Δεσμεύσεις Γαβρόγλου για καίρια ζητήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Να καθησυχάσει τους πανεπιστημιακούς και τους τοπικούς φορείς της Θράκης για το θέμα της δημιουργίας νέας νομικής σχολής προσπάθησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη συνάντηση που είχε μαζί τους στη Βουλή την Πέμπτη.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η δημιουργία της σχολής είναι μία σκέψη, και όχι μία ειλημμένη απόφαση, ενώ υποσχέθηκε την προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, που θα προστατεύει τα περιφερειακά πανεπιστήμια από αθρόες μετακινήσεις καθηγητών προς το κέντρο.

Ρεπορτάζ: Κική Ηπειρώτου

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Ανθρώπινου Δυναμικού Σπύρος Γεωργάτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ Γιώργος Αγγελόπουλος, οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος, Γιώργος Καϊσάς, Νατάσα Γκαρά, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Σταύρος Τουλουπίδης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Χρήστος Μαστροκώστας, ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ. Παντελής Μπότσαρης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής Ιωάννα Χατζηαντωνίου και του μέλος του Προεδρείου του ίδιου Συλλόγου Ελένη Λάφτση.

Πέρα από τα δύο καίρια ζητήματα που αφορούν το ΔΠΘ και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, συζητήθηκαν και οι αναπτυξιακές προοπτικές του πανεπιστημίου, καθώς και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών σε αυτές. Η συζήτηση για το μέλλον της Νομικής Σχολής Θράκης πλαισιώθηκε από ευρύτερους προβληματικούς σχετικά με το ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του Δ.Π.Θ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και πανελλαδικά. Το επόμενο ραντεβού του Πρύτανη με τον υπουργό ορίστηκε για τις αρχές Μαρτίου, όπου ο κ. Τουλουπίδης θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα την πρόταση για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου, με τα νέα ερευνητικά κέντρα και νέες σχολές που προτείνει.

Για τη νέα νομική και το νόμο για τις μετακινήσεις καθηγητών

Τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τις υπάρχουσες τρεις Νομικές στα Πανεπιστήμια των Αθηνών της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, τόνισε ο κ. Γαβρόγλου στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.
Ο υπουργός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επανέλαβε στους φορείς πως η ίδρυση νέας Νομικής, είναι μια πρόταση και όχι μια ειλημμένη απόφαση και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν με την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο κ. Γαβρόγλου άκουσε και τα άλλα αιτήματα που έθεσαν οι φορείς για την συγχώνευση των ΤΕΙ με το ΔΠΘ και την περαιτέρω ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου, απλώνοντας τη δυναμικότητα του στα Βαλκάνια.
Ένα από τα πολλά θετικά της συνάντησης των φορέων με τον υπουργό ήταν και νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, όποιος καθηγητής φεύγει από περιφερειακό πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την 15ετία για μετακίνηση σε κεντρικό πανεπιστήμιο, θα συνοδεύεται από προκήρυξη της θέσης για το περιφερειακό πανεπιστήμιο, από το οποίο φεύγει.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο