«Δεν έχει ληφθεί απόφαση για να κλείσει οριστικά η ΕΒΖ Ορεστιάδας»

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που τα τελευταία 24ωρα κάνουν λόγο για λουκέτο σε όλα τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένου αυτού στην Ορεστιάδα, προχώρησε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά. Όπως τόνισε η κα Γκαρά, υπάρχουν διαδικασίες σε εξέλιξη για την εύρεση του κατάλληλου επενδυτή, προκειμένου διασωθεί, έστω και στο «και 5’» η βιομηχανία.

Μιλώντας στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι», η βουλευτής σημείωσε πως «δεν έχει ληφθεί απόφαση να κλείσουν οριστικά τα εργοστάσια.

Παρά τα δημοσιεύματα, που τα είδα κι εγώ, δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία. Ξέρουμε ότι είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα, κυρίως επειδή υπήρχαν οι παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και γιατί η αξία της ζάχαρης έχει πέσει σημαντικά και γενικότερα η αγορά δέχεται κραδασμούς.

Ωστόσο, υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό μία διαδικασία εύρεσης επενδυτών και είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος τους από το οικονομικό επιτελείο και την Τράπεζα Πειραιώς. Η διαδικασία αυτή δεν έχει αλλάξει, βέβαια δεν προχωρά και με γοργά βήματα. Οπότε, τα δημοσιεύματα που είδαμε ότι κλείνουν τα πάντα και καταρρέει ο κόσμος δεν ξέρω πώς προέκυψαν».

Τα πιθανότερα σενάρια

Αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το πιθανότερο σενάριο για το μέλλον του εργοστασίου της Ορεστιάδας, σημείωσε πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη, γιατί ακριβώς υπάρχουν όλες αυτές οι διαδικασίες σε εξέλιξη, οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι αυτή την στιγμή. Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα γιατί υπάρχουν και δικαστικές διαδικασίες για να προστατευτεί η βιομηχανία, όπως και η διαδικασία ρύθμισης χρεών με την Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, είναι μία συνεχής διαδικασία η εύρεση και αξιολόγηση επενδυτών, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται επενδυτές, σε εισαγωγικά, που δεν έχουν το απαιτούμενο κεφάλαιο, αυτό που λέμε και στη διεθνή σκηνή, εμφανίζονται πολλά κοράκια ή funds, που δεν έχουν οικονομική  υπόσταση από κάτω. Ευτυχώς τους έχουμε ελέγξει τους περισσότερους» και υπογράμμισε : «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχει ναυαγήσει κάτι. Είναι μία συνεχής διαδικασία αναζήτησης και αξιολόγησης».

Σχετικά με το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών, σημείωσε πως είναι απόλυτα κατανοητό, επισημαίνοντας παράλληλα πως «αυτή η κυβέρνηση έχει υπερβεί των δυνατοτήτων της για να κάνει τα πάντα για τη ζάχαρη, παραλαμβάνοντας και κλειστά εργοστάσια και μια εταιρεία προς πτώχευση… Για να αναστραφεί αυτή η πορεία, έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, ωστόσο υπάρχουν και κρίσιμοι παράγοντες που πολλές φορές δεν μπορούμε να υπερβούμε» και κατέληξε λέγοντας: «Ας αναμένουμε όμως, εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συζητήσεις και πιέσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η επομένη τευτλοκαλλιέργεια. Αυτό βέβαια απαιτεί να υπάρχουν από πριν τα χρήματα, για να μην είναι σε εκκρεμότητα οι παραγωγοί μας».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο