Δυναμική παρέμβαση από τους δικηγόρους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Συνάντηση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που από την 1η Μαρτίου κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολη ζητά με δυναμική παρέμβασή του το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων. Ειδική αναφορά στο θέμα και κίνηση  υψηλού συμβολισμού έγινε και κατά την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον Έβρο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Antonin Mokry, γνωστοποίησε στον εκπρόσωπο της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου την επιστολή που απέστειλε στους δικηγόρους των δύο στρατιωτικών, η οποία κοινοποιείται και στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου της Αδριανούπολης αλλά και στον πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, και με την οποία το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων ζητά να προγραμματιστεί η συνάντηση μέχρι το τέλος του μήνα. Είχε προηγηθεί αίτημα προς τους δικηγόρους των δύο στρατιωτικών να ενημερώσουν το Συμβούλιο για την εξέλιξη της υπόθεσης, στο οποίο όμως δεν υπήρξε αντίδραση.

Στην ίδια επιστολή, όπως μεταφέρει το e-vertigo.gr, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επισημαίνει στους δικηγόρους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ότι “εάν δεν υπάρξει αντίδραση μέχρι το τέλος Ιουνίου, το Συμβούλιο θα καλέσει σε συνάντηση τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αδριανούπολης, παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας και, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, και της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, στην οποία θα ζητηθούν εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη κράτηση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και θα υπογραμμιστεί το έλλειμμα σεβασμού στο κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κατά την πανηγυρική έναρξη των εργασιών της στην Ορεστιάδα, ο πρόεδρός της, Δημήτρης Βερβεσός. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Βερβεσός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με τους γονείς του Δημήτρη Κούκλαζη, που παραβρέθηκαν στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, και τους ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σχετικά με την υπόθεση. Υψηλός ο συμβολισμός των δύο κενών καθισμάτων, αριστερά και δεξιά του προεδρείου της Ολομέλειας, μπροστά στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ταμπέλες με τα ονόματα των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζη, που από την 1η Μαρτίου κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως δήλωσε ο κ Βερβεσός η ελληνική αντιπροσωπεία σκοπεύει να απευθυνθεί και στο Παρατηρητήριο Ανθρωπινών Δικαιωμάτων αλλά και στο Helsinki Watch και στη Διεθνή Αμνηστία, αποστέλλοντάς τους τις καταγγελίες της για το ζήτημα της μη δίκαιης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Ολομέλειας, αυτές διεξάγονται σήμερα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας και αύριο μεταφέρονται και θα ολοκληρωθούν στο ξενοδοχείο Astir στην Αλεξανδρούπολη. Παρόντες είναι 60 περίπου πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας και αντιπροσωπείες αυτών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο