«Δυστυχώς, ο Ν.Ο.Α. πριονίζει το κλαδί που κάθεται»

Αιχμηρή και μακροσκελής απάντηση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε δηλώσεις – καταγγελίες του προέδρου του Ναυταθλητικού Ομίλου για «έλλειψη στήριξης». Για «ανήκουστη ψευδολογία» κατηγορεί τον πρόεδρο Κ. Χατζηκωνσταντίνου

Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, με φόντο την πραγματοποίηση δύο σημαντικών ναυταθλητικών διοργανώσεων στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου. Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Δυστυχώς, ο Ν.Ο.Α. πριονίζει το κλαδί που κάθεται», γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα διαμοίφθησαν μεταξύ των δύο φορέων, με τον Οργανισμό Λιμένα να καταλήγει πως ο πρόεδρος του ΝΟΑ προχώρησε σε μία «ανήκουστη  ψευδολογία, βάζοντας άδικα στο αστερισμό του ενόχου τον Οργανισμό, τη Διοίκηση και τον Πρόεδρό του».

Όπως είναι γνωστό, η Αλεξανδρούπολη φιλοξενεί αυτές τις μέρες τη διεθνή ΝΟΑ REGATTA 2018 και την ερχόμενη εβδομάδα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4.7. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΝΟΑ κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, με αφορμή τα δύο ναυταθλητικά γεγονότα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, μεταξύ άλλων, για τον Οργανισμό Λιμένα, καταλογίζοντας  έλλειψη στήριξης και βοήθειας προς τους διοργανωτές.

Η διοίκηση του ΟΛΑ στην παρέμβασή της, εστιάζει σε δύο σημεία απ’ όσα ανέφερε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, αρχικά στα περί απουσίας στήριξης από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει, όπως και για τη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο φορέων, για τον χώρο που φιλοξενείται ο ΝΟΑ μέσα στο λιμάνι, με τον πρόεδρο του ΝΟΑ να λέει πως ««κάποιοι που υπηρετούν σε Οργανισμούς θέλουν να μας διώξουν από το σπίτι μας».

Οι απαντήσεις από την πλευρά του Ο.Λ.Α.

Για το πρώτο σημείο της έλλειψης στήριξης προς τη διοργάνωση, ο κ. Δούκας υπογραμμίζει τα εξής:

«Όλοι χαρήκαμε για την ανάθεση στον ΝΟΑ της διοργάνωσης των δύο ναυταθλητικών events στην Αλεξανδρούπολη και στο λιμάνι μας. Πράγματι ο ΟΛΑ διαβεβαίωσε την συνδρομή και στήριξή του για την καλύτερη διοργάνωση των αγώνων. Και πράγματι ο ΝΟΑ απέστειλε επιστολή στο τέλος Φεβρουαρίου στον ΟΛΑ… αλλά όχι για να ζητήσει τη συνδρομή του ΟΛΑ στην «παροχή μιας ειδικής ράμπας». Στο έγγραφό του  (αρ. πρωτ. 930/20-2-2018)  ο ΝΟΑ ζητούσε την παροχή και υποστήριξη του ΟΛΑ σε ΠΕΝΤΕ αιτήματα από τα οποία μόνο  το ένα αφορούσε  προμήθεια και τοποθέτηση της ράμπας από τον ΟΛΑ για τη  διευκόλυνση των αθλητών. Στα αιτήματα του ΝΟΑ  αφού είδε και τα νομικά και άλλου είδους περιθώρια που έχει ο ΟΛΑ απάντησε εγγράφως (αρ. πρωτ. 897/23-5-2018) και άρα δεσμευτικά σε ποια αιτήματα και με ποιο τρόπο θα συνδράμει. Απάντησε δηλαδή θετικά:

Α) στη διευθέτηση του χερσαίου χώρου και των σημείων προσορμίσεων σκαφών (που απαιτεί και τροποποιήσεις αποφάσεων που έχει πάρει ο ΟΛΑ με άλλες επιχειρήσεις),

Β) στην παροχή οικίσκου με κλιματισμό  για την κάλυψη γραφείων  της επιτροπής ενστάσεων και αποδυτηρίων,

Γ) στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του κόστους των αναμνηστικών μεταλλείων και κυπέλλων.

Για το ειδικό ζήτημα της προμήθειας και τοποθέτησης της ράμπας, ο Οργανισμός λιμένα  προϋπολόγισε το κόστος και το είδος  κατασκευής της και ως όφειλε ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο με έγγραφό του (Αρ. πρωτ. 795/7-5-2018) τις προϋποθέσεις για την τοποθέτησή της.

Το Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης μας απάντησε (αρ. πρωτ. 3122.5/1908/9-5-2018) ότι για την τοποθέτηση απαιτείται σχετική άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας (δηλαδή υποβολή φακέλου που περιλαμβάνει  αποφάσεις, τοπογραφικά διαγράμματα, σχέδια, τεχνικές περιγραφές και μελέτες, συναίνεση από τη Γ.Γ.Τ.Υ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού κ.α.).

Για όλα τα προαναφερόμενα ενημερώσαμε τον ΝΟΑ με την επιστολή της 23-5-2018. Στη συνάντηση που είχαμε τις επόμενες ημέρες ο ΟΛΑ ανέφερε ότι διατίθεται να αναλάβει το κόστος της κατασκευής της ράμπας με την προϋπόθεση ότι θα είναι διασφαλισμένη και η τοποθέτησή της.

Να σημειωθεί ότι η στήριξη του ΟΛΑ εκτός από τις εκτός των προαναφερομένων περιλαμβάνει και την έκδοση αδειών για πώληση ειδών καθώς και την δωρεάν χρήση νερού και ρεύματος σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Αν λοιπόν αυτά που κάνει ο ΟΛΑ για την καλύτερη διοργάνωση των αγώνων αποτελεί «αντιμετώπιση με περιφρόνηση»  όπως διατείνεται ο Πρόεδρος του ΝΟΑ,  και  δικαιολογεί τον … «θυμό» του  επιλέγοντας ταυτόχρονα και ένα ανάλογο  κλίμα μεταξύ ΝΟΑ και ΟΛΑ ας το κρίνουν οι αναγνώστες»

Για τη διαμάχη ΟΛΑ-ΝΟΑ, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται η ομώνυμη καφετέρια και φιλοξενείται ο ΝΟΑ τόσο σε στεγασμένο χώρο 270 τ.μ. όσο και σε υπαίθριο 250 τ.μ, ο πρόεδρος του ΟΛΑ σημειώνει πως η υπόθεση χρονολογείται από πολλά χρόνια, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και ήδη εκκρεμούν προσφυγές στο  Σ.τ. Ε. και επισημαίνει:

«Εφ’ όσον ο κ. Χατζηκωνσταντίνου υπήρξε μέλος του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα, το  γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία θετική για τον ΝΟΑ εξέλιξη την περίοδο της συμμετοχής του στο Δ.Σ. σημαίνει αυτόματα ότι και ο κ.  Χατζηκωνσταντίνου είχε πρόθεση  να «διώξει τον ΝΟΑ από το σπίτι του»; Αυτό δηλαδή που σήμερα καταλογίζει  στην παρούσα   διοίκηση;  Και βέβαια ΟΧΙ… Γιατί ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ξέρει πολύ καλά – μια και ήταν και μέλος της προηγούμενης Διοίκησης του ΟΛΑ – ότι ο Οργανισμός Λιμένα διαχειρίζεται ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και όχι την περιουσία του Προέδρου ή κάποιων μελών της Διοίκησης… και δεν μπορεί ανεύθυνα – δεν υπάρχει εξ άλλου νομικό  πλαίσιο – να χαρίζει μία  περιουσία που το Κράτος του ανέθεσε να διαχειρισθεί.

Εκ νέου παραχώρηση των εγκαταστάσεων για μία ακόμη τριετία στον ΝΟΑ

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα το Δ.Σ. του ΟΛΑ προχώρησε στην εκ νέου παραχώρηση των στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων για μία ακόμη τριετία στον ΝΟΑ (και μάλιστα αυξάνοντας την επιφάνεια του παραχωρούμενου υπαίθριου χώρου)… Αυτό ερμηνεύεται από τον κ. Χατζηκωνσταντίνου σαν στόχευση «εκδίωξης από το σπίτι του»;

Ερωτήματα

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι: «Εφόσον ο ΟΛΑ έχει κάνει περισσότερα από όσα του ζητήθηκαν  τόσο για τους ναυταθλητικούς αγώνες όσο και για την στέγαση του ΝΟΑ,  ΓΙΑΤΙ ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Χατζηκωνσταντίνου – στον οποίον είναι γνωστά τα παραπάνω  λόγω της θέσης του αλλά και της προηγούμενης θητείας του στη Διοίκηση του ΟΛΑ – προχωράει σ’αυτήν την ανήκουστη  ψευδολογία, βάζοντας άδικα στο αστερισμό του ενόχου τον Οργανισμό, τη Διοίκηση και τον Πρόεδρό του…  κάτι που άλλωστε δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά του;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθένα» ενώ καταλήγει: «Εμείς ειλικρινά ευχόμαστε την μέγιστη επιτυχία των αγώνων που θα αποτελεί και επιτυχία της πόλης … θα συνεχίσουμε  να στηρίζουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας τον ΝΟΑ και τους υπόλοιπους ναυταθλητικούς Συλλόγους της πόλης μας, χωρίς προνομιακές διακρίσεις… Κι αυτό, ΟΧΙ γιατί μας απειλούν  ή μας εγκαλεί  η Διοίκηση του ΝΟΑ (εφ’ όσον βέβαια οι απόψεις του κ. Προέδρου αντανακλούν τις συλλογικές απόψεις της Διοίκησης και των μελών του Συλλόγου). Αλλά γιατί ο ναυταθλητισμός, μαζί με τον υπόλοιπο αθλητισμό, αποτελεί ΠΑΡΑΔΟΣΗ στην πόλη μας, ΑΝΑΧΩΜΑ σε καταστροφικές επιλογές για τη νεολαία μας και ΣΥΜΒΟΛΗ στην συνολική ανάπτυξη της περιοχής… επομένως και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Οργανισμού Λιμένα».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο