Δραγασάκης: «Η Πολιτεία δεν εγκαταλείπει τη Σαμοθράκη»

Επισκεψη του αντι-προέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο νησί του Έβρου. Στόχος της κυβέρνησης το επόμενο καλοκαίρι το νησί να είναι έτοιμο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σε επίπεδο υποδομών, για να δεχτεί τουρίστες.

Με στόχο, όπως είπε, να νιώσουν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης τη σιγουριά ότι η Πολιτεία δεν τους εγκαταλείπει κι ότι είναι μαζί τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ώστε το επόμενο καλοκαίρι το νησί να είναι έτοιμο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σε επίπεδο υποδομών, για να δεχτεί τουρίστες, επισκέφθηκε το νησί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Τετάρτη.

Ο κ. Δραγασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Θανάση Βίτσα, περιηγήθηκε στο νησί και διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν το μέγεθος της καταστροφής. Όπως τόνισε, «μόνο με την καλή συνεργασία μπορούν να δοθούν λύσεις -και δίνονται λύσεις- στα προβλήματα». Μάλιστα, έκανε αναφορά και στα θύματα από τη νεροποντή που έπληξε την Αττική, λέγοντας πως ευτυχώς στην περίπτωση της Σαμοθράκης δεν υπήρξαν θύματα.
Με εξαίρεση τις ανθρώπινες ζωές που δεν αποκαθίστανται, πρόσθεσε πως «η Σαμοθράκη αποτελεί παράδειγμα του ότι όπου υπάρχει συνεργασία, διάλογος και συζήτηση, μπορούν να δοθούν βιώσιμες λύσεις και να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησε για αρκετή ώρα με κατοίκους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση επαγγελματία αναφορικά με το αν θα ήταν εφικτό να δοθεί 18μηνη παράταση στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών δόσεων των επαγγελματιών, αντί για την 6μηνη που έχει ήδη δοθεί, είπε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί το ποσό των 300.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει κάνει σχεδιασμό και έχει εντάξει έργα ύψους 6 εκατ. ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλες τις υποδομές και τα οδικά δίκτυα που επλήγησαν. Θα διατεθεί, παράλληλα, και το ποσό του 1, 650 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υπόλοιπων καταστροφών που υπέστη το νησί.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στις κτιριακές υποδομές, επισημαίνοντας ότι η επέκταση του Κέντρου Υγείας του νησιού θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το καινούργιο μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο, που προμηθεύτηκε το Κέντρο Υγείας Σαμορθάκης, θα στεγαστεί προσωρινά σε κοντέινερς έως ότου αποκατασταθεί το κτιριακό πρόβλημα.

Ακόμη, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει 600.000 ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε τομείς της αρμοδιότητάς του, ενώ με ΚΥΑ ρυθμίζονται όλα τα δεδομένα και οι εκκρεμότητες, προκειμένου να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα.
«Δύο μήνες μετά, οι πληγές που επέφερε στο νησί η έντονη νεροποντή του Σεπτεμβρίου είναι ακόμη ανοιχτές, παρά την άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Θανάσης Βίτσας.

Απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη, ο δήμαρχος είπε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. «Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα. Η αρωγή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν έμπρακτα» σημείωσε ο κ. Βίτσας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού, παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων, παρουσίασε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την καταγραφή των ζημιών και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Σύσκεψη εργασίας με τους τοπικούς φορείς στο Δήμο Σαμοθράκης. Παρουσίαση των αναγκών από τον Δήμαρχο, ανάδειξη των πρωτοβουλιών

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο