Βουλγαρική προεδρία σε δύσκολους καιρούς

 Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία την 1η Ιανουαρίου 2018 συνιστά μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Το θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι τα δυτικά Βαλκάνια, όπου η Σόφια επιχειρεί να αναδειχθεί ως ικανός και εποικοδομητικός διαμεσολαβητής για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία τον προσεχή Ιανουάριο. Μια χώρα που βρίσκεται υπό την ειδική παρακολούθηση της ΕΕ καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ένωση

Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία την 1η Ιανουαρίου 2018 συνιστά μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι διαβουλεύσεις για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και η προετοιμασία του χρηματοδοτικού πλαισίου για μετά το 2020 είναι μόνο τρία από τα σοβαρά θέματα που καλείται να συντονίσει η Βουλγαρία. Η αρμόδια υπουργός Λιλιάνα Πάβλοβα παρουσίασε τόσο στο Βουλγαρικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα της βουλγαρικής προεδρίας.

Μια επιτυχημένη προεδρία απαιτεί πολιτική συναίνεση, διάλογο και κατανόηση, επισήμανε, τονίζοντας ότι οι σημαντικότερες προκλήσεις για τη Σόφια είναι η διαφύλαξη της ενότητας και της σταθερότητας της ΕΕ. Δίπλα σε αυτές υπάρχουν όμως και άλλα θέματα στα οποία εστιάζει η χώρα της. Όπως είπε, έχει πρωταρχική σημασία το μέλλον των νέων, ζήτημα που κατά τη γνώμη της συνδέεται άμεσα με τον προϋπολογισμό για το 2020 και το επικείμενο Brexit. Επιπλέον, η βουλγαρική ατζέντα δίνει έμφαση και στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, στην ασφάλεια και σταθερότητα στο πεδίο της μετανάστευσης και των προσφύγων, το κοινό σύστημα άμυνας, την οικονομική ανάπτυξη και την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά.

Η φιλοευρωπαϊκή τροχιά που χαράσσει ο Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών

Brexit και προσφυγικό

Τα βασικά σημεία της βουλγαρικής ατζέντας έχουν υποστεί πολλές τροποποιήσεις. Κυρίως επειδή η βουλγαρική κυβέρνηση συντόνισε τους στόχους που είχε θέσει αρχικά με τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και τις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας. Στο μεταξύ στη Σόφια έχουν συνειδητοποιήσει ότι η βαλκανική χώρα καλείται μάλλον να συντονίσει και να εναρμονίσει παρά να ηγηθεί. Και ότι τα κορυφαία προβλήματα του Brexit και του προσφυγικού θα πρέπει να προσεγγιστούν με διαμεσολαβητική διάθεση και όχι υπό τη βουλγαρική αιγίδα. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό η Σόφια θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις διαφορές μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης και ενδεχομένως να βρει τρόπους συναίνεσης πριν να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Αυστρία την 1η Ιουλίου 2018, διότι ως γνωστόν η Βιέννη προκρίνει πολύ αυστηρότερη γραμμή στο προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά το Brexit τόσο ο εντεταλμένος της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ όσο και ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ διατύπωσαν την ελπίδα να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στο διάστημα της βουλγαρικής προεδρίας. «Απαιτούνται τεράστιες κοινές προσπάθειες διότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μια δυσχερής διαδικασία και μετά από αυτήν θα είναι διαθέσιμα 10 δις ευρώ λιγότερα συγκριτικά με σήμερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», τόνισε ο βούλγαρος πρωθυπουργός. Ο Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε από την πλευρά του ότι η Σόφια είναι προετοιμασμένη για την προεδρία και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η βουλγάρα υπουργός Λιλιάνα Πάβλοβα είναι επιφορτισμένη με το έργο της προετοιμασίας της προεδρίας της χώρας της

Προσπάθειες για τα δυτικά Βαλκάνια και σκοτεινές πλευρές

Το θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Βουλγαρία είναι τα δυτικά Βαλκάνια, όπου η Σόφια επιχειρεί να αναδειχθεί ως ικανός και εποικοδομητικός διαμεσολαβητής για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Μάλιστα έχει εξαγγείλει και τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για το θέμα στις 17 Μαΐου 2018. «Η Βουλγαρία θα δώσει μεγάλη έμφαση στα δυτικά Βαλκάνια και στην πολιτική διεύρυνσης και ενσωμάτωσης», επισήμανε στην DW ο πρόεδρος του Γερμανοβουλγαρικού Φόρουμ Γκέρνοτ Έρλερ.

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία ευρισκόμενη σε καθεστώς ειδικής παρακολούθησης από τις Βρυξέλλες. Ένα πρωτόγνωρο γεγονός, όπως επισημαίνει η Γιοχάνα Ντάιμελ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Μόναχο, η οποία υπογραμμίζει ότι η τελευταία έκθεση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου (CVM) ήταν «βαθιά ανησυχητική». Όπως τονίζει, στην έκθεση «γίνεται λόγος για ευθείες παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστών, ακόμη και για αντισυνταγματικούς νόμους». Με αυτά τα δεδομένα η Βουλγαρία δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, σχολιάζει η Γιοχάνα Ντάιμελ στην DW.

Παρά τις δικαιολογημένες αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι σε θέση η Σόφια να ολοκληρώσει με επιτυχία την ευρωπαϊκή προεδρία, ο βούλγαρος πρωθυπουργός μπορεί να στηριχθεί για τη συνέχιση της φιλοευρωπαϊκής του πορείας στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Gallup International, το 62% των βούλγαρων πολιτών εμπιστεύονται την ΕΕ – μία αύξηση της τάξης του 12% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2016.

πηγή: Deutsche Welle

«Βαλκανική» η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2018

Η βουλγαρική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2018, θα λειτουργήσει ως «βαλκανική Προεδρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καβάλα και τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η βουλγαρική Προεδρία για μας είναι μια Προεδρία που την αισθανόμαστε και δική μας, μια βαλκανική Προεδρία. Θα συνεργαστούμε στενά ώστε να έχει απόλυτη επιτυχία» είπε ο κ. Τσίπρας και μόλις πήρε τον λόγο ο κ. Μπορίσοφ ανταποκρίθηκε θετικά κι επισήμανε:

«Το διατυπώσατε πολύ σωστά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ ως μια κοινή “βαλκανική Προεδρία” επειδή μας δίνεται η σπάνια ευκαιρία να πείσουμε την Ευρώπη ότι υπάρχουν σοφοί άνθρωποι στην περιοχή μας, ηγέτες και κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δουλεύουν ώστε με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να λύνονται οι αντιπαραθέσεις και από «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» τα Βαλκάνια να είναι μια περιοχή σταθερότητας και ειρήνης».

Και οι δύο στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών, στη βάση και της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» και σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τι θα πουν στον κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:

«Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε ως μήνυμα οι δύο χώρες είναι, εμείς εδώ, οι Βαλκάνιοι, μπορούμε να συνεργαστούμε και έχουμε έγνοια τι θα γίνει στα Βαλκάνια και έχουμε και άποψη και έχουμε και όραμα και θέλουμε αυτό το όραμα να το κάνουμε πράξη, μέσα από τη συνεργασία και την υλοποίηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών πρότζεκτ, που θα βάλουν τα Βαλκάνια σε μια άλλη τροχιά.

Κοιτάζουμε μπροστά, δεν μπορεί όμως να μην διδασκόμαστε και από την ιστορία μας, ακριβώς για να αποφύγουμε τα μοιραία λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα αναγκαστούν όλοι, σιγά- σιγά, να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά. Αυτή η περιοχή δεν είναι μόνο πολύπαθη ως προς το παρελθόν, είναι ταυτόχρονα και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και χωρίς τη συμβολή των χωρών μας, σίγουρα η ΕΕ δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από σύγχρονες προκλήσεις».

Ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία που εντάχθηκαν στην ΕΕ, είναι σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη και απευθύνθηκε προς το Κόσσοβο και την ΠΓΔΜ, λέγοντας: «Τι πέτυχε με τον πόλεμο το Κόσσοβο; Και ποια είναι η πρόοδος στην ΠΓΔΜ έως ότου συνεχίζεται η διένεξη;».

«Η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι κομβικής, καίριας σημασίας και για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ίσως και ένα πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο