efhmerida1

Δημοψήφισμα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Για παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας έκανε λόγο ο δήμαρχος, έντονο προβληματισμό για την κατάσταση στα Βαλκάνια εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως – Στα ύψη η αντιπαράθεση Λαμπάκη με Μιχαηλίδη-Γουδουλάκη, με φόντο… τα συλλαλητήρια

Της Κικής Ηπειρώτου

Αίτημα για δημοψήφισμα, προκειμένου να μην κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμφώνησε να υποβάλει προς την πολιτεία το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, με την προχθεσινή, κατά πλειοψηφία, απόφασή του. Φυσικά, παρά το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση είχαν πάνω-κάτω την ίδια άποψη για το θέμα, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με τον υδράργυρο εντός της αιθούσης να ξεπερνά κατά πολύ την εξωτερική θερμοκρασία.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί  και οι 4 βουλευτές του Έβρου, οι οποίοι ωστόσο δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, στέλνοντας επιστολές οι 3 του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπό του ο κ. Δημοσχάκης. Το παρόν έδωσαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ Ανθιμος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Λαμπάκης: «Δώσαμε χωρίς να πάρουμε τίποτα»

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης διαπίστωσε πως το θέμα αυτό ταλανίζει και διχάζει επικίνδυνα τον ελληνικό λαό. Σημείωσε πως ο ίδιος ποτέ δεν προέβη σε χαρακτηρισμούς για «προδότες» ή «εθνικούς μειοδότες», διατηρώντας μία ψύχραιμη στάση. Όπως εκτίμησε, από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και τις αντιδράσεις, αποδεικνύεται πως το οικονομικό ζήτημα δεν είναι αυτό που απασχολεί κατά προτεραιότητα τους πολίτες. «Φαίνεται πως τα εθνικά θέματα είναι αυτά που μας ανησυχούν περισσότερο απ’ όλα… Ειδικά όταν μιλάμε για θέματα εθνικής υποχώρησης». Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως αφού διάβασε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε τη γνώμη δύο επιστημόνων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως πέρα από το γεγονός ότι έχει σημαντικές παραλείψεις, δημιουργεί θέμα απώλειας εθνικής κυριαρχίας. «Δώσαμε χωρίς να πάρουμε τίποτα» είπε ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας αρκετές φορές το λαό της γειτονικής μας χώρας ως «ρακένδυτο». Εξέφρασε ανησυχία για παρόμοιες εξελίξεις και στη Θράκη και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ για την ΠΓΔΜ προβλέπεται δημοψήφισμα, στη χώρα μας δεν δίνεται το δικαίωμα αυτό. Γι’ αυτό, πρότεινε στο Σώμα να λάβει απόφαση περί αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος με θέμα τη μη κύρωση της Συμφωνίας, με την προβληματική μορφή, τις παραλείψεις και τα λάθη που έχει σήμερα.

Μητροπολίτης: «Κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Έλληνας από τον άλλο»

Ο Μητροπολίτης, από την πλευρά του, σημείωσε πως η χρονική συγκυρία για τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης είναι πολύ θετική, αφού είναι μακριά από τις υπερβολικές αντιδράσεις των πρώτων ημερών. Σημείωσε πως είναι λάθος τόσο να απαξιώνουμε, όσο και να συνεχίζουμε τα συλλαλητήρια και χαρακτήρισε ως τραγικό ο γεγονός ότι παρά τα τόσα χρόνια της οικονομικής ανέχειας, ο λαός βγήκε στους δρόμους με τέτοια συμμετοχή μόνο για ένα εθνικό θέμα. «Όταν κάνει καλέσματα το Εμπορικό Επιμελητήριο και το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο, για την απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων που κερδήθηκαν μετά από αγώνες, θα έπρεπε να είναι 80.000 στους δρόμους, αλλά είναι ελάχιστοι», είπε ο Σεβασμιότατος. Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ζητήματα ταλανίζουν ακόμη τα Βαλκάνια, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που ζουν αρμονικά, ενώ τόνισε: «Συζητιούνται έντονα τα βόρεια σύνορά μας κι αυτό με πειράζει», επισημαίνοντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών πως «Κανείς δεν νιώθει καμάρι για όσα συμβαίνουν», και αποδίδοντας ευθύνες για το θέμα σε όλους όσοι κυβέρνησαν από το 1974 και ύστερα. Σημείωσε πως υπάρχει χρόνος και αρκετά ευνοϊκές συνθήκες ώστε να βρεθούν τα εργαλεία εκείνα που θα πείσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας,  και ίσως να επαναδιαπραγματευτεί κάποια θέματα. Τέλος, ξεκαθάρισε πως πιστεύει πως κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Έλληνας από τον άλλο, όπως κανείς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο άνθρωπος από τον άλλο.

Προβληματισμοί φορέων

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς υπενθύμισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου περί μη αποδοχής της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους, συμπλέοντας με την πρόταση για δημοψήφισμα. Άλλωστε, ο ίδιος έχει προτείνει τη διεξαγωγή άτυπων μεν, ηχηρών δε, δημοψηφισμάτων σε όλους τους δήμους της χώρας, που θα στείλουν το μήνυμα που πρέπει προς πάσα κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης  μετέφερε στο Σώμα την αρνητική θέση των προέδρων όλων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Σημείωσε πως ο Επιμελητήριο βλέπει θετικά  τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, ενώ θα εξέταζε και το κλείσιμο καταστημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κων/νος Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε αρχικά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα που θα φέρει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στις επιχειρήσεις και τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Χαρακτήρισε τη Συμφωνία εθνικά επιζήμια, με δημιουργία τετελεσμένων για τη χώρα, ενώ τόνισε πως αλλοιώνει και παραχαράσσει την ιστορία μας. Τέλος, εξέφρασε τον φόβο πως η απαξίωση των αντιδράσεων του κόσμου, ίσως οδηγήσει πολλούς σε «ακραίες αγκαλιές».

Περίπου… σύμπλευση παρατάξεων

Ξεκινώντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο κ. Απόστολος Φωτιάδης, σημείωσε πως μερικές φορές αισθάνεται ότι είμαστε ένα έθνος σε παρακμή, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «αν διαρκώς παραχωρούμε κι από ένα χιλιοστό εθνικής αξιοπρέπειας, στο τέλος, για όλα, θα σκύβουμε το κεφάλι». Υπογράμμισε πως με κάποιο τρόπο θαυμάζει τα Σκόπια που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σενάριο γύρω από τη Μακεδονία και τα σύμβολά της, λέγοντας πως «είναι τουλάχιστον ένα θετικό της συμφωνίας το γεγονός ότι αποδέχονται πως δεν έχουν καμία σύνδεση με την ελληνική μακεδονική ιστορία».

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο επικεφαλής της Σάββας Δευτεραίος, σημείωσε πως σε μία χώρα που πωλούνται αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση η εξέλιξη με τα Σκόπια. Σημείωσε πως όλα γίνονται βάσει εντολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισημαίνοντας πως το δημοψήφισμα δεν έχει νόημα όταν βάζεις το αρνί απέναντι από το λύκο, όπως άλλωστε έγινε και στο δημοψήφισμα του 2015 που άλλα ψήφισε ο κόσμος και άλλα υλοποιήθηκαν από αυτούς που έχουν το πάνω χέρι. Επανέλαβε τη θέση της παράταξης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς αναγνώρισε μακεδονικού έθνους και γλώσσας, και εξέφρασε τον προβληματισμό, όχι μόνο για το όνομα, αλλά και για τα οικονομικά συμφέροντα που θα εξυπηρετήσει. «Το δημοψήφισμα δεν είναι η λύση, η λύση είναι να πάρουμε πίσω την υπογραφή μας», είπε κλείνοντας.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης υπενθύμισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2018, στην οποία αναφέρονταν ρητά η αντίθεση του Σώματος με την χρήση του όρου Μακεδονία. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, όπου λίγα άτομα κατάφεραν να μαζέψουν με το κάλεσμά τους 5.000 κόσμο. Αντίθετα, όπως παρατήρησε, στο κάλεσμα του δημάρχου για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, δεν ήρθε σχεδόν κανείς. Όπως εκτίμησε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του απέναντί μας, αποδίδοντας αυτό σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την απόφαση του ΔΣ ο κ. Λαμπάκης στις οποίες έλεγε πως θα αποδέχονταν το όνομα «Σλαβομακεδονία» για το γειτονικό κράτος, ενώ τασσόταν κατά των συλλαλητηρίων, εκτιμώντας πως  θα πρέπει να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έκρηξη του κ. Λαμπάκη, όπως ήταν αναμενόμενο, ο οποίος κατηγόρησε το δημοτικό σύμβουλο για λαϊκισμό, τονίζοντας πως είναι ζημιογόνος για την κοινωνία και προβληματικός σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της πολιτικής του σκέψης.

Ο Νίκος Τζανίδης από την παράταξη «Αλλάζουμε τώρα» υπενθύμισε την απόφαση του Σμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, στην οποία αναφέρεται ρητά πως η χώρα δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία, διερωτώμενος με ποια νομιμοποίηση η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξέφρασε φόβους ότι ίσως υπάρξουν παρόμοιες εξελίξεις και για τη Θράκη στο μέλλον και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αφού, όπως είπε, «το όνομα είναι η ψυχή μας».

Στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις στο ίδιο μήκος κύματος από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Μάριου Γουδουλάκη από την παράταξη Φωτιάδη και του Δημάρχου, αφού ο πρώτος τόνισε πως ο κ. Λαμπάκης θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο που δεν διοργάνωσε πρώτος, αλλά ούτε καν συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Κυριακής.  Ο δήμαρχος αντέδρασε έντονα στην παρατήρηση αυτή του δημοτικού συμβούλου, λέγοντας πως την Πέμπτη ή την Παρασκευή, μια κοπέλα, μέσω μέιλ τον κάλεσε στο εν λόγω συλλαλητήριο, στο οποίο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο ίδιος, ωστόσο έστειλε ως εκπροσώπους του δύο αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Πολυκοινωνικού. «πού το γράφει ότι ο δήμαρχος πρέπει να πηγαίνει όπου τον καλούν; Δεν είμαι ο Τιραμόλας», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας με τη σειρά του όσους του προσάπτουν αδράνεια για το  θέμα, πως κανείς από αυτούς δεν του υπέβαλε ούτε ένα γραπτό αίτημα για διεξαγωγή συλλαλητηρίου.

Τελικώς, το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να καταψηφίζει, ζητώντας να υπάρξει αίτημα κατευθείαν για μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr