efhmerida1

Διήμερο διαβούλευσης για τον ζεόλιθο Πετρωτών

Διήμερο διαβούλευσης μεταξύ του προέδρου της «Όλυμπος Α. Ε.», Γιώργου Γεωργιάδη, και των κατοίκων των Πετρωτών θα είναι το επόμενο 48ωρο, στη διάρκεια του οποίου «παγώνει» η έναρξη των εργασιών εξόρυξης του ζεόλιθου από τη θέση «Κόκκαλο», για την οποία η εταιρεία έχει πάρει άδεια εκμετάλλευσης.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ Ορεστιάδας (φωτο e-verrtigo.gr), η συζήτηση που έγινε σήμερα το πρωί μεταξύ των δύο πλευρών κατέληξε σε αυτή τη συμφωνία, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να διερευνηθεί νομικά η πρόταση που κατέθεσε στους κατοίκους ο κ. Γεωργιάδης, να δεσμευτεί με συμβολαιογραφική πράξη ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας του πετρώματος στον τόπο της εξόρυξης, αφού πρώτα εξορύξει τους τόνους που απαιτούνται για τις βιομηχανικές δοκιμές.

Παράλληλα, συναίνεσε στο αίτημα των κατοίκων να καταθέσει αίτημα χορήγησης άδειας εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας σε έκταση που θα βρίσκεται πολύ κοντά στο κοίτασμα, για την έκδοση της οποίας, όπως υποστήριξε, δεν θα απαιτηθεί πολύ χρόνος.

Τις συγκεκριμένες προτάσεις θα εξετάσει άμεσα η Επιτροπή Κατοίκων για τον Ζεόλιθο Πετρωτών, σε συνάντηση που θα έχουν τα μέλη της, ενώ παράλληλα οι νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής θα διερευνήσουν εάν μπορούν να αποκτήσουν νομική υπόσταση οι δεσμεύσεις αυτές, ώστε να είναι απολύτως διασφαλισμένη η ικανοποίηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για τον ζεόλιθο

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, στην έκτακτη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή, το ψήφισμα που πρότεινε ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης, αναφορικά με τη θέση του δήμου στο ζήτημα της εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά.

Η συνεδρίαση, σημειώνει η ΕΡΤ, έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας «Όλυμπος Α. Ε.» ότι ξεκινά άμεσα τις εργασίες εξόρυξης στη θέση «Κόκκαλο», για την οποία η εταιρεία έχει πάρει άδεια εκμετάλλευσης.Το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο κ. Μαυρίδης ήταν το ίδιο με εκείνο που είχε προτείνει και πριν από έναν περίπου χρόνο, και με το οποίο ο δήμος δήλωνε ότι επιθυμεί την αξιοποίηση του ζεόλιθου, με όρους απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον και με την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία θα γίνεται στον τόπο εξόρυξης.

Σε αυτά τα σημεία προστέθηκε άλλο ένα, με το οποίο δηλώνεται ότι ο δήμος θα εντείνει παράλληλα και τις προσπάθειές του σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και τη μεταβίβαση της έκτασης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στον δήμο”. Το ψήφισμα καταψήφισε ως «ξεπερασμένο από τις εξελίξεις» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σταμάτης Γκατζίδης, ενώ «παρούσα» δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου, που εκτίμησε πως, δεδομένων των εξελίξεων, δεν είναι αρκετή η έκδοση ενός ακόμα ψηφίσματος, αλλά απαιτούνται και νομικές ενέργειες για την αναστολή της άδειας εξόρυξης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr