Ούτε στα πολύ βασικά και αυτονόητα αποδείχθηκε ότι μπορούν να συμφωνήσουν η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης και η παράταξη «ΑΝΑΣΑ», όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας. Αυτή τη φορά, αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν το γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου και η αξιοποίησή του, ένα επίπονο και μεγαλεπήβολο project που σε βάθος χρόνου και με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για ολόκληρο το δήμο Αλεξανδρούπολης.
Αφορμή για τη συζήτηση του θέματος ήταν η προ λίγων εβδομάδων ένταξη της πράξης με τίτλο «Αξιοποίηση Τμήματος του Γεωθερμικού Πεδίου Αρίστηνου- Κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020», με το ποσό των 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Με την ένταξη αυτή, ο δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και δημοτικών κτιρίων στους οικισμούς Άνθεια και Αρίστηνο, το οποίο θα χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια από το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη και μία ιστορική στιγμή για το δήμο Αλεξανδρούπολης, που προέκυψε μετά από πολλές προσπάθειες και απίστευτες γραφειοκρατικές περιπέτειες. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φαλέκας, η προσπάθεια για αξιοποίηση της γεωθερμίας στην περιοχή ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, μνημονεύοντας όλους όσοι έβαλαν τις βάσεις και πίστεψαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Στην υπόθεση παρενέβη το 1998 και το ΙΓΜΕ, το οποίο αν και έκανε 9 γεωτρήσεις, δεν κατάφερε να προχωρήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων. Από το 2000 ως το 2011 δεν υπήρξε καμία εξέλιξη γύρω από το θέμα, μέχρι που η δημοτική αρχή αποφάσισε να θέσει ως έναν από τους βασικότερους στόχους της θητείας της την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην Τραϊανούπολη. Ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Αντώνης Βαμβακερός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις πρώτες πόρτες που χτύπησε σε κεντρικό επίπεδο ο δήμος, προσπαθώντας να εξηγήσει το όραμά του, εισπράττοντας όμως έντονη δυσπιστία, ακόμη και γέλια.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, αν και αναγνώρισε τη σημασία του εγχειρήματος, εξέφρασε τη δυσπιστία της. Ο επικεφαλής της παράταξης Δήμος και Δημότες Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε πως είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, ωστόσο εξέφρασε το φόβο ότι δεν θα γίνει απόσβεση του πολύ μεγάλου αυτού ποσού που θα διατεθεί για την υλοποίησή του. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος τόνισε πως η παράταξη είναι σαφώς υπέρ της αξιοποίησης του πλούτου μίας περιοχής προς όφελος του λαού και των αναγκών του. Ωστόσο, στάθηκε στο πολύ μεγάλο ποσό των 6,2 εκ ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων και τον προβληματισμό του για πιθανό ξεπούλημα του φυσικού αυτού πλούτου στο μέλλον.
Η τοποθέτηση που άναψε φωτιές
Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Παύλος Μιχαηλίδης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει κάνει καραμέλα το έργο της γεωθερμίας, την στιγμή που οι οικισμοί της Τραϊανούπολης είναι παρατημένοι στην τύχη τους και η καθημερινότητα των κατοίκων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους συμβούλους της πλειοψηφίας, με τον κ. Βαμβακερό να χαρακτηρίζει «αστείο» τον κ. Μιχαηλίδη και εκείνον να απαντά πως «ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο Βαμβακερός».
Στην λογομαχία παρενέβη ο πρόεδρος των Λουτρών Δούκας Μπασιάκος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απουσία της δημοτικής αρχής από την καθημερινότητα των κατοίκων στην Τραϊανούπολη, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεφυράκι του οικισμού που είναι σε άθλια κατάσταση. Αργότερα, σε σχόλιό του στο facebook, ο κ. Μπασιάκος έκανε λόγο για πόλεμο που δέχεται από τον αντιδήμαρχο και για προσπάθεια απαξίωσης του καθημερινού αγώνα που ο ίδιος δίνει για το χωριό του.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής γενναιότητας κάποιων που επιμένουν να εκφράζονται με «πολιτική γελοιότητα» και να μην αποδίδουν τον έπαινο που αρμόζει σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα.