συνδράμει σε αυτή την πρωτοβουλία διότι, προφανώς, είναι μία παρέμβαση, με στόχο να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο κοινωνικό σύνολο» σημείωσε ο κ. Βαρδαρός, ενώ αναφορικά με την αρνητική στάση που τηρούν πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι για τη νέα αυτή δομή, σημείωσε:

«Οι περισσότεροι ιατρικοί σύλλογοι στη χώρα αποτελούνται από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με ένα συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς. Έχουν διαγνώσει πολύ σωστά ότι αυτή η παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι  μία παρέμβαση που ανακατανείμει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι καθαρά μία παρέμβαση που έχει πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι μία παρέμβαση διεύρυνσης του εθνικού συστήματος υγείας άρα, μοιραία, ο ιδιωτικός τομέας, που σε ένα μεγάλο βαθμό εκπροσωπείται στους ιατρικούς συλλόγους, έχει μία στάση καθόλου φιλική στο εγχείρημα. Αυτή η ιστορία εξελίσσεται από την πρώτη στιγμή, από την προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου/Σεπτεμβρίου, με τα διάφορα επίπεδα παραπληροφόρησης, προς νέους γιατρούς που ήταν η βασική δεξαμενή ανθρώπων που απευθυνόμασταν για να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε 70 ΤΟΜΥ σε λειτουργία σε όλη τη χώρα και είναι η πρώτη φορά που ένα σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας, από το 1983 που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ μέχρι σήμερα, υλοποιείται και άρα μιλάμε για χειροπιαστά αποτελέσματα. Επί της υλοποίησης αυτής, μπορούμε να ακούσουμε κριτική, να δούμε λάθη και ασυνέχειες. Άλλο αυτό κι άλλο όμως να υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι ότι οι γιατροί είναι αντίθετοι με τις ΤΟΜΥ», σχολίασε ο ΓΓ ενώ σημείωσε πως αντιλαμβάνεται τις ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να έχει ο καθένας, ωστόσο, όταν κάτι είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, τότε αυτές πρέπει να ξεπερνιούνται, όπως έγινε άλλωστε και με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, που, ιδεολογικά, δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλήφθηκε ωστόσο την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας για τη λειτουργία της ΤΟΜΥ.

Επίσης, ο κ. Βαρβαρός απέδωσε το αρχικά μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ στο γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι γιατροί, περίπου 16.000, τα τελευταία χρόνια, εργάζονται εκτός Ελλάδας, καθώς δεν είχαν αξιόλογες ευκαιρίες εργασίας στη χώρα μας. «Από τους γιατρούς που έχουν μείνει στην Ελλάδα, στην προκήρυξη του Σεπτεμβρίου, η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, άλλωστε το 80% των γιατρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν κάτω των 40 ετών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή ως ένα φωτεινό παράδειγμα, μακριά από τις λογικές διαχωρισμού που είναι  μία από τις βασικές αιτίες της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Αυτή η δομή έγινε επειδή συνεργάστηκαν πολλοί  θεσμοί κι έτσι μόνο μπορούμε να πάμε μπροστά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

“Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 2551053192 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) : tomy_alexandroupoli1@4ype-pedy.gr”

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr