ΔΕΘ 1926-2016: 90 χρόνια ζωής, 81 διοργανώσεις

Διαχρονικό σύμβολο και σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα. Ένας θεσμός που έχει ταυτιστεί με την πολιτική και οικονομική ιστορία του τόπου, με την πορεία της Θεσσαλονίκης μέσα στον χρόνο. Η φετινή 81η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 18Σεπτεμβρίου, συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, καθώς συμπίπτει με μια ξεχωριστή επέτειο, αυτή των 90ων γενεθλίων του.

Φέτος το στοιχείο που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Έκθεση είναι αυτό της διεθνοποίησης, αφού μεγάλες αγορές του εξωτερικού τής δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την εθνική τους συμμετοχή.

Στη προηγούμενη διοργάνωση η επετειακή 80η ΔΕΘ φιλοξένησε περί τους 1.000 εκθέτες σε 27.000 τ.μ., υποδέχθηκε 13 διεθνείς συμμετοχές, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 210.000 επισκέπτες.

Η 81η ΔΕΘ θα δώσει το στίγμα της νέας εποχής, τιμώντας παράλληλα τα 90 χρόνια ζωής του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Για τον σκοπό αυτό είναι εμπλουτισμένη με θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, από την τεχνολογία και τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επιχειρηματικότητα και την διατροφή-γαστρονομία, αλλά και με επετειακές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθημερινές συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και δράσεις πολιτισμού. Τα θεματικά αφιερώματα της 81ης ΔΕΘ αποτυπώνουν την ανάγκη για υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων και για αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής-επικοινωνίας.

Η φετινή διοργάνωση στέλνει φέτος μήνυμα ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Γύρω από τους δύο αυτούς άξονες η 81η ΔΕΘ φιλοδοξεί να αποτελέσει από τις10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη φορά, μια γιορτή επιχειρηματικότητας, διεθνοποίησης, καινοτομίας και ψυχαγωγίας.

Τιμώμενη χώρα η Ρωσία

Η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα, που έρχεται στη ΔΕΘ και στο περίπτερο 16 με επιχειρήσεις από τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής και επεξεργασίας, των τροφίμων, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του θεσμού της τιμώμενης χώρας θα διοργανωθεί το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ρωσία θα καταλάβει με τις επιχειρήσεις της εκθεσιακό χώρο 3.000 τ.μ.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό και ηχηρό μήνυμα τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για τη χώρα, που ανοίγει τον δρόμο για τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών Ελλάδας-Ρωσίας. Επίσης, θα διοργανωθεί ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ βετεράνων ποδοσφαιριστών και πολιτικών Ρωσίας και Ελλάδας. Στο πλαίσιό του θα τιμηθεί ο Βασίλης Χατζηπαναγής.
Η διεθνής «βεντάλια» όμως περιλαμβάνει και άλλες μεγάλες ξένες συμμετοχές, όπως αυτές της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας.

Φεστιβάλ, παιχνίδια, συναυλίες

Ακόμη οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν: το Φεστιβάλ Τέχνης-Επιστήμης-Τεχνολογίας με το οποίο ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Artecitya, το φεστιβάλ μυστηρίου Mysticon, το αφιέρωμα «ENERGIA-NATURAL GAS» με περισσότερες από 30 συμμετοχές, το νέο θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση με τίτλο «AKADEMIA», τη μηχανή από το τρένο του Πηλίου, τον γνωστό «Μουτζούρη», το λεωφορείο των αστέγων θα εγκατασταθεί τις ημέρες της ΔΕΘ εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, νέα μοντέλα ΙΧ, τη MONOPOLY της Θεσσαλονίκης, που θα κάνει μάλιστα την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 81η ΔΕΘ, στις 14/9, το Τόξο της ΧΑΝΘ που θα φωταγωγηθεί με ξεχωριστό τρόπο, το «4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους», ένα πειρατικό καράβι 16 μέτρων όπου θα γίνονται και μαθήματα ξιφομαχίας, αλλά και την Cheapart, με έργα πολλών δεκάδων καλλιτεχνών.

Πολυγεγονός η 81η ΔΕΘ

Η ΔΕΘ είναι ένα πολυγεγονός, που συμβάλει όσο κανένα άλλο στα μεγέθη της ΔΕΘ-Helexpo, εξήγησε ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκα. Μάλιστα, τόνισε πως πρέπει ως τέτοιο να διαφυλαχθεί από όλους, επισκέπτες, πολιτικούς και διαδηλωτές, ενώ πρόσθεσε πως επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η διεθνοποίηση της Έκθεσης και η ανάπτυξη δικτύου στο εξωτερικό με μεγάλους διεθνείς παίκτες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου τόνισε εντάσσεται και η θέληση να είναι τιμώμενη χώρα για το 2017 η Κίνα. Όπως εξήγησε οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει. Όσο για το Εκθεσιακό Κέντρο είπε πως ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος ωστόσο δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να τεθεί το θέμα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Ποζρικίδης ανέφερε ότι κίνητρο για να προχωρήσει μπροστά η ΔΕΘ θα είναι οι αναμνήσεις του κόσμου που θα ξεδιπλωθούν στην 81η διοργάνωση και σημείωσε πως η έκθεση είναι φέτος πιο ώριμη από ποτέ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο