Την παρουσίαση του βιβλίου του Αναστάσιου Λαυρέντζου, «Η σιωπηρή Άλωση», πραγματοποίησε το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» της Φωτεινής Σκαρλατίδου στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
Τον συγγραφέα παρουσίασε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός, τονίζοντας την επιστημονικές περγαμηνές του συγγραφέα και την επαγγελματική του καριέρα σε σημαντικές θέσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ο συγγραφέας ανέλυσε το ζήτημα της δημογραφικής κατάρρευσης της Ελλάδας , όπως αυτή επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση.
Προέβλεψε ότι ο πληθυσμός της στο 2070 θα είναι μόνο 8 εκατομμύρια, εάν συνεχισθεί ο δείκτης «ολικής γονιμότητας» (ο αριθμός των παιδιών που γεννάει η κάθε γυναίκα), να κυμαίνεται από 1,3 έως 1,6. Τόνισε ότι για να υπάρχει έστω και μικρή αύξηση του πληθυσμού θα πρέπει ο δείκτης αυτός να ξεπερνάει το 2 ώστε η κάθε γυναίκα (κατά μέσο όρο), να γεννάει τουλάχιστον ένα κορίτσι, που θα την αντικαταστήσει στην αναπαραγωγική διαδικασία.
Με βάση δε την ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η πληθυσμιακή πυραμίδα των ηλικιών από το 2050 και μετά θα είναι αντεστραμμένη, δηλαδή οι μεγάλες ηλικίες θα είναι περισσότερες και οι μικρές λιγότερες. Την ίδια μοίρα θα έχει και η Βουλγαρία, ενώ αντίθετα η Τουρκία το 2050 θα αγγίζει τα 90 εκατομμύρια και μετά θα σταθεροποιηθεί, διότι και εκεί ο δείκτης γονιμότητας μειώνεται συνεχώς από 5,6 το 1970 στο 2,1 το 2010.
Το φαινόμενο βέβαια της μείωσης του πληθυσμού είναι παγκόσμιο για τις αναπτυγμένες χώρες, ενώ στις χώρες της Αφρικής και σε ορισμένες της Ασίας (Ινδία, Αφγανιστάν, Σαουδ. Αραβία, Πακιστάν κλπ) η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού θα δημιουργήσει μελλοντικά τεράστιο πρόβλημα μετανάστευσης για τις χώρες της Ευρώπης.
Τέλος ο συγγραφέας τόνισε την ανάγκης χάραξης μιας δημογραφικής στρατηγικής για την αύξηση των γεννήσεων και μιας μεταναστευτικής στρατηγικής με στόχο αφ’ ενός την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας και αφ’ ετέρου την ενεργητική ενσωμάτωση ενός αριθμού μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία.
Είναι πάντως γεγονός ότι ο τίτλος του βιβλίου το αδικεί, διότι πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση του δημογραφικού ζητήματος, χωρίς εθνικιστικές και ξενοφοβικές αναφορές. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου επακολούθησε διάλογος στον οποίο διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στις απόψεις του κοινού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Γ.Λ.