efhmerida1

Δωρεά 900.000 ευρώ από επιχειρηματικό ‘κολοσσό’ στη ΔΕΥΑΑ

Στην αποδοχή δωρεάς ποσού που αγγίζει τις 900.000 ευρώ, από μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών, προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ). Αντικείμενο της σύμβασης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές είναι η συνεργασία για την υλοποίηση του έργου «προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αύξησης της χωρητικότητας του ταμιευτήρα του φράγματος Διπόταμου-Αισύμης Αλεξανδρούπολης».

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, όπου διατυπώθηκαν διάφοροι προβληματισμοί αναφορικά με την δραστηριοποίηση μίας ιδιωτικής εταιρείας, και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς, πάνω σε ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το νερό. Από την πλευρά του, τόσο ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Βαγγέλης Μυτιληνός απέκλεισαν οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληνός, το φετινό καλοκαίρι, στη ΔΕΥΑΑ σήμανε συναγερμός, αφού η στάθμη του νερού στο φράγμα του υδροταμιευτήρα έκανε πρωτοφανή ‘βουτιά’, μειούμενη κατά 2,5 μέτρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ενισχυθεί η ποσότητα του νερού με γεωτρήσεις.

Ο στόχος της ΔΕΥΑΑ είναι να λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα που μπορεί, προκειμένου να μην υπάρξει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια του δήμου η δωρεά της εν λόγω εταιρείας, αφού με το έργο θα επιτρέπεται η συλλογή επιπλέον περίπου 1,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΥΑΑ για την ύδρευση της Αλεξανδρούπολης και των όμορων περιοχών, μειώνοντας έτσι την άντληση και χρήση των υπόγειων υδάτων.

Η ανάθεση του έργου θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και μάλλον θα το αναλάβει εταιρεία του εξωτερικού, αφού σύμφωνα με τον κ. Μυτιληνό, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πια κάποια εταιρεία που να πληροί τις προϋποθέσεις. Σημειώνεται πως στη σύμβαση προβλέπεται η από κοινού διοργάνωση των δύο εταίρων σειράς σεμιναρίων κατάρτισης για τα στελέχη της ΔΕΥΑΑ σχετικά με θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης υδάτων σε αστικό περιβάλλον.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε την αντίθεσή της με τη συνεργασία αυτή, με τον επικεφαλής της Σάββα Δευτεραίο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, ενός αγαθού που βρίσκεται υπό απειλή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Παύλος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη συγκεκριμένη δωρεά, θέτοντας ερωτήματα για το ακριβές ποσό που θα δοθεί, ποιος θα το διαχειρίζεται και αν η ΔΕΥΑΑ θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκο φόρο δωρεάς. Όπως τόνισε απαντώντας ο κ. Μυτιληνός, η σύμβαση δόθηκε πριν μήνες προς όλους τους συμβούλους ώστε να ενημερωθούν πλήρως, κι ενώ δεν υπήρχε η σχετική υποχρέωση, το θέμα ήρθε για συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο λογαριασμός με το ποσό θα είναι στο όνομα της ΔΕΥΑΑ, και θα υπάρχει συνεργασία με την δωρήτρια, ενός ο φόρος κληρονομιάς είναι μόνο 4.500 ευρώ. όπως ανέφερε, η ΔΕΥΑΑ επιβαρύνθηκε μόνο με το κόστος μίας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήταν απαραίτητη για το έργο και με τίποτα επιπλέον.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr