efhmerida1

Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης… Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα

Το κτίριο της παλιάς βιβλιοθήκης στην Τζαβέλλα θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που θα φιλοξενεί 300 σπουδαία έργα και εκδηλώσεις. Ικανοποίηση από τη δημοτική αρχή και την πρόεδρο του Θρακικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ελβίρα Ταταρίδου.

Της Κικής Ηπειρώτου

Τη δική της Δημοτική Πινακοθήκη θα αποκτήσει σε λίγους μήνες η Αλεξανδρούπολη. Χάρη στις δωρεές περίπου 300 έργων σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Θράκη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, και μετά από τον πολυετή αγώνα του Θρακικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού και της προέδρου του Ελβίρας Ταταρίδου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης αποφάσισε να διαθέσει το κτίριο της παλιάς βιβλιοθήκης στην οδό Τζαβέλλα, το οποίο θα ανακαινιστεί προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας νέος χώρος πολιτισμού για κατοίκους και επισκέπτες.

Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «ανακατασκευή παλιάς βιβλιοθήκης για τη στέγαση της Πινακοθήκης», προϋπολογισμού 345.000 ευρώ υπεγράφη τη Δευτέρα στο δημαρχείο. Παρούσα η «ψυχή» όλης της προσπάθειας, η κα Ταταρίδου, η οποία ευχαρίστησε τον δήμαρχο, ο οποίος, όπως είπε, «έχοντας παρακολουθήσει τον αγώνα του Θρακικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού τα τελευταία 10 χρόνια, αποφάσισε να παρέμβει αποφασιστικά», όπως και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη μεγάλη δωρεά του. Έτσι, τα έργα που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία περιλαμβάνονται και αριστουργήματα δημιουργών όπως ο Παρθένης και ο Τσαρούχης, θα βγουν από τις αποθήκες και θα περάσουν από το σκοτάδι στο φως, προκειμένου να τα θαυμάσουν όλοι.

«Υπάρχουν περίπου 300 έργα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που έχουν προσφέρει με τέτοιο συγκινητικό τρόπο τα έργα τους. όταν θα έρθει η ώρα θα δείτε ότι υπάρχουν  Θρακιώτες που αγαπάνε πάρα πολύ τον τόπο τους. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κέντρο θα είναι ένας ζωντανός χώρος που, πάνω από όλα, θα μπαίνουν τα παιδιά της Θράκης και θα μπορούν να μάθουν τη γλώσσα της τέχνης και να μην κατεβαίνουν στην Αθήνα και να πηγαίνουν στα κλαμπ., έχοντας περάσει απλά μια βόλτα από την εθνική πινακοθήκη. Δικαιούνται και τα παιδιά της Θράκης να καλλιεργήσουν ανάλογες δυνατότητες και να αξιοποιήσουν τέτοιες ευκαιρίες. Άλλωστε, υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές που έχουν συσπειρωθεί γύρω μας και δουλεύουν γι’ αυτό το σκοπό», υπογράμμισε η κα Ταταρίδου.

Σημειώνεται πως το έργο είχε δημοπρατηθεί στα τέλη του καλοκαιριού του 2017, ωστόσο οι χρονοβόρες διαδικασίες με τις ενστάσεις και τις επιτροπές, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μία καθυστέρηση. Από εδώ και στο εξής, όμως, η ανακαίνιση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, ώστε το κτίριο να είναι πανέτοιμο ως το φθινόπωρο. Σημειώνεται πως πέρα από τις 345.000 ευρώ του δήμου, υπάρχει και η δωρεά ύψους 170.000 ευρώ από το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ προς το Θρακικό Κέντρο Πολιτισμού, ένα ποσό που θα διατεθεί ειδικά για την τοποθέτηση και λειτουργία ειδικού συστήματος φωτισμού για τα έργα τέχνης που θα εκτίθενται στο χώρο. Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας, η ανακαίνιση έχει ως στόχο τη μετατροπή ακόμη ενός κτιρίου που αποτελεί δημοτική περιουσία σε ένα σύγχρονο χώρο τέχνης, με ανακατασκευή της στέγης, τοποθέτηση ανελκυστήρα, νέους χώρους υγιεινής και δάπεδα, καινούριες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και πρόβλεψη για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως «ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τη δική μας δημοτική πινακοθήκη, σε ένα κτίριο που βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά της πόλης, άρα θα είναι προσεγγιστικό για όλες τις ηλικίες… Η δημοτική πινακοθήκη θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να έχει μία ζωντανή παρουσία, δημιουργώντας έργο, παρουσιάζοντας πράγματα, προκειμένου να μην είναι μια νεκρή δημοτική πινακοθήκη, όπως έχω δει να συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις… Με συνολικά μισό εκατομμύριο προϋπολογισμό, το κτίριο της Τζαβέλλα θα γίνει ένας υπέροχος χώρος που θα μπορούν να απολαύσουν οι Αλεξανδρουπολίτες αλλά και οι επισκέπτες της».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr